Pretraga

Pisao sam maturu iz Matematike bez kalkulatora: Ako prođem, to će biti Božje čudo

Baš kako sam i najavio, moje današnje iskustvo s osnovne razine mature iz Matematike bio je jedan veliki – flop. Ispit sam rješavao bez kalkulatora, jer jedini koji sam imao nije bio dozvoljen. Pola se pojmova nisam sjećao, a dobar dio zadataka ‘riješio’ sam tako što sam zaokružio rješenje koje mi je izgledalo najljepše. Neću prejudicirati svoju uspješnost na ovom ispitu dok ne izađu rezultati. Samo ću se nadati da nisam skroz ‘flopnuo’. Ili, kako nam to svake godine kaže barem jedan maturant, ‘daj Bože dva’.

ilustracija, probni ispit mature iz Matematike i kalkulator na radnom stolu

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

‘Sve je dobro dok ne dođe na red Matematika’. Još prije dva dana sam predvidio da će današnja matura iz osnovne razine Matematike biti – flop. Tko nije upratio, ja sam onaj lik koji je osam godina nakon što je maturirao ponovno išao pisati ispite državne mature.

@srednja_hr Matematika je zadnji ispit na maturi u ovom roku. Ostaje nam još pričekati rezultate pa da čujemo – što mislite, kako će Duje proći? 😄 … #matura #matura2023 #prayforduje #srednjahr #srednja #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Sve je krenulo nizbrdo od ranog jutra

Kasno sam ustao, vani pada kiša, treći dan zaredom pišem maturu. Nije to više za moje godine. Ok, prvo sranje. Na putu do mjesta gdje pišem maturu razmišljam kako je kalkulator koji imam sa sobom možda jedan od onih koji nisu dozvoljeni na maturi. Pazite, kad sam ja bio maturant, te davne 2015., matura iz Matematike na osnovnoj je razini izgledala puno drugačije. Ispitivalo se gradivo iz prva dva razreda gimnazije pa su i pravila za pribor koji se može koristiti bila dosta drugačija.

Ja sam danas tako došao na maturu s kalkulatorom koji može, među ostalim, i derivirati. Sreo sam nekog dečka ispred zgrade u kojoj smo pisali maturu, kaže, prepoznao me s TikToka. On isto polaže maturu iz fore. Okladio se s prijateljem pa je išao vidjeti koliko znanja ima pet godina nakon što je završio srednju školu. On je potvrdio moje sumnje – kalkulator koji imam nije dozvoljen ove godine na maturi. Ok, drugo sranje.

Pisao sam maturu bez kalkulatora

Ulazim u zgradu i dolazim do oglasne ploče da vidim u kojoj učionici pišem današnju maturu. Nalazim svoje ime, ali prekriženo je. Zašto? Nitko nema pojma. Ok, treće sranje. Nakon nekog vremena do mene je došla simpatična gospođa koja je pronašla moje ime na nekom zadnjem popisu. Maturu pišem u podrumu, u zadnjoj učionici u hodniku.

Izdvojeni članak
matura matematika

Maturanti pisali B razinu Matematike: ‘Nisam se pripremala, tri godine produžne su bile dovoljne’

Ulazim u učionicu i prelamam, neću ni vaditi kalkulator iz torbe. Kalkulatori se popisuju, kad NCVVO napravi provjeru, ako ga budem koristio, diskvalificirat će me se s ispita. A nisam prošao cijelu ovu muku da na takav način padnem maturu. I tako sam donio odluku, pisat ću Matematiku bez pomoći kalkulatora. Profesorice koje su nas čuvale tijekom ispita rekle su samo – ‘uuu, hrabro’.

Muko, ime ti je Matematika

Ispit iz Matematike, premda se radi o osnovnoj razini, bio mi je točno onakav kakav sam očekivao – nepoznat. K tome, ja nemam kalkulator. Ima pitanja na koja jasno znam odgovoriti i zadataka koje sam kadar riješiti, ali neke, iako mogu pretpostaviti da su jednostavni, ne znam riješiti.

Nekih se pojmova sjećam u magli, ali danas ne znam što znače. Diskriminanta, težište, ortocentar. Kao da mi netko priča na turskom. O trigonometrijskim zadacima da ne govorim. Vektori? I don’t know her. Stojim tako pored tih zadataka i mislim se kako je fascinantno koliko pojmova i znanja koje si nekad imao u malom prstu, uslijed nekorištenja, potpuno zaboraviš.

Da se razumijemo, bilo je zadataka koje sam sigurno točno riješio. No, bilo je, ruku na srce, i onih koje sam nasumično zaokruživao. Birao sam onako, što mi je najljepše izgledalo. Na koncu, bilo je i zadataka koje uopće nisam ni pokušao riješiti jer nisam znao gdje početi i što uopće napisati.

Izdvojeni članak
gospoda glembajevi, književni vremeplov, u pozadini redakcija srednja.hr

Gospoda Glembajevi na eseju iz Hrvatskog: Pa je li uopće moglo biti nešto jednostavnije?

Maturanti će mi se smijati

Znam da će mi se brojni maturanti sada smijati. Njima je ovo sigurno bilo jako lagano i poznato. Nakon četiri godine srednje škole, još ako su pritom završili neku gimnaziju, zadatci ovakvog tipa mnogima su mačji kašalj. Tako je, uostalom, i meni bilo kad sam prije osam godina polagao osnovnu razinu Matematike.

Ako sam dobro zbrojio, na maturi iz Matematike može se skupiti maksimalno 40 bodova. Ja sam stavio neki odgovor na njih 28. Koliko ih je točnih, neću prejudicirati. Pričekat ću da NCVVO objavi rješenja pa ću – doslovno – ići provjeriti jesam li skupio dovoljno za prolaz. Nadat ću se da ipak nisam toliko ‘flopnuo’ da padnem. Ili, kako su nam mnogi maturanti znali reći u posljednjih desetak godina novinarskog praćenja državne mature, ‘daj Bože dva’.

P.S. Nakon što je izašao ovaj tekst i video na TikToku, maturanti su mi krenuli komentirati da sam ipak imao dozvoljeni kalkulator. Tako da sam si jedno s liste sranja koja su mi se dogodila danas, možda napravio – sam 😂

*Komentar je stav autora i ne odražava nužno stav redakcije portala srednja.hr


Pročitajte i moje ostale dogodovštine s ispita državne mature:

Gospoda Glembajevi na eseju iz Hrvatskog: Pa je li uopće moglo biti nešto jednostavnije?

Matura iz Hrvatskog bila mi je teža nego što sam mislio: Vidi se da sam prije sto godina završio školu

Pisao sam višu razinu mature iz Engleskog i najteže od svega mi je bilo sjediti tri sata