Pretraga

[VIDEO] Iz NCVVO-a u našem podcastu otkrili da će matura iz Matematike zbog štrajka biti nešto lakša

A- A+

U suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom “U centru mature”. U trećem podcastu iz tog serijala ugostili smo Nedu Lesar, višu stručnu savjetnicu u Odjelu za promicanje kvalitete obrazovanja NCVVO-a. Ona je stručnjakinja za maturu iz Matematike, tako da nam je objasnila zašto postoje određene stvari u samom ispitu, ali i otkrila kada će priznati bodove u zadacima gdje se gleda postupak.

Neda Lesar u podcastu nam je objasnila zašto postoje dvije razine iz Matematike na maturi te je objasnila i kako bi učenici trebali birati između te dvije razine.

Za maturu se ne uči, nego priprema

– Naši maturanti imaju na aplikaciji Postani student odabir 10 fakulteta. Neki traže A razinu matematike, neki B. Vrlo često budući studenti imaju na svom popisu i fakultete koji traže A razinu i B razinu. U tom slučaju bih svakako predložila A razinu, razumljivo je zašto, rekla je.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Natalija Ćurković iz NCVVO-a otkriva je li C uvijek točan odgovor

Otkrila nam je i zašto se na maturi iz Matematike isti zadaci pojavljuju na obje razine.

Naša gošća otkrila je i važnu informaciju. Naime, pohvalila je stručnu radnu skupinu koja je radila ispite za Matematiku.

– Oni su tijekom svog rada vrlo često ponavljali ‘Ljudi, bio je štrajk, ajmo ovo malo olabaviti’. Mislim da je ovo vrlo važna informacija za naše pristupnike, rekla je Neda Lesar.

Važno je da poznajete svoj kalkulator

Uz to, otkrila je da osim na B razini i na A razini postoje zadaci koje se mogu riješiti samo korištenjem kalkulatora. Maturantima je dala jedan važan savjet.

– Imajte svoj kalkulator koji dobro poznajete. Nikako nemojte kupovati kalkulator dva dana prije ispita, a kamoli posuđivati od nekog drugog. Vi morate imati svoj kalkulator kojim se znate služiti, rekla je i objasnila zašto.

Rekla je da se za maturu ne uči, nego priprema, a ta priprema traje kroz cijelo školovanje učenika, punih 12 godina. Otkrila je i koje su najčešće greške koje maturanti rade na ispitu iz Matematike.

Cijeli podcast pogledajte niže, a za više zanimljivog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal.

Prethodni podcasti iz serijala U centru mature: