Pretraga

Ove godine dvojka na eseju neće biti uvjet za prolazak Hrvatskog, ništa ni od strožih kazni za prepisivače na maturi

A- A+

Desetak dana prije nego je ministar Radovan Fuchs stupio na dužnost, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje uputio je u Ministarstvo obrazovanja dopis kojim traže izmjene Pravilnika o polaganju državne mature. Do toga je došlo nakon ljetnog roka, kada su zbog utvrđenog mogućeg masovnog prepisivanja poništeni ispiti za nekolicinu maturanta, od kojih neki sada tuže NCVVO. NCVVO je tražio da se za takve slučajeve propišu strože kazne, kao i da se na eseju iz Hrvatskog ponovno određuje minimalni prag prolaznosti, tako da bez minimalno dvojke na eseju ne će biti moguće proći ispit iz Hrvatskog. No, izmjena Pravilnika o polaganju državne mature ove godine ipak neće biti, potvrđuju u ministarstvu.

Foto: srednja.hr

– Za ovogodišnju državnu maturu je sve definirano te će se ona provoditi po postojećem Pravilniku. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u čijoj je nadležnost provođenje državne mature je već objavio Kalendar polaganja ispita državne mature u šk. god. 2020./2021. za ljetni i jesenski rok, odgovaraju kratko na naš upit iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tražile su se strože kazne za masovno prepisivanje i prag na eseju

Od njih je još u ljeto 2020. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja zatražio promjenu Pravilnika, nakon što su kod više od dvadeset maturanta tijekom ocjenjivanja ispita iz Matematike uočene velike podudarnosti u točnim i netočnim odgovorima. Tada im je NCVVO odlučio poništiti ispite te ih pozvati da ih pišu ponovno u istom roku. Dvoje maturanata iz Gimnazije Gospić sada zbog tog slučaja tuži NCVVO.

Sadašnji Pravilnik ministarstva o polaganju državne mature nepažljivo je napisan i zapravo predviđa dvije kazne za učenike za koje se tijekom ocjenjivanja uoči da su prepisivali. Tako mogu biti kažnjeni ili poništavanjem svih položenih ispita i zabranom polaganja ispita u roku, ili ih NCVVO može ‘kazniti’ ponovnim polaganjem ispita u istom roku. NCVVO je, kako smo pisali još u srpnju, od ministarstva tražio da se kazne, kada je u pitanju masovno prepisivanje u jednoj školi, postrože. U slučaju prepisivanja u više prostorija, donijela bi se odluku o poništavanju ispita za učenike na tom roku. Nakon utvrđenih nezakonitosti, NCVVO bi donio odluku kojom školi ne dopušta provođenje ispita mature u tekućoj i sljedećoj školskoj godini. Za učenike škole u kojoj su utvrđene nezakonitosti, NCVVO bi u sljedećem roku organizirao polaganje ispita, a škola snosila sve troškove provedbe. No, ove odredbe, ako ih i ministarstvo usvoji, dakle, neće se primjenjivati od ove godine.

Također, NCVVO je od ministarstva tražio da se ponovno otvori mogućnost određivanja zasebnog minimalnog praga na eseju i testu iz Hrvatskog, što bi značilo da maturanti koji ne ostvare minimalno dvojku na eseju ne mogu proći čitav ispit iz Hrvatskog. No, ni taj prijedlog još uvijek u ministarstvu nije usvojen te se time ni neće primjenjivati ove godine.

Izdvojeni članak

Maturanti kojima su ljetos poništeni ispiti iz matematike digli tužbu protiv NCVVO-a

Novi Pravilnik tek za sljedeću generaciju

Iako su nam iz ministarstva u studenom rekli da je imenovano je Povjerenstvo za izmjene i dopune Pravilnika o provedbi državne mature koje će razmotriti opravdanost svih prijedloga izmjena, i rok za donošenje Pravilnika je kraj siječnja 2021. godine, na njemu se još uvijek radi.

– Što se tiče novog Pravilnika koji bi stupio na snagu za sljedeću generaciju maturanata, ističemo kako je, nakon usuglašavanja odredaba pravilnika s NCVVO-om, ministarstvo u završnoj fazi izrade prijedloga nacrta izmjena i dopuna Pravilnika te će javnost o sadržaju izmjena i dopuna biti upoznata kroz javnu raspravu, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.