Pretraga

Što očekivati od jezičnog tečaja u inozemstvu? Razgovarali smo s Anom koja nam je ispričala svoje iskustvo

A- A+

Jezični tečaj u inozemstvu savršena je prilika za naučiti ili poboljšati neki strani jezik. Na nekoliko dana ili tjedana ubačeni ste u potpuno drugačije okruženje gdje uglavnom nitko ne govori vaš jezik pa ste prepušteni sami sebi. To je, možda, i najbolji način za usavršavanje stranog jezika, ali i za vlastiti razvoj. Razgovarali smo s Anom Matijević, učenicom osmog razreda iz Zagreba, koja je prošle godine bila na tečaju engleskog jezika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pitali smo je kako su joj izgledali dani, koga je sve upoznala, ali i zašto bi se ponovno vratila i sve ponovila!

Let iznad Londona prije dolaska na aerodrom | privatna arhiva

Poznavanje i korištenje nekog od stranih jezika danas više nije uvjet samo za neka zanimanja, već je danas to vještina koju bi svi trebali imati. Zbog povezanosti cijelog svijeta, društvenih mreža i Interneta općenito, danas je i od najranije dobi moguće ‘pokupiti’ znanje stranih jezika, koje se onda u obrazovanju još nadograđuje.

Oni koji su otvoreni novim iskustvima i žele svoje znanje stranih jezika još bolje usavršiti, istovremeno upoznavajući strane kulture i ljude drugih nacionalnosti, odlučuju se za jezične tečajeve u inozemstvu. Ovi programi najčešće su namijenjeni učenicima osnovnih i srednjih škola, gdje su za njih organizirane i posebne aktivnosti, a sve kako bi dobili potpuno iskustvo i naučili nešto novo.

Izdvojeni članak
sveučilište budimpešta

Gdje, osim u Hrvatskoj, možemo studirati? Evo nekoliko popularnih destinacija

Putuješ, učiš jezik i otkrivaš nove stvari

Razgovarali smo s Anom, učenicom osmog razreda iz Zagreba, koja je prošlog ljeta provela dva tjedna u Ujedinjenom Kraljevstvu na tečaju engleskog jezika. Kaže nam kako obožava putovati i upoznavati nova mjesta kad god za to ima priliku, tako da je upisom jezičnog tečaja dobila savršenu priliku iskusiti sve to, uz usavršavanje engleskog jezika.

– Dok sam s roditeljima bila na moru, vidjela sam zanimljivi oglas za jezični tečaj u inozemstvu. Nakon nekoliko dana sam prikupila sve informacije i odlučila sam se obratiti roditeljima. Moram priznati da im se nije svidjela ideja mog odlaska, odnosno bili su potpuno protiv nje, započinje Ana priču s ipak sretnim završetkom.

Tijekom boravka u Engleskoj za Aninu grupu bili su organizirani brojni izleti | foto: privatna arhiva

Nakon dugih razgovora, pregovora i Anine diplomacije, njeni roditelji su ipak malo popustili i odlučili se, zajedno s Anom, bolje informirati o jezičnim tečajevima u inozemstvu koji postoje.

– Nisam znala puno o jezičnim tečajevima pa sam s mamom otišla u IntegralEdu kako bi se posavjetovala oko dobrih škola. S obzirom na to da mi je bio prvi odlazak na jezični tečaj, kriterije nisam baš imala. Bilo mi je bitno da imaju dobar edukacijski program u kojemu bi poboljšala svoje znanje engleskog jezika.  Nakon dugog razgovora s agencijom, odlučila sam se za izvrsnu i sigurnu školu u Somersetu u Engleskoj, Downside School, rekla nam je Ana.

Prvo samostalno putovanje avionom

Kaže kako je ona birala školu, dok je najveća briga njenih roditelja bila kako će jedna četrnaestogodišnjakinja sama avionom doći do Engleske. No, kako je ključ svega u dobroj organizaciji, tako se riješio ovaj problem – nakon dolaska na aerodrom brigu o Ani je preuzela jedna osoba, a u Engleskoj su je dočekali domaćini te odveli do škole gdje se odvijao tečaj. Ana nam kaže kako je to bio vrlo organiziran proces i da se osjećala vrlo sigurno.

