Pretraga

Zbog neplaćanja prehrane 15% škola pokretalo je ovrhe: Premijer to zna i ne radi gotovo ništa

A- A+

Za školsku prehranu neki su roditelji izdvajali mnogo i do sada, a s valom poskupljenja izdvajat će još i više. Neki gradovi su već najavili poskupljenja školskih obroka u svojim školama, a neke škole su bile prisiljene ovršiti roditelje koji nisu plaćali prehranu. Prema novim podacima, 15 posto škola u Hrvatskoj moralo je ovršiti roditelje zbog neplaćanja.

sendvič

Foto: Unsplash

Osnovna škola u Zadru izazvala je raspravu u javnosti zbog traženja bjanko zadužnice od 5000 kuna od roditelja kako bi njihova djeca mogla koristiti školske obroke. Škola se opravdavala kako je to jedini način za naplatu dugova, a podaci pokazuju kako je 15 posto škola bilo prisiljeno pokrenuti postupak ovrhe, prenosi Jutarnji list.

Obratili se i premijeru

Ovaj podatak rezultat je istraživanja provedenog među ravnateljima škola u listopadu 2021., rekla je Olja Družić Ljubotina, predstojnica Katedre za teoriju i metode socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Rezultate je, navodi, predstavila i premijeru Andreju Plenkoviću koji je njima bio zgrožen, ali do danas nije poduzeto ništa kako bi se roditeljima olakšalo plaćanje školskih obroka.

– Tu informaciju smo prenijeli i premijeru Andreju Plenkoviću u ožujku i bio je zgrožen. Tada je dao zeleno svjetlo da će se taj problem školske prehrane početi rješavati. Otad nemamo nikakvu informaciju, stvari su stale, rekla je Družić Ljubotina za Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Grad obavijestio roditelje da u 11 škola povećava cijenu kuhinje: ‘Poskupljuju voće, povrće, ulje, meso’

Rizik od siromaštva

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju kako se za svu djecu koja nemaju novca za prehranu ona financira preko Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Međutim, Družić Ljubotina napominje kako to ni izdaleka nije dovoljno, s obzirom na brojke o siromaštvu u Hrvatskoj. Svako četvrto dijete u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a izračunato je koliko bi besplatni obroci koštali državu.

– Užina koju mi tražimo košta pet kuna po djetetu dnevno, ako imamo 175 radnih školskih dana i 312 tisuća djece u osnovnoj školi, to bi bilo oko 273 milijuna kuna godišnje. Mislimo da to nije velik novac za državu, smatra Družić Ljubotina.