Pretraga

NCVVO nakon curenja službeno objavio ispite i odgovore iz hrvatskog

A- A+

Nakon što smo objavili ispite i odgovore s ispita hrvatskog koji se pisao u petak, NCVVO ih je objavio na svojim službenim stranicama u subotu tijekom popodneva. Ispiti su se počeli širiti među maturantima već od petka navečer kada smo ih i mi dobili od nekoliko maturanata. NCVVO nije htio komentirati ovaj slučaj jučer tijekom dana.

screenshot site:srednja.hr

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a: Povećala bi se sigurnost mature da se postupilo prema zaključcima istrage

Maturanti među sobom od petka navečer, nakon završetka ispita, dijele službene ispitne knjižice s A i B razine hrvatskog te odgovore na njih. Razgovarali smo s nekoliko maturanata koji su potvrdili da je riječ o ispitima hrvatskog koji su se pisali u petak, a sve je službeno potvrđeno u subotu popodne kada je NCVVO objavio iste ispite i odgovore. Ispite i odgovore možete pogledati ovdje.

Slučaju u Puli klasificira se kao krađa pojedinaca, pogrešno dijeljenje ispita engleskog u Pomorskoj školi Split je bila greška koordinatora, a objava rezultata engleskog putem screenshota nakon završetka ispita može se pripisati spretnom maturantu koji je odgovore zapisao na trakicu ispita.

Međutim, ovogodišnja matura pokazala je određene sigurnosne propuste kao u
slučaju curenja ispita engleskog jezika, te ovog drugog, objave ispita i
odgovora prije nego što ih je sam NCVVO objavio.

Sama ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić je u RTL Direktu govorila o uštedama koje je Centar morao napraviti, ali i policijskoj istrazi koja je završena u siječnju, ali bez konkretnih poduzetih mjera.

– Svakako su nekome išli tih 10 milijuna kuna. Ja ne mogu reći to sada, ali policija je ta koja to treba istražiti. Mi smo sve prijavili DORH-u i policiji te po mojim spoznajama jedan dio istrage je završen u siječnju ove godine. Nadali smo se da će se nakon zaključaka te istrage nešto poduzeti jer mislim da bi s time bila povećana sigurnost i ovogodišnje mature. Zapravo je veliki broj nezadovoljnih, mišljenja je ravnateljica Jukić.