Pretraga

U Velikoj Britaniji je moguće studirati i bez velike financijske pomoći od staraca

A- A+

Studij u inozemstvu u posljednje vrijeme postaje sve veći trend za hrvatske studente. Razloga za to je mnogo, od studijskih programa koji ne postoje na hrvatskim sveučilištima, do kvalitetnijeg pristupa studiranju te većoj zapošljivosti nakon studija. Posebice se tu ističe Velika Britanija, koja je postala najtraženije odredište za hrvatske studente nakon ulaska Hrvatske u EU. Odgovor na pitanje zašto svi hrle u Veliku Britaniju krije se u studentskim zajmovima, načinu financiranja studija koji te čini neovisnim o starcima.

Želio bi studirati negdje u inozemstvu, ali misliš da tvoji starci ne bi nikad pristali na to? Donosimo dobre vijesti za tebe! Otkako smo postali zemlja članica EU za hrvatske studente u Velikoj Britaniji situacija se vidno poboljšala. Školarine su se umanjile, a studenti su dobili pravo na studentske zajmove.

Studentski zajmovi dodjeljuju se za preddiplomske i diplomske studije, pokrivaju troškove studiranja, a na diplomskoj razini može pokrivati i dio troškova života. Vraćanje zajma počinje tek kada počneš zarađivati više od 25.000£ godišnje (ovo se odnosi na rad u Velikoj Britaniji, za svaku zemlju je drugačiji iznos određen).

Velika Britanija nudi velik izbor studija u svim područjima. Preddiplomski programi traju tri godine, a postoji i mogućnost dodatne tzv. „sandwich“ godine. To je jedna godina studija za vrijeme koje studenti odrađuju praksu i prikupljaju iskustvo čime si osiguravaju zaposlenje po završetku studija.

Ako si zainteresiran za studij u Velikoj Britaniji, sad je vrijeme da se aktiviraš. Naime, prve prijave za studije, odnosno UCAS rok traje do 15. siječnja. Sveukupno se možeš prijaviti na pet studija. Ako prijavu pošalješ u roku, sveučilišta garantiraju da će pregledati i prihvatiti tvoju prijavu. Sve prijave poslane nakon roka bit će uvažene samo ako je odabranom studiju ostalo slobodnih mjesta.

Ukoliko imaš još pitanja i/ili trebaš pomoć oko prijava, možeš se javiti agenciji Integral Edukacijski Programi. Oni će ti pomoći besplatno oko cijelog procesa prijave na neke od njihovih partnerskih sveučilišta. Već dugi niz godina uspješno upisuju studente na inozemna sveučilišta, što znači da im se možeš obratiti s punim povjerenjem!