Pretraga

Tko je u pravu? Smotra fakulteta, Postani student, NCVVO ili glasine?

A- A+

Ime mi je Morena. Novopečena sam maturantica s nepunih 19 godina. Pohađam jezičnu gimnaziju u Bjelovaru i nadam se odličnim rezultatima na maturi i uspješnom upisu na fakultet. Naravno, kao i svaki drugi maturant ‘zapela’ sam u vremenu i prostoru uz otežanu snalažljivost u gomili (bez) potrebnih testova,motivacijskih razgovora i prijemnih.Tu sam da Vam pomognem. Učinit ću sve što je u mojoj moći da i sebi i Vama olakšam ovaj neizbježan put ka upisu na fakultet! Više informacija možete pronaći na blogu Dnevnik jedne maturantice.

Nedugo nakon što sam otvorila novu stranicu kao maturantica dočekala me smotra fakulteta u Zagrebu. Što je zapravo smotra fakulteta? Smotra fakulteta održava se svake godine u Studentskom centru povodom ‘promoviranja’ svakog pojedinog fakulteta i savjetovanja nas budućih studenata.


Izdvojeni članak

Na smotri Sveučilišta bilo 25 tisuća mladih

Odluka je pala na Arhitektonski fakultet

Isprva nije mi bilo toliko do smotre koliko do naivnog izleta u Zagreb i
ludog provoda, ali …Vlak polazi u 9:00 sati, stvari su spremne i kreće
se u metropolu! Prije samog odlaska na smotru zaletila sam se do
prijatelja Domagoja i s njim obišla Interliber. Budući da je on bio na
školskom izletu uspjela sam se ubaciti u njihov bus koji me spasio
pjesacenja do Studentskog.

Štandovi, ali ne s nakitom niti kojekakvim ‘modnim’ krpicama, već natrpani obrascima, letcima, anketama fakulteta. Prije nego što sam ušla na smotru ‘točno’ sam znala što trebam pogledati. ˝Aha, trebam se pozabaviti Hrvatskim studijima i odjelom za komunikologiju i hrvatski jezik. Istodobno mogla bih pogledati socijalni rad. Uz to zaista bih mogla slikarstvo razgledati. Pravo mi se čini odličnim. Učiteljski studij nažalost otpada. Edukacijsko rehabilitacijski fakultet mi ima super ime, tamo bih mogla prošvrljati. Matematika nikako. Inozemstvo se čini avanturistički.

˝ Što se na kraju dogodilo? Odlučila sam se za sasvim deseti fakultet i strastveno se borim za tu priliku. Arhitektonski fakultet u Zagrebu, smjer dizajn. Za sedam mjeseci vidjet ćemo rezultat!

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Najzanimljiviji štandovi na Smotri Sveučilišta

Kome vjerovati?

U međuvremenu mog posjeta Smotri fakulteta nastala je velika zbrka. Naime, prije nego što sam došla na smotru odlučila sam da ne idem na štand ‘Učiteljski fakultet’ iz razloga što znam da se traži viša razina matematike na maturi, što meni i ne ide pretjerano u prilog. Putujući doma u vlaku s prijateljima iz razreda saznala sam novost. Dakle, oni su posjetili imenovani štand i osoblje za tim istim im je ‘potvrdilo’ da su promijenili ove godine zahtjev iz više razine matematike u nižu razinu. Kome vjerovati?

Zatim, drugi primjer. Prije nego što sam se zaljubila u dizajn i odlučila boriti i polagati na maturi sve obavezne predmete višu razinu, zbunila sam se. Kako sam bila na štandu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu doznala sam da moram polagati višu razinu matematike! Teško sam se pomirila s tim da zaista moram višu razinu matematike polagati. Naravno, kada sam se otišla prijaviti u sustav kao polagač ovogodišnje mature, dočekalo me ugodno iznenađenje. Piše da za isti fakultet treba matematika niža razina!?

Onda!? Hoćete li se odlučiti tko je u pravu?

Jednostavno, uzmite telefon u ruke i zivkajte svaki pojedini fakultet za svaku sitnicu koja Vas zanima. To je moja najbolja preporuka! Naravno, tako sam i ja postupila i što se dogodilo?

Nitko se ne javlja. Arhitektonski fakultet još uvijek nisam uspjela dobiti. Dizajn vizualnih komunikacija u Splitu sam uspjela dobiti, ali nikakvu povratnu informaciju koja je meni potrebna. Učiteljski fakultet u Zagrebu, nakon tri dana zivkanja mi je potvrdio da traže matematiku nižu razinu. Medijsko sveučilište za medijski dizajn i novinarstvo mi još nije potvrdilo da li dobivam 5 posto za objavljene članke.

Strpljenja, strpljenja i živaca!

Tekst je preuzet uz dopuštenje autorice s bloga Dnevnik jedne maturantice.