Pretraga

Ovo se mora proslaviti odlaskom u kino: Maturantima A razina Engleskog bila prelagana

A- A+

Prije šestodnevne pauze do ispita državne mature iz Matematike, maturanti i drugi kandidati ove su srijede pisali ispit iz Engleskog jezika. Ispit se sastojao od tri cjeline – čitanje, slušanje i pisanje, a sve tri pišu se u istom danu, ukupno tri sata. Višu razinu ispita Engleskog jezika na ovogodišnjem ljetnom roku odabralo je pisati ukupno malo više od 18.400 pristupnika, a mi smo nakon tog ispita porazgovarali s petero maturanata. I dok su dojmovi s do sada provedenih ispita mature većinom bili negativnog tona, situacija je potpuno suprotna nakon Engleskog, a maturanti su posebno zadovoljni esejskim pitanjem vezanim uz gledanje filmova u kinu i kod kuće.

Foto: srednja.hr

Puna tri sata pisao se danas ispit više razine državne mature iz Engleskog jezika. U tom su vremenu maturanti rješavali zadatke s područja čitanja i slušnog prepoznavanja te su pisali esej od 250 riječi kojime se ispituje njihova vještina pisanja. Izgleda da je već postala tradicija da je ovaj ispit među najmanje problematičnima za maturante jer su i nakon ovogodišnjeg njihovi dojmovi poprilično pozitivni.

Tema eseja bliska mladima

Izdvojeni članak
engleski čovjek

Na B razini Engleskoga najveće muke sa slušanjem: 70% odgovora mi je pod C pa ne znam što da mislim

Dobro iskustvo s ovim je ispitom imala maturantica Anja iz Srednje škole Mate Balote u Poreču, koja je na ispitu imala samo jednu i to slatku muku.

– Prema mom mišljenju ispit je bio banalan jer smo mi puno teže primjere radili na satu tijekom priprema. Koliko je bio lagan govori i to da iz testa čitanja i slušanja ne očekujem manje od 95%. Što se tiče eseja, tema je bila ‘Some people prefer watching movies in cinema. Others like to stay at home’, ili tako nešto. Jedino što me mučilo na eseju bio je broj riječi kojih sam imala previše pa sam esej morala skraćivati. Sve u svemu očekujem ocjenu odličan, veli nam Anja.

Budući da joj je ispit protekao tako dobro, pitali smo Anju i kako se za njega pripremala te što savjetuje budućim maturantima.

– Sama se nisam pripremala ništa jer smo s profesoricom još od prvog razreda konstantno vježbali za maturu. Budućim pristupnicima savjetujem samo da vježbaju po prošlim maturama i petica im je zagarantirana, poručuje Anja koja planira upisati Pravni fakultet u Zagrebu.

Filmovi i serije kao priprema za ispit iz Engleskog

Sličnih je dojmova nakon ovog ispita i maturant Dino iz Srednje škole Biograd na Moru, kojemu se također svidjela tema eseja bliska mladima.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Donosimo rješenja mature iz Hrvatskog na A i B razini: Provjerite koji su odgovori točni

– Ispit je prošao stvarno lagano, pitanja su bila razumljiva i jasna, osjećam olakšanje što je prošlo. Najteže je možda bilo čitanje, ali ni to nije bilo teško, nego je možda iziskivalo najveću koncentraciju. Tema eseja je bila jednostavna i razumljiva svima, priča nam Dino.

Već smo spomenuli kako je ispit trajao tri sata, što zna biti veliki izazov za koncentraciju i fokus. Dino kaže kako bi volio da je između čitanja i slušanja te pisanja bila omogućena kratka pauza. Vremena za pisanje bilo mu je i više nego dovoljno, a za buduće maturante ima sličan savjet kao i Anja.

– Ja se za ovaj ispit nisam pripremao jer sam s engleskim blizak, s obzirom na to da cijeli život gledam filmove i serije na engleskom. Ali budućim bih maturantima savjetovao da rješavaju stare mature i vježbaju po primjerima, veli nam Dino koji iz ovog ispita očekuje rezultat viši od 80%.

‘Najteže mi je bilo slušanje jer su neki ‘likovi’ mumljali’

Lucija iz Škole za medicinske sestre Vinogradska zbog ovog se ispita najmanje nervirala i nakon pisanja otkrila nam je kako se osjeća izvrsno.

