Pretraga

Tko tu koga – Sporna pitanja većina maturanata riješila točno

A- A+

Na složena pitanja, koja su takvim proglašena i od strane stručnog tima MZOS-a, točno je odgovorila većina maturanata. Izlaskom rezultata državne mature iz hrvatskog jezika, pokazalo se da je maturantima mnogo veći problem predstavljala gramatika.

Komisija ih prekrižila, a maturantima lagana

Tresla se brda, rodio se miš. Nakon ocjenjivanja maturalnog ispita ispostavilo se da je većina srednjoškolaca dio ispita, koji je ocijenjen preteškim, riješilo ispravno. Na pitanja poput Kakav je odnos Gregora Samse prema poslu, Koju Kristovu osobinu S.S. Kranjčević ističe i Zašto se Werther povlači u sebe uglavnom su učenici točno odgovorili.

Apsurdno je i to što je ekspertna skupina izjavila da nije u redu što je Goethe uvršten u ispitna pitanja jer se, kako oni tvrde, radi o iznimnom teškom tekstu. Ni govora nije bilo o pitanjima iz gramatičkog dijela teksta, a pokazalo se da je taj dio učenicima predstavljao puno veći problem.

Složena rečenica i fotoklub najveći problem

Zabrinjavajuć je podatak da 87% maturanata ne zna odrediti složenu rečenicu u tekstu, a dosta problema su imali i oko prepoznavanja glasovnih promjena. Činjenicu da ih je samo 18% znalo ispravno napisati riječ fotoklub  teško je komentirati.

Ovaj podatak dodatno komplicira cijelu priču oko državne mature. Ipak ako je vjerovati ministru Jovanoviću ona se neće ukidati, ali će se nešto mijenjati. Ali što točno, ostaje nam čekati do jeseni.

Detaljne podatke o postotku riješivosti zadataka pogledajte u pdf-u.

Viša razina:  {edocs}my_documents/pdf/distraktori_a.pdf,1%,1,link{/edocs}

Niža razina: {edocs}my_documents/pdf/distraktori_b.pdf,1%,1,link{/edocs}