Pretraga

Ponos i budućnost Hrvatske koju moramo čuvati kao kap vode na dlanu: Ovo su najmaturanti 2017. godine

A- A+

Iako ukupno gledano rezultati na prošlogodišnjoj maturi nisu bili baš najbolji, jer je 2017. zabilježen najveći broj padova gimnazijalaca, pozitivno svjetlo na čitavu maturu bacaju oni koji su iz nekog od predmeta ostvarili stopostotni rezultat. Takvih je prošle školske godine bilo ukupno 105, a mi smo s nekima od najmaturanata uspjeli i porazgovarati. Otkrili su nam puno toga o sebi i svom uspjehu, a sve njih na kraju smo ove godine okupili u jedan tekst.

Fotografija: privatne arhive/srednja.hr

Osim Nagrade Soljačić koja se ove godine dodijelila maturantu koji je na državnoj maturi postigao najbolji rezultat iz Matematike (A razina) i postotak iz Fizike, posebnu nagradu maturantima koji su na ovogodišnjoj državnoj maturi postigli izniman rezultat iz Hrvatskog jezika, Matematike i obaveznog stranog jezika te Fizike, dodijelilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Mi smo, pak, odlučili porazgovarati s najmaturantima koji su iz barem jednog predmeta na maturi ostvarili stopostotni rezultat, a dolaze iz različitih krajeva Lijepe naše.

Petar Suman, Gimnazija Lucijana Vranjanina – najmaturant 2017.

Izdvojeni članak

Double-double: Najbolji maturant 2017. i dobitnik 5.000 dolara je Petar Suman

Najbolji maturant generacije 2017. učenik je Zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina, Petar Suman. Petar je na državnoj maturi iz Fizike ostvario stopostotni rezultat, a s istim je rezultatom briljirao i na Matematici. Isti je rezultat imao i jedan učenik XV. gimnazije, no Petar je Nagradu Soljačić koja se dodjeljuje najboljem maturantu u generaciji dobio jer je, za razliku od Miočana, polagao višu razinu Hrvatskog jezika.

Ono što je zanimljivo jest da je Petar za titulu najmaturanta saznao tek par dana nakon čitave hrvatske javnosti. Razlog je taj što je u trenutku proglašenja bio u Indoneziji, na Međunarodnoj olimpijadi iz Fizike. Radi sigurnosti mobitel je morao predati prilikom dolaska u hotel te su mobilni uređaji svih kandidata spremljeni u sef, pa nije imao mogućnost komunikacije čak niti s roditeljima. Petrovu priču pročitajte ovdje.

Karlo Valentin Cihlar, XV. gimnazija Zagreb

Učenik koji je imao isti rezultat kao Petar, ali je pisao osnovnu razinu Hrvatskog jezika je Karlo Valentin Cihlar iz XV. gimnazije Zagreb. Nagrada Soljačić izmaknula mu je ‘za dlaku’. Osim iz Fizike i Matematike na kojima je ostvario stopostotni rezultat, pisao je još tri predmeta na maturi i iz svakoga od njih ostvario je ocjenu odličan. Više pročitajte na ovoj poveznici.

Katarina Bilić, XV. gimnazija Zagreb i Ana Marija Bićanić XVI. gimnazija Zagreb

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Mladi skijaš iz pet predmeta na maturi dobio odličan, a dva riješio sa 100 posto

Katarina Bilić i Ana Marija Bićanić nemaju iste hobije, niti idu u istu školu, ali obje imaju nešto zajedničko – ‘rasturile’ su maturu iz Fizike, koju su riješile bez ijedne greške.  Katarina je petice dobila još i iz Hrvatskog, Engleskog, Matematike, Kemije i Biologije, a Ana Marija iz Matematike i Engleskog. Priču o ove dvije odlikašice pročitajte ovdje.

Margareta Paulić, Srednja škola Isidora Kršnjavoga u Našicama

Šest predmeta na prošlogodišnjoj maturi polagala je Našičanka Margareta Paulić i iz svih šest dobila je odličan. Točno je riješila 95 posto ispita iz Matematike, iz Hrvatskog je ostvarila rezultat 88, 75 posto, a iz Engleskog 93,67 posto. Pisala je i tri izborna predmeta, iz kojih je također dobila petice. Ispit iz Fizike riješila je bez ijedne greške i ostvarila rezultat 100 posto, na Kemiji je imala 87,78 posto, a  na Biologiji 88 posto. O njenom uspjehu više možete pročitati ovdje.