Izdvojeni članak

Ujević dobio konkurenciju: Maturantica posvetila pjesmicu temi eseja iz Hrvatskog

– Nadam se petici. Najteže mi je bilo slušanje jer su neki ‘likovi’ mumljali. Tema eseja mi je bila stvarno OK i nije ga bilo teško napisati. Vremena za rješavanje bilo je taman, osim za čitanje – tu mi ga je bilo i previše jer sam završila za 40 minuta. Inače mi kroz ispit nije bilo problematično zadržati koncentraciju jer su ispitne cjeline različite pa mozak ne radi stalno jedno te isto, kaže Lucija.

Njen način pripreme za ovaj predmet sličan je Dinovom.

– U mojoj školi imamo Engleski samo prve dvije godine i onda do petog razreda fakultativne. Profesorica je bila super, s njom smo prolazili ispite, eseje i stvarno nije bilo straha jer nas je sa svime upoznala. Osim toga, ja inače gledam filmove i serije na engleskom bez prijevoda, uz to i čitam pa nije bio problema, otkriva Lucija.

‘Esej mi je od svih dijelova mature bio najlakši’

Budući da planira upisati Anglistiku i Germanistiku na Filozofskom u Zagrebu, bilo bi iznenađujuće da je problema na ovom ispitu imala maturantica Klara iz Srednje škole Isidora Kršnjavog u Našicama. 

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Samo neka je prolaz? Pogledajte koju ocjenu na maturi iz Hrvatskog očekuje većina

– Ispit je ispunio moja očekivanja, zapravo, mislila sam da će biti i teži i nakon ispita se osjećam odlično. Iako sam s na nekoliko pitanja dvoumila, mislim da sam ga odlično napisala. Na slušanju mi je najgori bio treći zadatak, odnosno dijalog između dvije osobe, a od nas se traži da izdvojimo specifične informacije zato što u jako kratkom vremenu moramo razmotriti puno informacija. Esej mi je od svih dijelova mature bio najlakši. Napisala sam ga u samo 20 minuta jer sam imala jako puno inspiracije, a pisanje mi i inače odlično ide, a nakon toga sam ga polako prepisivala na list za čistopis, zadovoljno će Klara.

Voljela bi, dodaje, da je u cjelini čitanje imala dovoljno vremena za provjeru odgovora, a za razliku od Lucije smatra da je naporno bez pauze biti koncentriran puna tri sata.

– Nisam se posebno pripremala za ovaj ispit. Jezik nije nešto što se može naučiti u jednoj noći, te se vještine moraju kontinuirano razvijati, stoga bih savjetovala mlađima da budu što više u kontaktu sa stranim jezikom, recimo da čitaju knjige na engleskom i da gledaju filmove bez prijevoda kako bi proširili vokabular, no i da redovito uče gramatiku. U školi smo riješili puno sličnih zadataka, pa sam znala na koji princip ih što lakše i uspješnije riješiti. Što se tiče pripreme za esej, savjetovala bih budućim generacijama da što više vježbaju pisati kako bi usvojili strukturu eseja, ali i da im profesor može ukazati na pogreške i reći što bi trebalo usavršiti, zaključila je Klara.

‘Tri sata bez pauze je stvarno previše’

S cjelokupnim ispitom zadovoljna je i Tamara iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Planiram upisati Građevinski fakultet u Osijeku.

Izdvojeni članak

Maturanti nakon eseja na A razini Hrvatskog glasno uzvikuju ‘jao’: ‘Nisam znala ni što čitam’

– Nisam imala nekih pretjeranih problema, mirna sam jer je i to sad gotovo. Najteži dio ispita mi je bio prvi zadatak u dijelu s čitanjem. Bilo je šest osoba koje su nešto rekle, bilo je puno teksta. Imali smo 12 pitanja s kojima smo morali povezati tko je što rekao. Čitanje tog teksta isponova mi je oduzimalo puno vremena, veli Tamara.

Dodaje, najlakši dio ispita bio joj je napisati esej, ali bi i ona voljela da na ispitu iz Engleskog postoje neke pauze.

– Nisam imala nikakvih problema s njim, morala sam samo paziti da ne pretjeram s brojem riječi. Za pisanje ispita je bilo dovoljno vremena, ali tri sata bez pauze je stvarno previše. Imala sam sreće jer mi je tema odgovarala, u suprotnom ne bih imala volje pisati esej koji se piše posljednji, zaključuje Tamara koja ne želi imati velika očekivanja oko ocjene, ali vjeruje da će ona biti pozitivna.

Dojmove s B razine ispita Engleskog jezika pročitajte na ovoj poveznici.

________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.