Pretraga

Škole osudile proustaško ponašanje učenika na norijadi, a ravnatelj ESOŠ-a kaže: ‘Ja sam mislio da je to asocijacija na Dinamo’

A- A+

Iako nisu uspjeli zasjeniti veselje i slavlje maturanata na prekjučerašnjoj norijadi, maleni dio zagrebačkih i bakarskih učenika odlučio se na tom događaju istaknuti svojim neprimjerenim ponašanjem. Učenici Elektrostrojarske obrtničke škole Zagreb na norijadi su se pojavili u majicama ‘Za dΩ’ (om – mjerna jedinica za električni otpor) i ‘Za Ω spremni’ i pri dolasku na Trg bana Jelačića skandirali pozdrav ‘za dom spremni’. Slična situacija dogodila se u Rijeci gdje su ovaj pozdrav skandirali učenici Pomorske škole Bakar. Ravnatelji obiju škola za srednja.hr komentirali su čin svojih učenika na ovogodišnjoj norijadi.

Foto: Dora Kršul;srednja.hr

Ovogodišnja zagrebačka norijada protekla je poprilično mirno. I dok su jedni slavili i veselili se kraju srednjoškolskog obrazovanja, nekolicina učenika trećih razreda Elektrostrojarske obrtničke škole odlučila je istaknuti se devijantnim ponašanjem. U majicama ‘Za dΩ’ (om – mjerna jedinica za električni otpor) i ‘Za Ω spremni’ uzvikivali su pozdrav ‘za dom spremni’.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira za ovakvo ponašanje predviđa novčane kazne u iznosu od 50 do 300 DEM (oko 188 kuna do 1.130 kuna) ili kaznu od 30 dana zatvora, a da učenici ESOŠ-a koji su se ovako ponašali trebaju snositi posljedice, smatra i ravnatelj škole, Anto Delač.

Ravnatelj ESOŠ-a: ‘To je omega, to nije om, po meni’

Izdvojeni članak

[FOTO] Nekolicina zagrebačkih maturanta opet divlja: Pojavili se u kontroverznim majicama i skandiraju ‘za dom spremni’

– Učenici su to napravili u svoje ime, a ne u ime škole. Škola ne stoji iza toga i naravno da je škola protiv svakog kršenja bilo kakvih propisa ili bilo čega sličnog, a ravnatelj pogotovo. Dakle, ako su oni napravili to što jesu, ja nisam bio s njima, ali vjerojatno prenosite dobro jer ste vi bili tamo kad ste čuli da su uzvikivali taj zabranjeni pozdrav, za to trebaju snositi posljedice. Nisu bili u okrugu škole, ako je to kažnjivo, a kažete da je i ja mislim da je, onda to neka rade oni koji trebaju kažnjavati, a ne škola, kaže nam ravnatelj Anto Delač.

Dodaje, u krugu škole ovi maturanti nisu radili nikakve izgrede, a osvrnuo se i na sporan natpis kojeg su trećaši imali na svojim maturantskim majicama.

– To je omega, to nije om, po meni. Recite vi meni kako vi kao novinarka znate da je to om, a nije omega? Ja sam mislio da je to asocijacija na Dinamo jer to je od BBB-ovaca znak, vidim ga po kvartu, oni pišu omegu. Ja sam mislio da je to. Ali, ako je to nekoga asociralo ili uvrijedilo i za to nema nikakvog opravdanja, kaže Delač.

Pojašnjavamo mu kako majice same po sebi ne bi bile vijest budući da se uistinu mogu tumačiti na više načina, ali poruka koju su učenici željeli njima poslati postala je jasna svima u trenutku kada su Trgom odlučili skandirati ‘za dom spremni’.

– Ako su to radili, zna se tko to treba sankcionirati, dapače škola to osuđuje. Ako dobijemo dojavu da su oni to radili kao naši učenici, normalno da će po statutu škole, odnosno po pravilima, biti sankcionirani. A što se tiče majica, mene nije asociralo. Ponavljam opet, ako je nekoga asociralo, žao mi je, ne treba nikoga asocirati ni na što, čim ga asocira nešto nije u redu. Jer koliko sam vidio jedni imaju… to je kao kraj, krajnje slovo, mislim ne znam, spremni za kraj. Ali opet ponavljam, ako je nekoga asociralo na nešto, žao mi je i ispričavamo se svi ako se shvatilo da je to u ime škole. To nije sigurno u ime škole, zaključio je ravnatelj Delač.