– Sve kako sam zamišljala da bi taj tečaj mogao izgledati, bilo je točno! Budili smo se vrlo rano, a zatim smo odlazili na doručak gdje smo, kao i za svaki drug obrok, čekali u dugačkom redu. Moglo bi se reći da sam tamo uživo doživjela poslovicu ‘Tko prvi njegova djevojka’. Što se tiče hrane, moram priznati da nije uvijek bila idealna, ali i da se uvijek moglo nešto dobro pronaći. Na primjer, svježe narezanog voća koje smo mogli pronaći za svaki obrok, prisjetila se Ana.

Za obrok se uvijek moglo pronaći nešto dobro za pojesti | foto: privatna arhiva

Malo drugačiji ljetni praznici

Dio ljetnih praznika tako je Ana provela na potpuno drugačiji način od svojih prijatelja.

– Nakon doručka slijedile su jutarnje aktivnosti. Svaki dan smo imali otprilike pet aktivnosti između kojih smo mogli odabrati, kao što su nogomet, košarka, crtanje, kuhanje, plivanje, jahanje… Nakon tih aktivnosti išli bismo na ručak, a tek nakon toga bi se održavala nastava, govori nam Ana.

Pitali smo je i kako je izgledao ‘nastavni’ dio, odnosno na koje sve načine je učila i usavršavala engleski jezik.

– Prvi dan smo pisali ispit u kojemu su prepoznali razinu našega znanja. Osobno sam bila u najtežoj, tj. ‘advanced’ grupi. Imali smo dva različita profesora koji su na svakodnevno upoznavali s novim stvarima. Posebice se sjećam zadatka u kojemu smo predstavljali svoju državu. Bilo mi je jako interesantno slušati zanimljivosti o drugim državama, ali i predstavljati svoju. Na kraju dana imali bismo večeru, a nakon toga bi imali neke večernje aktivnosti. Tako su uglavnom izgledali moji dani provedeni u Engleskoj, osim kada bismo išli na izlete, onda bi sve bilo drugačije, rekla nam je Ana.

Kao što smo već spomenuli, posebnost jezičnih tečajeva u inozemstvu nije u nastavi engleskog jezika koja se svakodnevno odvija, nego u sveukupnom iskustvu. To nam je potvrdila i naša sugovornica.

‘Naučila sam se snalaziti u vremenu i prostoru’

– Znanje sam najviše razvijala putem svakodnevnog komuniciranja na stranom jeziku, rješavanjem radnih listića i putem drugih aktivnosti. Jako puno sam naučila o kulturama drugih država i samom snalaženju u prostoru i vremenu. Također, jako mi se svidjelo kuhanje, što je bila jedna od aktivnosti. Naučili smo raditi poznatu talijansku karbonaru i lava cake, koju smo onda uvijek i jeli, prisjetila se Ana.

Ani se najviše svidjelo što je naučila, između ostaloga, pripremati lava cake | foto: privatna arhiva

Kaže nam kako se najviše sprijateljila s učenicima iz Rusije i Italije, s kojima je još uvijek u kontaktu. Također, ovo putovanje joj je otvorilo apetiti za novim tečajem.

– Jako mi se svidio tečaj i htjela bih ići ponovno. Ovoga puta bih htjela posjetiti neku drugu državu i školu. Nisam sigurna hoće li mi se ta želja ostvariti, ali bih zaista to htjela opet iskusiti. Osobno, nisam imala velika premišljanja oko prošlogodišnjeg odlaska, znala sam da je to ono što želim. Preporučujem svima koji imaju premišljanja oko tečaja da odu. To je stvarno velika prilika i šteta je ne iskoristiti je za stvaranje novih uspomena koje samo na tečaju možeš dobiti, za kraj je zaključila Ana.

Na jezični tečaj nekog stranog jezika jednostavno je otići uz Integral Edukacijski Programi. To je agencija koja se specijalizirala za obrazovanje u inozemstvu, a već godinama pomažu učenicima i studentima u pronalaženju najboljih tečaja, škola i fakulteta u inozemstvu. Ponude za grupne i individualne jezične tečajeve možete pogledati ovdje, a svoj termin za besplatno savjetovanje o najboljim tečajevima ovdje! Nova znanja i iskustva su tu, ti samo trebaš napraviti prvi korak!


 

Ovaj članak nastao je u suradnji native tima portala srednja.hr i Integral Edukacijski Programi.