Pretraga

Pokrenuta aplikacija koju maturanti mogu iskoristiti kao najbolju pripremu za državnu maturu

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenuo je novu mrežnu aplikaciju Generator državne mature. Ova je aplikacija namijenjena pristupnicima državne mature koji se žele pripremati za ispite državne mature i to putem vrste ispita kakva ih očekuje na maturi.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nakon provedenih ispita državne mature imamo običaj pitati maturante za njihovo iskustvo s ispita i o načinima na koje su se pripremali za maturu. Čest odgovor na to potonje pitanje jest da su prilikom priprema rješavali zadatke iz ispita matura od prethodnih godina, što i jest jedan od savjeta za pripremu u većini ispitnih kataloga.

Izdvojeni članak

Komentar maturantice: Pripreme za državnu maturu – potreba ili trend?

Dobra vijest je da se od sada se za ispit državne mature svi pristupnici mogu pripremati putem svojih računala, laptopa ili tableta, uz pomoć nove aplikacije koju je kreirao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Aplikacija kojoj je moguće pristupiti na ovoj poveznici, sadrži zadatke s ljetnoga i jesenskoga roka provedenih ispita državne mature više i osnovne razine iz 2014./2015. i 2015./2016. školske godine, a generiranjem pitanja kreira ispit kao na maturi.

– Kako bi korisnik imao pristup generiranim ispitima, mora se na početnoj stranici registrirati u sustav putem AAI podataka i nakon toga prijaviti. Kada korisnik odabere određeni predmet i razinu, generira se određeni broj nasumičnih pitanja iz baze zadataka i kreira se ispit kao na državnoj maturi u 2014./2015. ili 2015./2016. školskoj godini. Korisnik ne može vidjeti nasumično odabrana pitanja dok ne odabere opciju Započni ispit i pokrene odbrojavanje. Nakon isteka vremena zadanoga za rješavanje ispita ili ako korisnik prije isteka vremena odabere opciju Završi ispit, treba prijeći na sljedeću stranicu na kojoj može vidjeti rezultate ispita i prebaciti ih u PDF, pojašnjavaju iz Nacionalnog centra.

Dodaju, na početnoj stranici mrežne aplikacije nalazi se kontakt obrazac uz pomoć kojega korisnik može kontaktirati autore projekta i uputiti im svoje pohvale, sugestije i kritike.