Pretraga

Pitali smo Grad Zagreb hoće li ove godine organizirati norijadu i ‘Dojdi osmaš’, evo što kažu

A- A+

Grad Zagreb ni ove godine neće organizirati norijadu, odnosno manifestaciju ‘Dan zagrebačkih maturanata’, koju je uživo posljednji puta organizirao 2019. godine. Nema niti manifestacije ‘Dojdi osmaš’ u sklopu koje su srednje škole osmašima predstavljale svoje programe.

Dopuna teksta, 13. svibnja u 9:41 h: U Gradu Zagrebu došlo je do obrata! Promijenili su stav, norijada će ipak biti organizirana. Više čitajte ovdje.

Foto: Ivan Božić| srednja.hr

Nakon što se vrate s praznika, maturanti u klupama ostaju još samo mjesec dana, točnije do 25. svibnja. Posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja poseban je za svakoga od njih, ali slavlja su posljednje dvije godine poremetile pandemija i epidemiološke mjere.

Ništa od norijade u organizaciji Grada

Iako je bilo za očekivati da će se ove godine stvari vratiti u normalu, Grad Zagreb ni u 2022. neće organzirati ‘Dan zagrebačkih maturanata’, u sklopu kojeg je okupljanje maturanata započelo na Trgu bana Jelačića, a nastavljeno je koncertima na Budeku. Nema niti manifestacije ‘Dojdi osmaš’, kroz koju su srednje škole svoje programe predstavljale osmašima na štandovima na Zrinjevcu, potvrdili su nam iz Grada.

– Manifestacije ‘Dojdi osmaš’ i ‘Dan zagrebačkih maturanata’ ove godine neće se održati jer zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće obaviti potrebne pripreme. Naime, za organizaciju spomenutih manifestacija potrebno je započeti s pripremama tri i više mjeseci prije njihova samog održavanja, i to zbog ishođenja potrebnih dozvola te provedbe postupaka javne nabave. S obzirom na činjenicu da je riječ o manifestacijama na kojima sudjeluje između osam i deset tisuća zagrebačkih učenika, a epidemiološka situacija do nedavno nije dopuštala organizaciju manifestacija za toliki broj sudionika, manifestacije na žalost nije bilo moguće pripremiti na vrijeme, stoji u odgovoru Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Ovo su najupečatljiviji trenuci s norijade 2021. u Zagrebu

Maturanti već pripremaju svoja okupljanja

Ovo će biti već treća godina otkako Grad Zagreb ne organizira Dan zagrebačkih maturanata u uobičajenoj formi, zadnje dvije ponudili su im tek online koncert, koji je na društvenim mrežama bio predmet sprdnje. Naime, u 2020. tek je proglašena pandemija, a lani je Stožer izdao posebnu preporuku za maturante, koji su sami organizirali slavlja povodom posljednjeg dana svog srednjoškolskog obrazovanja. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a u svibnju prošle godine maturantima je rekao da ‘trebaju biti svjesni činjenice da virus kola među nama i da se vrlo lako može razbuktati’. Pozvao ih je da se pridržavaju tadašnjih epidemioloških mjera te istaknuo da je ‘uvjeren da se veselje zbog završetka srednjoškolskog obrazovanja može organizirati na način koji je epidemiološki siguran’.

Ove poruke maturante ipak nisu spriječile da se okupe u mnogim gradovima. ‘Norilo’ se lani od Slavonije do Dalmacije, a u Zagrebu je sve krenulo tradicionalnim okupljanjem u Trgu bana Jelačića te se u popodnevnim satima nastavilo na Bundeku. Kako su prošlogodišnji zagrebački maturanti proslavili zadnji dan srednje, pogledajte u velikoj fotogaleriji OVDJE.

Sudeći prema napisima na društvenim mrežama, unatoč odluci Grada da ne organizira norijadu, zabava neće izostati ni ove godine jer maturanti u neformalnim grupama već planiraju ovogodišnja okupljanja, ne samo u Zagrebu, nego i drugim gradovima.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2022. i u grupi Maturanti 2021./2022. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.