Pretraga

Nije loše: Maturanti otkrili koje ocjene očekuju na ispitu iz Biologije

A- A+

Maturanti su još prije nekoliko dana napisali ispit mature iz Biologije, znaju već i kako su trebali odgovoriti na svako od pitanja jer je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već objavio zadatke i rješenja. Nakon ispita čitatelje smo pitali koju ocjenu očekuju na Biologiji, a najveći je udio onih koji misle da su ispit napisali za ocjenu – dobar.

državna matura ocjena

Foto: srednja.hr

– Sam ispit i nije bio toliko težak, u prvom dijelu ispita jako puno zadataka je bilo logičko zaključivanje. Završila sam oba dva dijela u sat i pol sa sveukupno dobrim dojmom, nekakvim zadovoljstvom jer sam uspila riješiti sve zadatke, rekla nam je nakon ispita mature iz Biologije maturantica Lucija.

Naveći udio sudionika ankete očekuje trojku

Ona je jedna od nešto više od četiri tisuće učenika koji su pisali taj izborni predmet, a NCVVO je već objavio rješenja pa su maturanti i doznali kako otprilike stoje. Mi smo naše čitatelje nakon tog ispita u anketi pitali koje ocjene očekuju, a ta očekivanja su, pokazuju rezultati dosta optimistična. Posebice ako se u obzir uzme da je lani najčešća ocjena bila dovoljan, a prosječna 2,24, stoji to u e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najveći udio sudionika naše ankete, 31,07% odgovorilo je da ove godine očekuje ocjenu dobar na Biologiji. Nešto malo manje, 24,48% sudionika ankete kaže nam da očekuje četvorku, a nakon nje je najočekivanija ocjena dovoljan (19,98%). Odličan iz Biologije očekuje 14,54% sudionika naše ankete, dok ostali sudionici (9,94%) očekuje ocjenu nedovoljan. Napomenimo kako je u anketi, do trenutka pisanja ovog članka (9. lipnja 2022. u 12:16 h), sudjelovalo 956 čitatelja.

Izdvojeni članak

Od korone i kontracepcije do genetike: Ovo su pitanja s mature iz Biologije u 2022., pokušajte odgovoriti

Konačni rezultati 18. srpnja

Kakvu će ocjenu zaista dobiti, maturanti će doznati 11. srpnja, kada će biti objavljeni prijevremeni rezultati mature. Rok za prigovore trajat će dva dana, a konačne rezultate učenici će dobiti 18. srpnja. Ono što treba naglasiti jest da se svake kalendarske godine određuje novi prag prolaznosti, ali lani je on za dvojku na Biologiji bio 27%, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Neka od pitanja koje su maturanti rješavali na Biologiji možete pokušati riješiti i vi ovdje. Na ovoj poveznici možete pročitati njihove dojmove, dok se na linku nalaze rješenja ovogodišnjeg ispita iz Biologije.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.