Pretraga

Ravnateljica NCVVO-a predlaže tri mjere s kojima bi se povećala sigurnost mature

A- A+

Na pressici održanoj u NCVVO u četvrtak glavni fokus je bio na engleskom jeziku A razine koji je procurio noć prije ispita na društvenim mrežama. Prema prvim rezultatima analize, utvrdilo se da nije nije došlo do odstupanja rezultata od prethodnih godina, da se rezultati eseja podudaraju s rezultatima ostalih dijelova ispita koje su pisali maturanti te da moguće poznavanje teme nije moglo utjecati na relevantnost rezultata.

screenshot srednja.hr

Glavno pitanje oko kojeg je otvorena policijska istraga, čiji je prvi dio zaključen još u siječnju, jest kako je mogao procuriti esej engleskog jezika. Premda NCVVO komunicira s javnosti tako da govore da nije procurio službeni dokument ispit, te da prijevod na hrvatski nije u potpunosti točan, očito je da je riječ o curenju točnog ispita jer nije se slučajno mogla pogoditi tema eseja.

Izdvojeni članak

NCVVO: Curenje engleskog nije izazvalo veću štetu, ali još nema odluke o priznavanju eseja

Tri mjere za veću sigurnost

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje predložila je tri mjere kojima bi se u budućnosti mogla dodatno podići sigurnost državne mature, a nedavno je rekla kako bi matura bila sigurnija da se postupalo prema zaključcima istrage završenima u siječnju.

– Moglo bi se povećati sigurnost stvaranja što je u odgovornosti NCVVO-a, te čuvanje u samim školama kada ispitu stignu u njih, što je na odgovornosti MZOS-a, rekla je Maja Jukić.

Naime, nekoliko koordinatora s kojima smo razgovarali rekli su nam kako škole imaju određene probleme s čuvanjem ispita, što se pokazalo točnim u slučaju krađe ispita u školi iz Pule.

-Mišljenja je da neke škole vjerojatno nemaju uvjete za kvalitetno čuvanje ispita, a dodatni trošak im predstavlja kupnja adekvatnih sefova. Veće škole mogu dobiti i veći broj ispita koje je nemoguće staviti u sefove, rekla nam je koordinatorica Turističko-Ugostiteljske škole iz Splita.

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a: Povećala bi se sigurnost mature da se postupilo prema zaključcima istrage

Javni natječaj za pakiranje ispita poništen

– Treba profesionalizirati pripremu, pakiranje i raspakiravanje ispita. Vremenski smo smanjili proces tri puta, uz to smo smanjili rizik i povećali sigurnost, ali mislim da tome nismo dorasli. Ispite smo pakirali u Centru jer javna nabava nije polučila uspjeh s kojim bi došli do dobrog rješenja. Napravili smo najbolje rješenje s kućama koje se time bave i od policije smo dobili potvrdu da smo napravili sve kako treba, izjavila je ravnateljica NCVVO-a.

Posao printanja ispita obavlja tvrtka AKD, a oni su dobili i posao pakiranja ispita koji im je radi poništenja natječaja oduzet.