Pretraga

Na jedan zadatak s mature iz Fizike stiglo 146 prigovora: NCVVO objasnio zašto ga neće poništiti

A- A+

Na zadatak 28 ovogodišnje mature iz Fizike stiglo je čak 146 prigovora, a o njemu se u nastavničkim krugovima bruji već nekoliko dana. Pojedini nastavnici, naime, tvrde da je zadatak ambivalentno postavljen, no NCVVO uložene prigovore ne prihvaća. Pitali smo ih zašto.

fizika

Foto: srednja.hr

Na društvenim se mrežama ovih dana, kako u učeničkim, tako i u nastavničkim krugovima, posebno raspravlja o jednom zadatku s ovogodišnje mature iz Fizike. Radi se o zadatku pod rednim brojem 28 u kojem se postavljalo pitanje ‘koliko se nekomu idealnom plinu mora izotermno dovesti topline kako bi mu se pri normiranome atmosferskom tlaku volumen povećao s 4m³ na 6m³’.

Pojedini nastavnici fizike ustanovili kako je taj zadatak postavljen tako da ga se može ambivalentno shvatiti. Konkretno, jedan od njih istaknuo je kako je na taj zadatak uložen prigovor, no Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi ispite državne mature, nije ga prihvatio s obrazloženjem da odgovor nije u skladu s njihovim rješenjima. To možete vidjeti na screenshotu ispod.

Izvor: Screenshot Facebook

Na taj zadatak stiglo 146 prigovora

Nakon što smo kontaktirali još jednog nastavnika fizike koji je također mišljenja da je zadatak pogrešno postavljen, Nacionalnom centru poslali smo upit. Pitali smo ih zašto su prigovori odbijani i koliko ih je uopće na taj zadatak bilo. Tražili smo i da nam pojasne kako taj zadatak treba shvatiti. Od stručne skupine za fiziku, koja se među ostalim bavi i prigovorima na zadatke iz predmetnog ispita na maturi, rečeno nam je da već u pitanju pogrešno pretpostavljamo. Zadatak je, tvrde, pravilno postavljen, a prigovor je odbijen jer rješenje nije u skladu s ključem za odgovor.

– Od ukupno 448 učenika koji su uputili prigovor na 706 zadataka njih 146 odnosilo se na 28. zadatak. Od ukupno 146 prigovora do sada smo obradili 46 prigovora koji se odnose na 28. zadatak. Od dosad obrađenih prigovora svega 2 prigovora su se odnosila na sadržaj zadatka. U najvećem broju do sada obrađenih prigovora učenicima odnosno pristupnicima nije priznat 1 bod jer nisu naveli I. zakon termodinamike koji se boduje s jednim bodom po ključu i koji je polazišni fizički izraz za rješavanje ovog zadatka, a ostvarili su dva boda na ostalim dijelovima zadatka, stoji u odgovoru stručne skupine fizičara NCVVO-a.

Na naše pitanje hoće li zadatak poništiti i maturantima dati bodove, kažu da je stav stručne skupine da se zadatak ne treba poništavati, a onda su i obrazložili taj stav.

– Uvidom u riješenost zadataka u ispitima državne mature iz Fizike utvrđena je prosječna riješenost ovog zadatka. Ukupno je 48,92% od svih pristupnika koji su polagali ispit državne mature iz Fizike na ljetnom ispitnom roku ostvarilo je barem 1 bod u 28. zadatku. Od pristupnika koji su ostvarili najmanje jedan bod u tom zadatku njih 44,79% je ostvarilo maksimalan broj bodova, odgovor je fizičara NCVVO-a.

‘Takve su implicitne pretpostavke ugrađene u gotovo sve zadatke u fizici’

Od stručne skupine za fiziku Nacionalnog centra na kraju smo dobili i osvrt na navode s društvenih mreža, koje smo priložili gore u screenshotu.

– Uistinu, za zatvoren sustav idealnog plina, ukoliko je neka promjena izotermna i izobarna, tad nema promjene volumena, pa je izvršen rad nula. No, ukoliko je sustav otvoren, navedeno ne mora biti istinito, što je u komentaru primijećeno. No, nije nužno istina da tad broj molekula u sustavu mora biti promjenjiv. Slažemo se da on to može biti, no kao i u drugim zadacima u fizici, implicitno se podrazumijeva stalnost broja molekula, stoji u dopisu stručne skupine.

Takve su implicitne pretpostavke, dodaju, ‘ugrađene’ u gotovo sve zadatke u fizici. Tako primjerice kod hitaca se smatra da je jakost gravitacijskog polja u blizini Zemlje stalno, kod klizanja da je koeficijent trenja neovisan o vremenu, iako ni jedna, kažu, od te dvije tvrdnje nije sasvim istinita.

– Te se pretpostavke ne navode u svakom zadatku i očekuje se da su jasne same po sebi. Učenici koji u školi uče koncept izotermne promjene idealnog plina nauče da to podrazumijeva stalnost unutarnje energije tog plina, što se i ovdje podrazumijevalo. Uz to razumijevanje zadatak ima jedinstveno rješenje, jer za sve sustave vrijedi prvi zakon termodinamike, zaključuju u odgovoru iz NCVVO-a.


FIZIKA NAJPOPULARNIJI IZBORNI PREDMET

Fizika je već godinama zaredom najpopularniji izborni predmet na državnoj maturi. Ove godine pristupilo mu je preko 6.400 maturanata, za prolaz je trebalo riješiti točno 25 posto ispita, a kako su nam istaknuli netom nakon pisanja, zadaci u drugom dijelu ispita posebno su ih namučili. Više o njihovim dojmovima možete pročitati ovdje.