Pretraga

[VIDEO] Natalija Ćurković iz NCVVO-a otkriva je li C uvijek točan odgovor

A- A+

U našem četvrtom podcastu, kao dio serijala ‘U centru mature’, Marko Matijević je razgovarao s Natalijom Ćurković, višom stručnom savjetnicom u Istraživačko-razvojnom odjelu NCVVO-a. Nastava na daljinu je aktualna već dva tjedna i funkcionira, no svi maturanti se pitaju jednu stvar – što će biti s državnom maturom? Sva vaša pitanja postavljamo ljudima koji su direktno uključeni u pisanje i provođenje ispita, a danas je fokus na tome kako izgleda ispit te kako mu pristupiti.

foto: Srednja.hr

U suradnji s NCVVO-om, u ovim kriznim vremenima smo započeli serijal ‘U centru mature’. Odgovore na vaša pitanja nam je ovaj put dala Natalija Ćurković, ali usput i razjasnila neka stoljećima stara pitanja, kao što je ono o odgovoru C. Na državnoj maturi nema negativnih bodova, pa je uvijek bolje zaokružiti nešto, nego pustiti prazno. I postoji mit kako je u takvim slučajevima najpametnije označiti odgovor C.

Izdvojeni članak

[VIDEO] O gorućim pitanjima državne mature u podcastu smo razgovarali s ravnateljicom NCVVO-a

– Ne, to je jedan od mitova. Mi imamo jako puno pravila kako se ti zadaci konstruiraju i koja sve pravila treba slijediti. Mi raspoređujemo točne odgovore više-manje po slučaju. Znači da ako zadate, na primjer, zadatak u kojem se traži koje je godine nešto bilo, znači da će vam ponuđeni odgovori uvijek ići kronološkim slijedom. Ne možete uvijek predvidjeti gdje će točno biti točan odgovor. Isto tako, ako tražite nečije ime, imena će biti ponuđena abecednim redom. Međutim, sve ostale odgovore koji ne moraju nužno slijediti slična pravila, nastojite rasporediti tako da u ispitu imate balans, da su točni odgovori podjednako raspoređeni na svim mjestima, objasnila je.

Ipak, preporučila je maturantima da nikad ne zaokružuju na čistu sreću, već da probaju različitim metodama, počevši od metode eliminacije, doći do točnog odgovora.

Samostalno pripremanje za ispit

Poručila je maturantima i da iskoriste trenutni višak vremena koji imaju sada kada je u tijeku nastava na daljinu, te da se fokusiraju na samostalno ponavljanje i pripremanje za sam ispit. Kasnije nam je i potvrdila da će uskoro biti izdana službena aplikacija NCVVO-a u kojoj će se nalaziti primjeri zadataka s mature, raspoređeni po razredu i gradivu, što će uvelike pomoći i maturantima, i profesorima.

Možda i najbitnije pitanje jest ono koje će se gradivo uopće nalaziti na ovogodišnjoj maturi, odnosno hoće li biti uključeno i gradivo koje se obrađuje putem online nastave.

– Činjenica je da su maturanti u specifičnoj situaciji, a hoće li se maturantima dodjeljivati bodovi i slično, to je odluka Ministarstva, na naš prijedlog. Dosadašnja praksa je bila da smo uvijek nastojali ići na ruku pristupnicima, ali treba vidjeti kako će se ova situacija razvijati i kakve će se odluke shodno tome donositi, rekla je.

Nema straha od uspoređivanja s prijašnjim maturantima

Bitno je i naglasiti, kao što je već rekla i ravnateljica NCVVO-a u našem prošlom podcastu, da se pragovi za prolaznost određuju za svaku generaciju posebno, što znači da maturanti ne moraju brinuti oko uspoređivanja s prijašnjim maturantima.

– Odluke o pragovima se uvijek donose na maratonskim sjednicama na kojima se jako puno raspravlja o možebitnim posljedicama donošenja pojedinih odluka. Sve se uzima u obzir. Ako povjerenstvu nije dovoljno jasna situacija s pojedinim predmetom, pozove se i koordinatora koji je vodio izradu pojedinog ispita i pita se koje su bile okolnosti s kojima se predmet susreo te godine, je li došlo do promjena u ispitnom katalogu, je li se dogodilo nešto s čime bi se mogli objasniti rezultati, tako da se zaista sve uzima u obzir, pojasnila je.

O tome kako najbolje pristupiti ispitu te koja je strategija za uspješno pisanje, pogledajte detaljnije u podcastu.

Također, pozivamo sve maturante da nam upute svoja pitanja o državnoj maturi, kako bismo ih mogli postaviti djelatnicima NCVVO-a u sljedećim epizodama podcasta.

Pretplatite se na naš YouTube kanal te pogledajte i preostale epizode podcasta.