Pretraga

Svi koji zbog korone propuste maturu na ljetnom roku, faks će upisati najesen po posebnim uvjetima

A- A+

Svi maturanti koji zbog korone ili samoizolacije ne budu mogli pisati ispite mature u ljetnom roku, pristupit će im najesen, a fakultet će upisati po posebnim uvjetima. Danas je rektorski zbor objasnio koji su to uvjeti.

dvorana predavanje

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Rektorski zbor upravo je objavio priopćenje u kojem objašnjava što će biti s upisom na faks za one maturante koji zbog korone propuste pristupiti ispitima državne mature u ljetnom roku.

Nema straha, bit će mjesta na faksevima

Sljedećeg tjedna kreće ljetni rok državne mature, a neki maturanti eventualno zbog bolesti ili samoizolacije neće biti u mogućnosti pristupiti ispitima. No, kako je danas javio rektorski zbor, nepristupanje ispitima državne mature u ljetnom roku uslijed okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, smatrat će se opravdanim razlozima.

Zato će svi oni koji maturi ne pristupe tijekom sljedećeg mjeseca, ispite imati pravo polagati najesen, a ne moraju brinuti ni o tome hoće li na njihovim izabranim fakultetima biti dovoljno mjesto. Kako stoji u priopćenju rektorskog zbora, koji se odnosi na sve javne fakultete u državi, “kandidatu koji u jesenskom upisnom roku postigne isti ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program upisao s najmanjim brojem bodova u ljetnom upisnom roku, omogućit će se upis izvan ukupne kvote, i to na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u skladu s mogućnostima visokoga učilišta”.

Drugim riječima, svi koji iz opravdanih razloga izostanu s mature u ljetnom roku, a polože je na jesenskom, na faks se mogu upisati ako prođu minimalan prag bodova za izabrani studijski program. Za njih će biti osigurana mjesta izvan kvote. U slučaju da upisuju dvopredmetne studije, morat će zadovoljiti minimalni prag za oba studija.

Pozvali studente i nastavnike na cijepljenje

Rektorski zbor pozvao je sve kandidate za upis na visoka učilišta da se o provedbi državne mature tijekom epidemije koronavirusa detaljno informiraju u dokumentima koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Tim je uputama moguće pristupiti putem ove poveznice:

“Zaključno, Rektorski zbor sve studente i zaposlenike visokih učilišta potiče da se odazovu pozivu na cijepljenje protiv bolesti COVID-19, čime svi pridonosimo naporima koji se ulažu u što brže okončanje ove globalne pandemije”, stoji u njihovom priopćenju koje u cijelosti možete pročitati u dokumentu ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [474.79 KB]