Pretraga

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

A- A+

Posljednjih nekoliko godina Fizika je na državnoj maturi izborni predmet kojeg prijavljuje najviše pristupnika, a prošle školske godine polagalo ju je gotovo 9 tisuća kandidata.  Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ovih je dana objavio katalog iz, između ostalih, i tog predmeta. U katalogu je detaljno pojašnjeno što sve kandidate očekuje na ispitu, koja područja bi trebali pripremiti za dobar rezultat i kako se ispit boduje.

foto: pixabay

Točno 180 minuta imat će za rješavanje 37 zadataka maturanti koji ove godine na državnoj maturi odluče polagati Fiziku. Ovaj izborni predmet piše se 13 lipnja. 2018.

Ispitom iz Fizike provjerava se u kojoj mjeri pristupnici znaju, tj. mogu primijeniti: matematička i eksperimentalna znanja i vještine u fizici, osnovne koncepte i zakone iz područja mehanike, osnovne koncepte i zakone iz područja termodinamike, osnovne koncepte i zakone iz područja elektriciteta i magnetizma, osnovne koncepte i zakone iz područja titranja, valova i optike te osnovne koncepte i zakone iz područja moderne fizike.

Zadaci i područja ispitivanja

Na ovome je predmetu ukupno 25 zadataka zatvorenog tipa i 12 zadataka otvorenog tipa. Prva vrsta zadataka nosi 25 bodova, a na zadacima otvorenog tipa  maksimalno možete zaraditi 35 bodova, dakle, ukupno 60.

Polovicu ovogodišnjeg ispita činit će zadaci iz mehanike i elektromagnetizma, zatim po zastupljenosti slijedi gradivo iz titranja, valova i optike, a trećina zadataka ispitat će vaše znanje iz termodinamike i moderne fizike. Prema katalogu za ovogodišnji ispit, u tablici koja slijedi možete vidjeti konkretne opise onoga što trebate usvojiti ili moći učiniti da biste ostvarili željeni rezultat na ispitu.

Važno je za napomenuti kako je tijekom ispita iz Fizike dopuštena je upotreba uobičajenoga pribora za pisanje (kemijske olovke kojom se piše plavom ili crnom bojom), pribora za crtanje (grafitne olovke, trokuta, ravnala i šestara) i znanstvenoga džepnog računala. Knjižica s formulama potrebnim za rješavanje ispita sastavni je dio ispitnoga materijala kojeg dobivate u ispitnoj vrećici.

Prošlogodišnja iskustva i pragovi ocjena

Izdvojeni članak

Ove su zadatke maturanti označili kao najkompliciranije iz Fizike na državnoj maturi

Prošle školske godine nakon pisanja ispita za dojmove smo pitali trojicu maturanata, koji su nam otkrili da je ispit bio očekivano težak. Vremena su imali dovoljno, a najviše muke zadavali su im zadaci s grafovima.

– Realno ispit nije bio težak, ako si se dovoljno pripremio. Trebale su se naučiti formule koje se mogu izvesti iz osnovnih, a koje su u knjižici s formulama. Pitanja koja su meni osobno zadavala najviše problema su zadaci s grafovima, posebno prvi zadatak s ovisnosti brzine o vremenu jer, eto meni osobno su grafovi malo teži od ostalog gradiva. Nekoliko zadataka s računanjem su bili relativno jednostavni, dok se za 4 ili 5 zadataka trebalo malo pomučiti i mućnuti glavom, pojasnio nam je prošlogodišnji maturant Matko iz Tehničke škole Bjelovar.

Inače, od 105 pristupnika koji su prošle godine barem jedan ispit riješili bez greške, najviše, njih 37 imalo je 100-postotni rezultat upravo iz Fizike. Spomenimo i kako je prošlogodišnji prag prolaznosti iz Fizike iznosio 28%, a bodovne pragove za ostale ocjene na ovom predmetu možete vidjeti u nastavku.

Za bolju pripremu, na ovoj poveznici možete riješiti kvizove s pitanjima koja su se pojavljivala prethodnih godina na ispitima iz Fizike, a u dokumentu koji slijedi detaljnije proučite ovogodišnji ispitni katalog i ono što vas očekuje.

[scribd id=360662981 key=key-M3VpzeZiVbdVsSWAXRHp mode=scroll]