Pretraga

Najbolji na maturi: ‘Ne bacajte novac na posebne pripreme’

A- A+

Od 22 najboljih pristupnika ljetnog roka državne mature, Maja Marija Barukčić je učenica koja je riješila ispit iz A razine njemačkog jezika bez greške. Samo još jedna maturantica briljirala je na ispitu iz hrvatskog jezika sa 100-postotnom točnošću, a svih ostalih 20 pristupnika su pomeli ‘konkureniciju’ iz matematike ili fizike. S obzirom da je jedina u generaciji koja je ostvarila impresivan rezultat iz njemačkog, odlučili smo provjeriti u čemu leži tajna uspjeha mlade Varaždinke.

Foto: Facebook

Po završetku Druge gimnazije u Varaždinu, Maja Marija Barukčić pristupila je državnoj maturi u želji da upiše PMF u Zagrebu. Međutim, ova maturantica nije ni slutila da bi se mogla naći među 22 najboljih pristupnika ljetnog roka državne mature. Sve obavezne predmete je polagala na višoj razini, a ispit iz njemačkog jezika riješila je bez ijedne greške. Prisustvovala je MZSO-ovoj konferenciji za novinare na kojoj je ujedno i održana dodjela poklona maturanitma koji su iz jednog ili dva predmeta više razine ostvarili maksimalan broj bodova.

Jedina u generaciji bez greške riješila njemački jezik

– Najviše mi je pomoglo što sam redovito učila za sve ispite u školi, tako da se na kraju učenje za maturu svodilo samo na ponavljanje već naučenog gradiva. A za to je bilo dovoljno i samo par dana prije ispita, objašnjava Maja Marija. Priznala je da uopće nije očekivala tako dobre rezultate i jako se iznenadila kad joj je ravnateljica javila da je jedina sa stopostotnom uspješnošću riješila ispit.

Unatoč činjenici da joj njemački jezik odlično leži, planira studirati PMF jer ju matemtika oduvijek privlači. – Zabavna mi je i mislim da neću požaliti oko izbora studija. Sigurna sam da je upravo matematika ono čime bih se mogla baviti cijeli život, ističe mlada Varaždinka.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: ‘Prag za matematiku je bio prenizak, a engleski se može položiti bez priprema’

Pragovi su bili potpuno neočekivani

Prema riječima Maje Marije neki ispiti mature prilagođeniji su gimnazijalcima jer u nekim strukovnim školama učenici nisu u mogućnosti učiti iste predmete, ili pak iste predmete odslušaju u manjem broju sati pa je time i opseg naučenog gradiva manji.

Smatra da ispiti nisu bili puno teži od prošlogodišnjih pa ju je povećanje bodovnih pragova iznenadilo. Primjetila je da su kod nekih predmeta razlike između ovogodišnjih i prošlogodišnjih pragova stvarno velike i smatra da ih vjerojatno nitko nije očekivao.

– Državna matura nije ništa strašnoga i može se riješiti uz malo truda. Nije potrebno bacati hrpu novaca na neke ‘posebne’ pripreme ako se sami dovoljno ozbiljno posvetite pripremanju za maturu. Samo treba učiti na vrijeme, a može pomoći i ako učite s prijateljima, objašnjava maturantica. Također smatra da su ispiti na maturi kao i svaki drugi, samo što se ne bi trebali oslanjati na prepisivanje jer ono ne bi trebalo biti moguće.