Pretraga

Upravo su objavljena rješenja mature iz Hrvatskog, provjerite koliko odgovora vam je točno

A- A+

Preko 28.000 pristupnika proteklog je ponedjeljka polagalo prvi dio ispita državne mature koji se sastojao od testa čitanja, književnosti i jezika te pisanja sažetka. U utorak se polagao i esejski dio ispita na kojem je polazno djelo bilo drama Gospoda Glembajevi. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je rješenja zadataka koje su rješavali ovogodišnji pristupnici.

matura

Foto: srednja.hr

Velike promjene ove je godine doživio ispit mature iz Hrvatskog jezika, koji su učenici polagali proteklog ponedjeljka i u utorak. Naime, nisu mogli birati između dviju razina tog ispita, već su svi pisali isti, jedinstveni ispit. U prvi dio ispita koji se dosada sastojao od testa čitanja, književnosti i jezika uveden je i zadatak pisanja sažetka predloženog teksta. Novina je i povratak minimalnog praga na oba dijela ispita pa tako od ove godine pristupnici moraju dobiti minimalno dvoji i na eseju i na prvom dijelu ispita, ako žele proći Hrvatski. Rješenja ovogodišnjeg ispita već su objavljena, a možete ih vidjeti pri dnu teksta.

Nekima je probleme stvarala gramatika

– Tekstovi iz kojih se tražilo razumijevanje bili su dosta lagani pa se tu moglo nakupiti dosta bodova relativno jednostavno. Najteži dio ispita mi je možda bila gramatika jer je bilo nekoliko pitanja u kojima sam se dvoumila, iako smatram da stvarno ni to nije bilo teško, rekla nam je nakon prvog dijela ispita u ponedjeljak maturantica Dora i istaknula da joj je najteže pitanje bilo ono u kojem se tražilo  je li točno napisan ‘beztežinski prostor’, ‘bezkofeinska kava’ ili ‘bezgranični prostor’.

Ispit je polagao i naš novinar Duje, osam godina nakon svoje mature. S obzirom na to da je ovo gradivo učio poprilično davno, ispit mu baš i nije bio lagan, a njegove dojmove možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak
gospoda glembajevi, književni vremeplov, u pozadini redakcija srednja.hr

Gospoda Glembajevi na eseju iz Hrvatskog: Pa je li uopće moglo biti nešto jednostavnije?

Maturanti zadovoljni temom eseja

U utorak, se pak, pisao esej i to temeljem ulomka iz Krležine drame Gospoda Glembajevi. Maturanti su odahnuli jer nije bio zadan Ujević i njegovo pjesništvo.

– Jako sam zadovoljna djelom. Polazni tekst bio je jako razumljiv i lagan. Iskreno, nisam se dugo pripremala, možda dva dana. Sastavila sam si u bilježnicu sve važne pojmove i ukratko o djelima te piscima, rekla nam je maturantica Elena nakon eseja.

I naš Duje zadovoljan je temom eseja te time kako je napisao nešto više od 440 zadanih riječi na ovu temu, a njegove dojmove možete čitati na poveznici.

Ispod možete vidjeti zadatke i rješenja ovogodišnje mature iz Hrvatskog jezika, u istom dokumentu upravo su poredani tim redoslijedom. Napomenimo kako je lani prag prolaznosti na obje razine Hrvatskog bio 35 posto. No svake se godine, a tako će biti i ove, određuju novi pragovi. Također, ovaj podatak vezan uz prag na Hrvatskom u 2022. godini treba uzeti s rezervom, ne samo zato što su pristupnici ove godine pisali jedinstveni ispit nego i zato što se ove godine određuje i poseban minimalni prag za esejski dio ispita.

Napomena: ako vam zadaci i rješenja u dokumentu ispod nisu vidljivi, potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.