Pretraga

[Najmaturant] Svestrani Ilan Nestić na maturi imao 100 posto na ispitu Psihologije

A- A+

Maturant zagrebačke opće gimnazije Lucijana Vranjanina istaknuo se kao jedan od najboljih maturanata koji su ove godine pisali državnu maturu. Upoznajte Ilana Nestića koji je Psihologiju riješio sa stopostotnim uspjehom, a iz obaveznih predmeta na državnoj maturi bio je među 25 najboljih u Hrvatskoj. 

Foto: Ilan Nestić, privatna fotografija

Ovaj svestrani sada već bivši maturant, a sadašnji brucoš na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je srednjoškolsko obrazovanje s prosjekom 5.00 i priznaje nam kako mu odabir fakulteta nije bio nimalo lagan s obzirom na to da ga mnogo toga zanima. Što ni ne čudi, budući da je uz stopostotnu rješivost Psihologije obavezne predmete napisao iznad 90 posto. 

Dva puta bio na profesionalnu orijentaciju

U razgovoru simpatični Ilan otkrio nam je kako se za državnu maturu pripremao u školi te kako ne može izdvojiti ništa što mu je zadavalo pretjerane probleme oko cjelokupnog procesa mature.

– Za državnu maturu pripremao sam se u školi. Za ispit iz Hrvatskoga jezika trebalo mi je malo duže, jer ima mnogo informacija za ponoviti, a drugo je sve išlo znatno brže. Za Matematiku smo se u školi spremali čitavu godinu, a za Psihologiju koju sam riješio 100 posto rasporedio sam vrijeme učenja tako da se zaista nemam na što požaliti, kaže nam Ilan.

Ilan je čak dvaput bio na profesionalnu orijentaciju jer se zbog silne volje za učenjem jednostavno nije mogao odlučiti koji studijski program želi upisati

– Da se mene pita ja bi sve studirao. Bio sam dva puta na profesionalnu orijentaciju jer nisam znao suziti što sve želim studirati. Tamo su mi rekli kako je najbolje da upišem ili ekonomiju ili psihologiju. Odabrao sam ovo drugo. Barem zasad, kaže nam Zagrepčanin koji osim izbornoga predmeta iz Psihologije na državnoj maturi nije polagao nijedan drugi predmet, uz naravno obavezne koje je riješio iznad 90 posto.

‘U gimnaziji se uče toliko prekrasne stvari’

I dok bi većina učenika, ali i studenata ponešto promijenila u srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju, Ilan nam optimistično otkriva kako on istinski uživa u svakom segementu obrazovanja kod nas.

– Osobno sam pohađao opću gimnaziju i moram priznati kako je gimnazijski program težak i naporan, ali tako to treba biti. U gimnaziji se uče toliko prekrasne stvari, a time nas i priprema na teže stvar koje se uče na fakultetima, priznaje ovaj svestrani brucoš.

Za vrijeme srednje škole bio je na desetodnevnoj razmjeni učenika u Njemačkoj te je usporedio njihov i naš obrazovni sustav

– Proveo sam nekoliko dana na razmjeni učenika u Karlsruheu u Njemačkoj i prema mome mišljenju oni ne dobivaju toliko informacija u školi kao i mi, tvrdi Zagrepčanin. 

Ilan se u slobodno vrijeme bavi standardnim i latinoameričkim plesovima, natjecao se na državnom prvenstvu, a već je nekoliko godina i član dramske skupine. 

I tu ovaj mladić ne staje; na pitanje može li izdvojiti najdraži predmet i tu se dvoumio pa je na kraju rekao kako obožava Latinski. Za srednjom školom ne žali, kaže, treba ići dalje i usvajati neka nova znanja, a Ilan će zasigurno još dugo učiti jer već nakon Psihologije planira upisati još jedan fakultet.