Pretraga

MZO šalje inspekciju u školu u kojoj je pretučen učenik: ‘Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja’

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja šalje inspekciju u Osnovnu školu Biograd u kojoj je prošlog tjedna pretučen učenik petog razreda. Okružila ga je skupina starijih učenika koja ga je udarcima oborila na pod i nastavila ga tući. Dječak je hospitaliziran, a škola o incidentu nije obavijestila nadležne službe ni roditelje, već je dječaka poslala na nastavu.

Ilustracija: Unsplash

Učenika petog razreda Osnovne škole Biograd pretukli su stariji učenici u školskom toaletu. Dječak je od udaraca završio na podu gdje su ga nastavili tući, a škola o incidentu nije obavijestila nadležne službe. Ministarstvo znanosti i obrazovanja oštro je osudilo nasilje i najavilo kako će u školu biti poslana prosvjetna inspekcija, prenosi Slobodna Dalmacija.

Učenika petog razreda je u školskom toaletu napala skupina od desetak starijih učenika. Udarali su ga šakama, srušili na pod gdje ga je jedan učenik nastavio udarati nogama po licu. Dječak je zbog ozljeda hospitaliziran i zadržan na promatranju, a škola o tome nije obavijestila policiju i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao što je bila dužna učiniti. Zbog toga je Ministarstvo je osudilo nasilje i najavilo slanje inspekcije.

Izdvojeni članak
nasilje-modified

Učenika (11) u školi pretukli stariji učenici i gazili mu po glavi, ravnatelj: ‘Cilj im nije bio nasilje’

– S obzirom na to da ravnatelj nije obavijestio Ministarstvo o događaju, pokrenut je inspekcijski postupak. Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja. Odgojno-obrazovne ustanove trebaju biti mjesto nulte stope tolerancije na nasilje, sigurna mjesta i mjesta gdje će učenici i studenti razvijati socijalne vještine i oblikovati stavove i vrijednosti kako bi od najranije dobi naučili prepoznati i spriječiti sve vrste nasilja, poručili su iz Ministarstva Slobodnoj Dalmaciji.

Roditelji napadnutog dječaka su potvrdili kako će protiv škole ići i sudskim putem te traže ostavku ravnatelja Joška Brtana, koji je poručio kako će učenici biti sankcionirani u skladu s pravilnikom škole, ali nije obavijestio nadležne službe. Škole su u slučaju nasilja dužne pozvati liječničku pomoć, odmah obavijestiti roditelje te žrtvi pružiti psihološku pomoć.