David Oršolić, Gimnazija Županja

Među ovogodišnje najmaturante zbog stopostotnog rezultata na ispitu iz Njemačkog jezika smjestio se učenik općeg smjera Gimnazije Županja, David Oršolić. David je peticu dobio i iz Matematike, a danas je student građevinarstva u Osijeku i kako nam je otkrio u razgovoru, u budućnosti bi volio voditi najbitnije gradnje u Hrvatskoj.

Luka Namačinski, Gimnazija Vukovar

Izdvojeni članak

Naklon do poda: Margareta je na maturi polagala šest predmeta i iz svih dobila odličan

Vukovarac Luka Namačinski je na državnoj maturi postigao izvrsne rezultate. Vrlo dobar je dobio iz Hrvatskog i Matematike, a iz Fizike i Engleskog dobio je odličan. Fiziku je, naime, riješio sa 93 posto, a Engleski sa 100 posto. Kako mu je to pošlo za rukom, pročitajte ovdje.

Lea Ming Li, XV. gimnazija Zagreb

Među najmaturante generacije 2017. smjestila se i Lea Ming Li, učenica XV. gimnazije Zagreb, koja kaže da su joj upravo dobri profesori iz MIOC-a za maturu pružili najbolje predznanje. Simpatična Miočanka Fiziku je riješila bez ijedne jedine greške i ostvarila 100-postotni rezultat. Sličan rezultat ‘za dlaku’ joj je promaknuo na Matematici, gdje je na višoj razini izgubila sitna četiri boda i ostvarila rezultat 93,33 posto. Više o Leinom uspjehu pročitajte na ovoj poveznici.

Tonka Hrboka, Gimnazija Franje Petrića u Zadru

Među stotinjak najboljih maturanata u državi, našla se i jedna svestrana Zadranka, Tonka Hrboka. Peticu je dobila iz sva tri obavezna predmeta, a titulu najmaturantice stekla je 100-postotnim rezultatom iz Fizike. Kako nam je otkrila, vježbanje matematike i fizike joj je baš zabavno, a u rješavanju zadataka i učenju novih stvari uživa, pa ovaj rezultat i ne iznenađuje previše. Tonkinu priču možete pročitati ovdje.

Mario Zec, Gimnazija Daruvar i Igor Bosanac, Gimnazija Bjelovar

Izdvojeni članak

Vinkovački odličnici: Srećko dobio tri petice na maturi, a Iva nakon stoposto iz Engleskog odrađuje sezonu na obali

Mario Zec i Igor Bosanac ne poznaju se, ali su iz iste županije. Igor je sada već bivši učenik Gimnazije Bjelovar, a Mario je maturirao u Gimnaziji Daruvar. Ipak, imaju nešto zajedničko. Obojica su na prošlogodišnjoj državnoj maturi polagala šest istih predmeta – više razine Hrvatskog, Matematike i Engleskog, te izborne predmete Kemiju, Biologiju i Fiziku. I iz jednog od najtežih, Fizike, i Mario i Igor postigli su rezultat od 100 posto. Što su dvojica Bilogoraca imala za reći o svome uspjehu, pročitajte ovdje.

Srećko Kajić, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci i Iva Didović, Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci

Među učenicima koji su ove godine riješili bez greške neki od ispita državne mature, našli su se i Vinkovčani Iva Didović te Srećko Kajić. Srećko je stopostotni rezultat ostvario iz Engleskog, a peticu je još dobio i iz Geografije i Matematike. Njegova sugrađanka Iva 100 posto je ostvarila isto na Engleskom, a čitavu priču o ovim izvrsnim maturantima pročitajte na poveznici.

