Pretraga

Pravne zavrzlame dva dana uoči objave rezultata mature: Priznati ili ne priznati esej

A- A+

Dva dana prije objave rezultata i dalje je nepoznanica što će se dogoditi s esejem engleskog s A razine koji je procurio među maturantima noć prije ispita. Analiza NCVVO-a je pokazala kako curenje nije utjecalo bitno na rezultate, štoviše, oni su lošiji nego u prethodne dvije godine, ali iz MZOS-a poručuju da se treba poštovati Pravilnik o polaganju državne mature koji zahtjeva poništenje ispita ako je došlo do otkrivanja sadržaja ispitnog materijala.

Screenshot Facebook

U sinoćnjem prilogu Dnevniku HRT-a objašnjena je trenutačna pravna situacija oko priznavanja eseja engleskog s A razine. Premda je Ministar Mornar još 19. lipnja rekao da se ispit neće ponavljati, situacija još nije razriješena.

Izdvojeni članak

NCVVO: Curenje engleskog nije izazvalo veću štetu, ali još nema odluke o priznavanju eseja

Pravilnik nalaže da se esej poništi

– Pravilnik i članak 30. kaže da ako dođe do curenja podataka ispit se treba poništiti. Ponavljati se neće jer je to stres za maturante, a drugi dijelovi ispita sigurno neće biti poništeni, rekao je ministar Vedran Mornar 19. lipnja.

Međutim, u kasnijem očitovanju Ministarstva upućuje se NCVVO da naprave kako nalaže članak 30. Pravilnika o polaganju državne mature u kojem jasno stoji da se ispit treba poništiti ako dođe do otkrivanja sadržaja ispitnog materijala.

Članak 30. Pravilnika o polaganju državne mature u stavku 1. kaže:

1. U slučaju otkrivanja sadržaja ispitnog materijala ili otuđenja ispitnog materijala predsjednik ispitnog povjerenstva, ispitni koordinator ili druga osoba koja je došla do te spoznajte dužni su o tome odmah obavijestiti Centar.

2. U slučajevima opisanima u stavku 1. Ovog članka ravnatelj Centra donosi odluku o prekidu ili poništenju ispita te daljnjem postupanju

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zaprimilo je dana 26. lipnja 2015. godine Vaše očitovanje u vezi s provedbom ispita državne mature iz Engleskog jezika na ljetnom ispitnom roku u šk. Godini 2014/2015. Na temelju uvida u sadržaj Vašeg podneska, Uprava za odgoj i obrazovanje očituje se kako slijedi. Nastavno na navedeno, upućujemo Vas da postupite sukladno odredbama članka 30. istog Pravilnika, prenosi Dnevnik HRT-a očitovanje MZOS-a prema NCVVO-u.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar: Premda pravilnik nalaže da se matura poništi, esej se neće ponavljati

Učenici su zaštićeni Zakonom o odgoju i obrazovanju

Odvjetnici spominju i Zakon o odgoju i obrazovanju, točnije članak 61., koji ide u smjeru zaštite učenika.

– Prava učenika su: Pravo na savjet i pomoć u rješavanju problema, a sukladno njegovom najboljem interesu, piše u zakonu.

Konačna odluka NCVVO očekuje se uskoro jer u ponedjeljak se trebaju objaviti rezultati na koje se maturanti mogu žaliti, a vremena za ponavljanje ispita nema.

– Prema članku 30. stavku 2. ispit se treba poništiti ako je ukraden, međutim to se može gledati na dva načina. Više bi imali problema s učenicima kojima bi poništili ispit, a pošteno su mu pristupili jer ono što je iscurilo nije naš originalni materijal, niti je zadatak objavljen na engleskom jeziku, rekla je ravnateljica Jukić na press konferenciji u četvrtak.

Više o stavu NCVVO-a možete pročitati ovdje.