Pretraga

Opći zaključak nakon ispita iz Matematike – dajte dva da bižimo ća

A- A+

Koliko se padalo na Matematici na ljetnom roku, vrlo dobro ilustrira broj prijavljenih za jesenski rok. Nižu razinu je prijavilo 4.167 kandidata, a višu 1.114, a prema dojmovima nekih od njih, ni ‘popravni’ iz Matematike na jesenskom roku nije bio na visokoj razini. Naprotiv, dojmovi se mogu svesti na težnju ‘dajte dva da bižimo ća’.

foto: pixabay

Inače za polaganje B razine kandidati su imali 150 minuta vremena, a za višu puna tri sata.

Trebali su sastaviti lakši test za polagače na jesenskom roku

Izdvojeni članak

Danas se pisao esej iz Hrvatskog na maturi: ‘Ništa neće nadmašiti Ujevića’

Premda su imali iskustvo polaganja ispita na ljetnom roku te dva mjeseca za pripremu za jesenski, nekoliko maturanata koje smo kontaktirali, tvrde nam da će opet biti tijesno s prolaskom Matematike.

– Pala sam na ljetnom roku B razinu, a na ovom ne znam uopće koju ocjenu da očekujem…  Nadam se da će biti dvojka, jer mi je ovaj test definitivno čak i teži nego onaj na ljetnom roku. Zadaci su bili dosta komplicirani, iako je bilo dovoljno vremena da se riješe, govori nam Lana, bivša maturatica Druge ekonomske škole u Zagrebu, koja se nada upisati Novinarstvo.

I njena vršnjakinja Petra dijeli sličnu sudbinu s ljetnog roka. Pala je B razinu, ali joj je i sada ambicija tek proći ispit.

– Iskreno nadam se samo pozitivnoj ocjeni, jer općenito nisam neki matematički genije, stoga i dvica je kao petica. Svaki zadatak nosi svoju težinu i lakoću, uvijek će se naći neki koji nam je smiješan, a opet naći će se i onaj kojeg mogu usporediti s atomskom fizikom. Smatram samo da su mogli sastaviti puno jednostavniji ispit za polagače na jesenskom roku, govori Petra, koja je završila Medicinsku školu u Dubrovniku, a planira upisati Radiološku tehnologiju.

Otkriva nam i koji joj je dio ispita bio najteži.

– Ne bih nijedan zadatak posebno izdvajala, ponavljam svi oni imaju svoju težinu i lakoću, ali sigurno da je bilo lakše rješavati zadatke na zaokruživanje nego one u kojima trebaš napregnuti moždane vijuge, odnosno u kojima treba mozgati. Za mene je geometrija stran pojam pa bih kao teške zadatke svrstala sve one iz tog područja matematike, kroz smijeh objašnjava Petra.

Smatra da je vremena bilo i previše, ‘jer u osnovi ako nešto sa sigurnošću ne znaš, nema smisla sjediti i čekati da dođe neki “hint”.
Josip iz Prometne škole mislio je i na faks iz tog područja, no čini se da će mu Matematika pokvariti planove.
– Planirao sam upisati logistiku na Prometu. Ali ništa od toga pošto sam loše danas napisao Matematiku! Iako je test bio lakši nego ljetos, bio je opet dovoljno težak da ga ne napišem dobro, iskreno nam govori Josip, koji je po prvi put izašao na Matematiku B razine, budući da je ljetni rok odlučio preskočiti.
Među našim sugovornicima koji su polagali B razinu, našla se i jedna koja ju je pisala, nakon što je na ljetnom roku pala višu razinu.
– Pala sam A razinu na ljetnom roku pa sam sada odlučila pisati B razinu. Ispit je bio prelagan pa očekujem najmanje četiri. Ovoga puta sam zbilja imala znatno lakši zadatak, jer sam na ljetnom ipak polagala višu razinu, a kao najteži zadatak danas, bio mi je zadatak s upisanom kružnicom u trokutu, govori nam Mia iz Medicinske škole.

Bilo je više šablonskih zadataka pa se nadam prolazu

Ponešto smo doznali i o ispitu iz Matematike na višoj razini, kroz kraće analize koje nam je dalo dvoje pristupnika testu.

Složni su da je ovaj rok ipak bio lakši.

Izdvojeni članak

Danas je četiri tisuće maturanata polagalo Hrvatski na maturi: Dojmovi su podijeljeni

– Na ispitu je bilo manje zadataka s riječima nego na ljetnom roku. Više su se koristile formule i više je bilo šablonskih zadataka, a manje zadataka za razmišljanje. Meni djeluje da je ispit na ovom roku lakši, upravo jer sam više za šablonske zadatke koji se riješavaju po formulama, a manje za zadatke s tekstom odnosno problemske, objašnjava nam Nikola iz Tehničke škole Daruvar, koji namjerava upisati Tehnički fakultet u Rijeci.

Uvjeren je da će ovoga puta proći.

– Na ljetnom roku sam imao 12 bodova, a sada se nadam 15 ako ne i više bodova. Daj Bože. Neka tako i bude, ohrabruje se Nikola, a dobre rezultate mu svakako želimo i mi.

Da je danas bilo jednostavnije, slaže se i Lea, koja se unatoč padu na ljetnom roku, nada upisati Matematiku i računalstvo.

– Pala sam Matematiku na ljetnom roku, ali je ovoga puta ispit prošao vrlo dobro. Dojma sam da su zadaci bili jednostavniji nego ljetos, a nadam se da ću izvući trojku, govori nam bivša maturantica Ekonomske i upravne škole Osijek.