Pretraga

Donosimo rješenja mature iz Matematike na A i B razini: Za dvojku potrebno samo 25%

A- A+

S obzirom na loše rezultate ljetnog roka državne mature, za očekivati je bilo i kako će na ovogodišnjem jesenskom roku broj pristupnika biti rekordno visok. Izlaznost je bila velika i na ispitu iz Matematike – osnovnu razinu prijavilo čak 4.167 kandidata, a višu 1.114. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je rješenja tih ispita.

Foto: srednja.hr

Opći dojmovi nakon ispita mature iz Matematike na jesenskom roku nisu baš bili ‘bajni’, ako je suditi prema izjavama maturanata s kojima smo porazgovarali nakon ispita.

Izdvojeni članak

Opći zaključak nakon ispita iz Matematike – dajte dva da bižimo ća

– Iskreno nadam se samo pozitivnoj ocjeni, jer općenito nisam neki matematički genije, stoga i dvica je kao petica. Svaki zadatak nosi svoju težinu i lakoću, uvijek će se naći neki koji nam je smiješan, a opet naći će se i onaj kojeg mogu usporediti s atomskom fizikom. Smatram samo da su mogli sastaviti puno jednostavniji ispit za polagače na jesenskom roku, rekla nam je nakon ispita Petra, koja je pisala osnovnu razinu.

S druge strane, maturanti koji su pisali višu razinu, dojma su kako je ispit bio jednostavniji nego na ljetnom roku.

– Na ispitu je bilo manje zadataka s riječima nego na ljetnom roku. Više su se koristile formule i više je bilo šablonskih zadataka, a manje zadataka za razmišljanje. Meni djeluje da je ispit na ovom roku lakši, upravo jer sam više za šablonske zadatke koji se rješavaju po formulama, a manje za zadatke s tekstom odnosno problemske, rekao nam je Nikola iz Tehničke škole Daruvar, koji namjerava upisati Tehnički fakultet u Rijeci.

Nakon ispita proveli smo i anketu u kojoj su do trenutka pisanja ovoga teksta glasale 733 osobe. Pitanje je glasilo ‘Koju ocjenu očekujete iz Matematike na jesenskom roku državne mature?’, a najviše naših čitatelja izjasnilo se da očekuje dvojku, njih 41,67%. Nedovoljan očekuje 19,13% pristupnika, odličan njih 16,26%, dobar 15,30%, dok njih 7,79% smatra da je ispit napisalo za ocjenu vrlo dobar.

A kako ste uistinu riješili ispit provjerite u dokumentima koji slijede (*ako vam testovi i rješenja nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu). Napomenimo za kraj i kako prag prolaznosti na obje razine ispita iznosi 25%, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti na ovoj poveznici.

Viša razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.10 MB]

Osnovna razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.62 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.