Silba Ljutak, Srednja škola Zlatar

Silba Ljutak dolazi iz mjesta Zlatar, smještenog u Krapinsko-zagorskoj županiji, iz srednje škole koja nosi naziv tog grada. Djevojka neobičnog imena na višoj je razini Engleskog postigla rezultat od 100 posto. Na državnoj maturi polagala je sva tri obavezna predmeta na višoj razini, a od izbornih pisala je Psihologiju. Iz svih je, osim Engleskog, dobila četvorku, a više o njenom uspjehu pročitajte ovdje.

Nikolina Bralić i Lucija Relić, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica

Izdvojeni članak

Patrik i Jelena išli su isti razred, za maturu ih je pripremao isti profesor i oboje su iz Fizike imali 100 posto

U Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici čuče dvije genijalke – Nikolina Bralić i Lucija Relić. Nikolina je Engleski jezik riješila sa stopostotnom točnošću, a peticu je pobrala iz Matematike. Lucija je polagala obvezne predmete na višoj razini i Fiziku od izbornih. Skupila je sve petice, s tim da je test iz Fizike riješila bez greške. Koji je recept njihova uspjeha, doznajte na ovoj poveznici.

Patrik Matošević i Jelena Bratulić, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu

Patrik Matošević i Jelena Bratulić upoznali su se u prvom razredu srednje, kada su oboje krenuli u isti razred Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu. Tada vjerojatno nisu ni slutili da će na državnoj maturi iz Fizike oboje postići rezultat od 100 posto i postati ponos svoga razreda. Oboje su sudjelovali na brojnim natjecanjima znanja, a za uspjeh iz Fizike, kako su nam otkrili, uvelike je zaslužan i njihov profesor Damir Skok. Ono što je zanimljivo jest da su Patrik i Jelena školsku klupu nastavili dijeliti – oboje su nakon uspješne mature upisali FER. Više o uspjehu pazinskih gimnazijalaca pročitajte ovdje.

Hana Ivandić, XV. gimnazija Zagreb

Učenica prirodoslovno-matematičkog usmjerenja XV. gimnazije Zagreb, Hana Ivandić, svojim se uspjehom na maturi također svrstala među prošlogodišnje najmaturante. Nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja Hana je zaslužila 100-postotnom riješenosti više razine Matematike. Izvrsno je napisala i sve ostale predmete koje je polagala: peticu je dobila iz Hrvatskog (96%) i Engleskoj (92%), a na Fizici (98%) je izgubila samo jedan bod. Da nije napravila tu sitnu pogrešku, ona bi bila najmaturantica godine i dobitnica Nagrade Soljačić, a Haninu priču pročitajte na ovoj poveznici.

Marko Andrić i Ivan Pavlović, Gimnazija Metković

Izdvojeni članak

Dva maturanta iz BiH uspjela stopostotno riješiti po jedan ispit na državnoj maturi: Ovo su njihove priče

Među 37 učenika u državi koji su Fiziku riješili sa 100 posto, našla su se i dvojica učenika Gimnazije Metković, Marko Andrić i Ivan Pavlović.  Marko je sva tri obavezna predmeta pisao na višoj razini. Iz Matematike i Engleskog dobio je odličan jer je imao rezultat iznad 90 posto. Iz Hrvatskog je dobio četvorku, a osim Fizike, od izbornih je predmeta polagao i Kemiju, iz koje je također dobio peticu. Sličan uspjeh na maturi polučio je i Markov školski kolega Ivan Pavlović, koji je, osim iz Fizike, iz Matematike i Engleskog dobio odličan. Što su o svome uspjehu dvojica Metkovaca imala za reći, pročitajte ovdje.

Gabriel Jurić, Opća – realna gimnazija u Sarajevu i Antonio Damjanović, Gimnazija fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu

Osim učenika iz Hrvatske, na državnoj su maturi briljirala i dvojica učenika iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, Gabriel Jurić i Antonio Damjanović. Gabriel je stopostotni rezultat ostvario na maturi iz Njemačkog i upisao Poslovnu ekonomiju, smjer IT Menadžment u Dubrovniku. Antonio je isti rezultat ostvario na Engleskom, a kako nije upao na FER, što je bio njegov prvi izbor, odlučio se za Računarstvo na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru. Veliku priču o dvojici najmaturanata iz BiH pročitajte ovdje.