Pretraga

Ovo je 5 stvari koje sam naučio kad sam ponovno pisao ispite državne mature

A- A+

Državna matura je dosta zanimljiva stvar. Misli su to, kako maturanta mene, tako i odraslog mene koji je osam godina nakon završetka srednje škole ponovno išao pisati te ispite zrelosti. Bilo mi je dosta zabavno. Nisam imao tremu ni stres kao kandidati kojima će ispiti odrediti budućnost, a ponešto sam i naučio. Naučio sam, primjerice, cijeniti udobne stolice, ali i da neke stvari s vremenom zaboraviš. No, najviše od svega matura mi je pokazala da mi u Hrvatskoj premda ih još nemamo, ‘možemo imati lijepe stvari’.

esej u vrećici, državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Kao što sad već svi znate, ja sam Duje, novinar koji je osam godina nakon završetka škole i svoje prve državne mature odlučio ponovno izaći na te ispite. Onako, iz fore. A i da bi srednja.hr imala zanimljiv content. Ovo je putovanje za mene bilo dosta zabavno. Za razliku od maturanata i kandidata koji su iz nekog smislenog razloga došli polagati maturu, ja sam bio potpuno opušten. No, lagao bih kad bih rekao da me ovo iskustvo nije ničemu posebnom naučilo. Štoviše, naučio sam ovih 5 stvari.

Dobar dio mature je samo zdrav razum…

Iako se oko državne matura, otkad je uvedena, stvara veliki bauk, ispiti u pravilu nisu uopće teški. Svaki prosječan učenik nakon četverogodišnje srednje škole, bilo strukovne ili gimnazije, trebao bi biti u stanju položiti obvezni dio mature s dobrim ocjenama. Na svakom od predmeta, bilo obveznih ili izbornih, postoji dio zadataka za koje nije potrebno neko specifično znanje. Potrebno je često samo pročitati, razmisliti i zaključiti. Ukratko, upotrijebiti mozak.

@srednja_hr Državna matura je gotova, a što dalje? Pročitajte na linku u opisu profila … #matura #matura2023 #foryoupage #fyp #srednja #srednjahr ♬ original sound – srednja_hr

…ali neke stvari jednostavno zaboraviš

No, državna matura svakako je lakša maturantima koji su mjesec dana prije još sjedili u školskim klupama. Jer kako vrijeme prolazi, neke stvari jednostavno zaboraviš. Ja sam živi dokaz toga. Osam godina nakon što sam završio srednju školu na maturi nisam znao neke osnovne stvari, isključivo zato što sam zaboravio što određeni pojmovi znače. Ili kako pojednostaviti neki osnovni matematički izraz. Neke stvari jednostavno zaboraviš, i to pogotovo ako ih nakon škole više ne upotrebljavaš.

Od sada ću jako cijeniti udobne stolice

Nisam imao pojma koliko sam privilegiran što i doma i na poslu sjedim u udobnim foteljama i stolicama. Kad sam bio tinejdžer, drvena školska klupa i stolica nisu mi predstavljale neki problem. Jasno, najdraži mi je sat bio u informatičkom kabinetu jer smo tamo imali one fine, tapecirane. Ali, realno, kad imaš 18 ne bole te leđa, za išijas znaš iz udžbenika o biologiji, a udobnost ti, ni u kojem smislu, nije visoko na listi prioriteta. Kad imaš 27, to je već neka druga priča. Na državnoj maturi ove godine ipak mi je od svega najteže bilo sjediti tri sata bez klime u neudobnoj drvenoj klupi.

Izdvojeni članak
prijave za faks u sustavu postani student

Gotova matura: Provjerite koliko je prijava na svakom studiju nakon ispita i što je najpoželjnije

Naše obrazovanje nije toliko loše

Čak i nakon osam godina, uspio sam izaći na državnu maturu i većinu sam stvari znao riješiti (dobro, osim možda na Matematici, ali to je bila specifična situacija). Hrvatski jezik mi je bio ok, što nije čudno s obzirom na moju struku. Engleski jezik mi je bio jednostavan jer sam studirao u inozemstvu. No, ulogu u mojem trajnom znanju i razumijevanju osigurao je, u nekoj mjeri, i naš obrazovni sustav. Iako često i sam kritiziram naše školstvo – i držim da bi se, nedvojbeno, stvari mogle raditi bolje – ovo je jedna od onih situacija gdje moramo priznati da naše obrazovanje nije uopće toliko loše. Nauči te nekim stvarima, trajno, za život. Pa makar to bilo samo čitati, pisati i razmišljati, vrijedno je.

@srednja_hr Matematika je zadnji ispit na maturi u ovom roku. Ostaje nam još pričekati rezultate pa da čujemo – što mislite, kako će Duje proći? 😄 … #matura #matura2023 #prayforduje #srednjahr #srednja #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Ipak ‘možemo imati lijepe stvari’

Državna matura piše se prema striktnim pravilima. Sve je uređeno, ispiti se pišu navrijeme, varanje se strogo kažnjava. Naravno, dogode se tu i tamo neki (veći) ekscesi, ali to su iznimke. Kada to pogledam, ne mogu se oteti dojmu da ipak možemo bolje, da u Hrvatskoj neke stvari ipak mogu funkcionirati, kako se kaže, po PS-u. Dobijem taj neotresivi dojam da ipak možemo imati lijepe stvari. Zašto ih nemamo? To je valjda pitanje od milijun dolara. No, kada bi u drugim resorima krenuli od ovako malih stvari. Kada bi se postupci nabave, gradnje i zapošljavanja u državnim i s državom povezanim poduzećima tretirala ozbiljno i striktno kao matura, ovaj naš mali djelić svemira bio bi puno ljepše mjesto za život.


Pročitajte moje dogodovštine s mature:

Pisao sam maturu iz Matematike bez kalkulatora: Ako prođem, to će biti Božje čudo

Gospoda Glembajevi na eseju iz Hrvatskog: Pa je li uopće moglo biti nešto jednostavnije?

Matura iz Hrvatskog bila mi je teža nego što sam mislio: Vidi se da sam prije sto godina završio školu

Pisao sam višu razinu mature iz Engleskog i najteže od svega mi je bilo sjediti tri sata