Pomorska škola Bakar surađuje s MUP-om u otkrivanju odgovornih učenika

Burna je bila ovogodišnja norijada u Rijeci – jedan je učenik ispisao ustaške simbole na Spomenik oslobođenja Rijeke pa ga je policija prijavila prekršajnom sudu, a niti ondje dan maturanata nije mogao proći bez uzvikivanja pozdrava ‘za dom spremni’. Ta scena s Jadranskog trga odvila se u režiji učenika Pomorske škole Bakar.

Izdvojeni članak

[VIDEO] I ulicama Rijeke ori se ‘za dom spremni’, a divljačku scenu maturanti su upotpunili bakljama

Prije dolaska u Rijeku, maturanti te škole u učeničkom su se domu družili na roštilju sa svojim razrednicima i nastavnicima. Učenici su tom prilikom upozoreni na kulturu ponašanja u krugu škole, a kasnije i u Rijeci, gdje su na norijadu stigli organiziranim školskim autobusom. No, dio njih na upute svojih nastavnika očito se odlučio oglušiti.

– Dio učenika je po dolasku na Korzo, ponesen atmosferom pokazao neprimjereno ponašanje paleći baklje koje su nabavili kao navijačke rekvizite, znajući da je njihova uporaba nedopuštena. Prema snimkama koje smo vidjeli, dio maturanata je izvikivao parole neprimjerenog sadržaja. Duboko žalimo i razočarani smo zbog toga, budući da smo zajednički s njihovim roditeljima, četiri godine ulagali napore da ih odgojimo i pripremimo za zahtjevno svjetsko tržište rada koje zahtjeva maksimalnu toleranciju prema svima i gdje nema mjesta netrpeljivosti po bilo kojoj osnovi, piše nam Ravnatelj škole Gordan Papeš.

Baš kao i u zagrebačkom slučaju i u Bakru je druženje u krugu učeničkog doma i škole proteklo je u redu i bez incidenata, ali bakarska je škola shvatila svoju ulogu u odgoju budućih građana.

– Posve je sigurno da smo iz ovih nemilih događaja izvukli pouke, te ćemo se u budućim situacijama postaviti na konstruktivniji način. Ispričavamo se građanima Rijeke na nedopustivom ponašanju dijela naših učenika. U tijeku je suradnja škole s MUP-om vezano za otkrivanje neposrednih počinitelja, zaključuje ravnatelj Papeš.

Više o norijadi 2018. čitajte na sljedećim poveznicama:

Uspjeli oboriti i jedan rekord: Ovako je izgledala norijada koja se jučer u Vinkovcima zamalo nije održala

[FOTO] Cmok, cmok, cmok: Bilo je strasti na norijadi pa smo nekolicinu parova i ulovili u razmjeni nježnosti

[VIDEO] Uhvatili smo trenutak totalnog maturantskog delirija u šatoru na Bundeku

[VIDEO] Prizor s norijade kao iz najljepše bajke braće Grimm: Ovako su se od škole oprostili maturanti iz Osijeka

Na norijadi u Zagrebu uhićeno 9 maturanata, a zbog ispisivanja ustaških simbola u Rijeci će posla imati i sud

Baklje, brašno, jaja, cuga, vutra: Sve smo vidjeli na današnjoj norijadi u Zagrebu, a najbolje detalje donosimo u fotogaleriji

Maturanti poslali tužne i zabrinjavajuće poruke: ‘Generacija smo j***čka, ne gine nam Njemačka’

[FOTO] Zadaci, formule, šale i pop kultura: Ovo su najzanimljivije poruke na majicama sa zagrebačke norijade

Najbolji trenuci norijade: Pogledajte kako se danas ludovalo diljem Hrvatske

[VIDEO] Rastavili plesni podij na Bundeku: Pogledajte opaki dance battle zagrebačkih maturanata

[VIDEO] I ulicama Rijeke ori se ‘za dom spremni’, a divljačku scenu maturanti su upotpunili bakljama

Najjači potez norijade 2018.: U tri hrvatska grada dio maturanata ispit zrelosti položio predivnom gestom

Divlja se i na norijadi u Rijeci: Maturanti bacili dimnu bombu u centru grada

[FOTO] Nekolicina zagrebačkih maturanta opet divlja: Pojavili se u kontroverznim majicama i skandiraju ‘za dom spremni’

[VIDEO] Ludilo je krenulo: Zagrebački maturanti u fontanu uronili skokom ‘na glavu’, a u Šibeniku ‘gori’ ulica

Varaždinski maturanti pokušali oboriti Guinnessov rekord: Pogledajte kako je izgledao vrhunac njihove norijade

Copy link
Powered by Social Snap