Pretraga

Okončana državna matura: Evo što ju je obilježilo ovoga puta

A- A+

Glazbena umjetnost pisala se jučer te je to bio posljednji predmet na ljetnom roku ovogodišnje državne mature, koju je ponovno obilježilo nekoliko događaja. Nije doduše bilo krađa ispita, curenja eseja, ali su se maturanti ipak dramatizirali oko određenih situacija ili se suočavali s neobičnim okolnostima.

Štoviše, odmah na prvom ispitu digla se prava halabuka. Naime, na biologiji je moderniziran ispitni katalog te je radi toga u ispitu bilo važnije razumjeti gradivo i ispravno zaključivati, nego reproducirati činjenice.

Dajte nam suhoparne činjenice

Ipak, mnogima se avangarda u ispitivanju nije svidjela pa su prigovarali jer se pojedina pitanja nisu mogla iščitati izravno iz gradiva.

Osobito je pažnju na biologiji privukao zadatak s pelikanom, a koliko je zahtijevan, procijenite sami rješavajući ga na ovom linku.

Da su pristupnici mature, jako loše primili novi model propitivanja znanja, svjedoči i kemija, koja je također rađena po novom ispitnom katalogu. 

– Meni ne odgovaraju takve promjene da se mora zaključivati. Mi smo učenici koje se od osnovne škola učilo da učimo suhoparne činjenice iz knjige. Da smo mi radili tako od početka, to bi bilo u redu. Bitno je da učenici zaključuju. to je zaista bitno. Ali nije u redu da se to traži od nas, koji smo osam godina radili na potpuno drugačiji način, ispričala nam je jedna od maturantica koja je polagala kemiju.

Izdvojeni članak

Maturantica otkrila kako je prepisivala na državnoj maturi

Prepisivalo se unatoč rigoroznim kaznama, a jedna nam je maturantica priznala i kako je to učinila

Svakidašnje jadikovke maturanata glede djela na kojem će bazirati svoj esej iz hrvatskog jezika, kao da su i ovoga puta pomogle, da ne dobiju toliko ‘omraženog’ Kiklopa Ranka Marinkovića.

Uvijek veliko iščekivanje ‘djela za esej’, obilježio je maturant iz Hrvatske Kostajnice koji je u šaljivom tonu opjevao maturu, poentirajući stihom ‘O daj mi bilo šta, samo nemoj Kiklopa’

Ponukan negativnim iskustvima u prošloj godini, kao i praksama te standardima u drugim europskim zemljama, NCVVO je ove godine odlučio postrožiti kazne za varalice na državnoj maturi. Ta je izmjena mnoge učenike, koji su možda i imali negdje u dalekoj podsvijesti prepisivanje kao rješenje za prolazak ispita, odagnalo od takve ideje, što nam je nekolicina njih i sama priznala.

Izdvojeni članak

Objavljena rješenja iz Njemačkoga jezika: provjeri točne odgovore

Ipak uvijek je bilo i bit će pojedinaca, koji će nastojati zaobići pravila te na nepošten način doći do rezultata, a ove godine nam je jedna učenica Trgovačke škole u Zagrebu, po prvi puta priznala da je prepisivala i pojasnila na koji je to način učinila.

Svakako se kao kuriozitet na ovogodišnjoj maturi može okarakterizirati slučaj s kojim se susrela maturantica Gabrijela. Naime, ona je uoči polaganja ispita dobila vodene kozice te je stoga ispite polagala u izolaciji.

Na ovom linku možete pročitati i njenu neobičnu ispovijest.