Pretraga

Učenik Dobren radi na aplikaciji za sve srednje škole: ‘Svatko može pristupiti informacijama o željenoj školi’

A- A+

Dobren Dragojević iz Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik, finalist je Ideje godine. Osmislio je aplikaciju eduCro, namijenjenog učenicima, roditeljima i nastavnicima. Preko aplikacije, korisnici će moći vidjeti rasporede sati i sve informacije o školama na jednom mjestu. Osnovni dio aplikacije je besplatan, a planira i napredne postavke koje bi se plaćale.

Ideja godine 2024, eduCro – Dobren Dragojević. Foto: Srednja.hr

Kroz sedmominutne prezentacije, 10 finalista natjecanja za učenike, Ideja godine na finalnom je događaju podrobnije predstavilo svoje poslovne ideje. Na EFFECTUS veleučilištu, predstavili su svoju zamisao, plan izvedbe, a naglasili su i kako bi se proširili na europsko tržište.

Za roditelje, učenike i nastavnike: Svi mogu vidjeti sve o srednjim školama

Jedan od finalista je bio i 16-godišnji Dobren Dragojević iz Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik. Uz mentorstvo profesora Nikole Draškovića Jelčića, okupljene je upoznao s idejom za aplikaciju eduCro.

Cilj aplikacije je da učenici, roditelji, nastavnici srednjih škola diljem Hrvatske mogu pretražiti rasporede i sve informacije o srednjim školama u Hrvatskoj. Sve je počelo s aplikacijom koju je Dobren napravio sam za sebe da se lakše snalazi s rasporedom u svojoj vlastitoj školi, budući da su mu se često mijenjali rasporedi sati. Na informatičkom klubu je onda dobio ideju od mentora za razvoj ove aplikacije.

– Ono što čini našu ideju posebnom jest činjenica da svatko može pristupiti informacijama o željenoj školi ili smjeru bez potrebe za prijavom ili registracijom. Odlučio sam se za jednostavan pristup kako bih omogućio što većem broju ljudi da koristi našu aplikaciju. Što se tiče tehnologije, trenutna verzija aplikacije je prototipna, te sam koristio najnovije tehnologije kao što su PHP, JavaScript, Tailwind CSS te dvije baze podataka, MySQL i Supabase. Planiram izraditi potpuno novu produkcijsku verziju aplikacije koristeći modernije tehnologije i pristupačnije korisničko sučelje kako bih osigurao bolje korisničko iskustvo i veću funkcionalnost aplikacije. Moji potencijalni kupci su roditelji, učenici i nastavnici srednjih škola diljem Hrvatske. Ova aplikacija rješava problem nedostatka centraliziranog izvora informacija o rasporedima škola, što čini proces pronalaženja relevantnih informacija sporim i frustrirajućim. Kroz svoj jednostavan pristup i intuitivno korisničko sučelje, eduRaspored olakšava pristup rasporedima i informacijama o školama, što će potaknuti ljude da koriste našu aplikaciju, pojasnio je Dobren kroz svoju prezentaciju.

Izdvojeni članak

Učenici Mihael i Ivan osmislili aplikaciju koja će pomoći gluhima: ‘Može se koristiti globalno’

Planira se širenje na EU tržište: Krenulo bi sa Skandinavijom

Kada je riječ o širenju na tržište Europske unije, Dobren je istaknuo da je plan napraviti međunarodni raspored informacija, prilagoditi aplikaciju načinu rada stranih škola izvan Hrvatske te integrirati eduCro s drugim online alatima. U razgovoru za srednja.hr, Dobren nam je naveo na koje bi EU zemlje prvo ciljao u proširenju izvan Hrvatske.

– Pa negdje gdje je školstvo drugačije nego nama. Možda u skandinavskim državama, tamo su programi drukčiji, cjelodnevne škole i takve stvari, rekao nam je Dobren.

Reakcije žirija: Zašto samo školstvo?

Dobren je istaknuo da očekuje tisuće korisnika mjesečno pa i desetke tisuće godišnje. Naveo je da planira omogućiti besplatno korištenje osnovne verzije aplikacije, dok će napredni korisnici imati dodatne naplative opcije.

Od žirija je dobio pohvale, ali i sugestije kako ova aplikacija ne mora biti ograničena isključivo na školstvo. Ona kao takva, istaknuli su, može biti korisna i ugostiteljima ili bilo kojim drugim poslovnim subjektima koji moraju raditi raspored sati. Upozorili su i kako se mijenja raspored učionica, gleda se koji profesor može raditi ujutro, koji popodne i da je sve to bitno imati na umu kada se slažu rasporedi. Dobren je naveo kako je upravo cilj aplikacije da se ovakvi podaci ažuriraju automatski.

Izdvojeni članak
Finalisti Ideje godine 2024

Pobjednici Ideje godine oduševili aplikacijom koja će pomoći svim gluhim osobama

Odlično iskustvo za 16-godišnjeg učenika: ‘Čast mi je da sam ovdje’

U kasnijem razgovoru, Dobren je rekao da je zadovoljan žirijem i njihovim sugestijama. Ocijenio je njihove sugestije ‘tehničkim idejama koje će biti implementirane’ u daljnjem razvoju njegovog proizvoda.

– Ovo je za mene bilo odlično iskustvo. Na početku je možda bila mala trema jer nikad nisam pričao pred ovolikim brojem ljudi. Ali čast mi je da sam ovdje i jer ću za par godina u životopisu moći reći da sam bio u top deset na Ideji godine, zaključio je Dobren.

Cijelo finale možete pogledati na našem YouTube kanalu.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem