Pretraga

Zašto morate posjetiti Smotru Sveučilišta? Maturanti nam otkrivaju što su sve doznali na tom događanju

A- A+

Dvoumite se oko studija ili uopće ne znate što upisati? Sigurni ste čime se u životu želite baviti, ali vam sama riječ ‘faks’ i nepoznanice koje sa sobom donosi tjera strah u kosti? Sve te probleme možete riješiti ako ovih dana, točnije do subote, svratite u zagrebački SC. Ondje se odvija Smotra Sveučilišta u Zagrebu na kojoj učenici, ali i ostali zainteresirani, mogu doznati sve o studijima koji ih zanimaju, studentskom životu, ponudi drugih sveučilišta i to sve iz usta studenata koji kroz isti studij i sami prolaze. P.S. dijele se ondje i kemijske, blokići i slični promotivni materijali, a na pojedinim štandovima ima i nešto za prigristi.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Smotra Sveučilišta u Zagrebu događaj je koji iz godine u godinu posjećuje na tisuće maturanata. Razlog je zapravo očit: ondje se predstavljaju sve sastavnice Sveučilišta, pojedini privatni fakulteti, a od nedavno i druga hrvatska sveučilišta, tako da na jednom mjestu učenici imaju informacije oko toga što se i kako boduje za upis.

Osim toga, ondje je moguće doznati i kako sam studij izgleda, koji su kolegiji koje ćete slušati, kakve se kompetencije stječu po završetku te je moguće pogledati i prezentacije profesora koji će vam na faksu predavati. Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada informiraju posjetitelje o mogućnostima zapošljavanja po završetku studija, a na info-pultu SC-a možete doznati važne informacije o, primjerice, prehrani i smještaju. Dodatna pogodnost je što vam o studiju i fakultetu neće govoriti netko tko ondje nije poslušao niti jedno predavanje, već sami studenti koji su čari tog fakulteta osjetili na vlastitoj koži. I, naravno, sve ove informacije možete dobiti potpuno besplatno.

Pozitivno iskustvo koje pomaže pri odabiru

Izdvojeni članak

[FOTO] Bolidi, kosturi, roboti i štošta drugo privukli brojne zainteresirane na Smotru Sveučilišta u zagrebački SC

Porazgovarali smo s četvero maturanata koji su nam otkrili zašto su došli na Smotru, što su ondje doznali i je li im ovo iskustvo bilo korisno.

– Ovdje sam prvenstveno zato što imam tri glavna izbora, može se reći. Htio sam vidjeti za svaki od ta tri fakulteta što nude – to su Pravni, Filozofski i politologija na Fakultetu političkih znanosti. Sada sam bio na pultu Pravnog i dojmovi studentice koja je sada na petoj godini su pozitivni. Vjerujem da je zaista tako kako ona kaže, jer je već peta godina pa zna. Sad ću još otići u kino-dvoranu na prezentacije pa da vidim i što profesori imaju za reći, vjerojatno će mi pomoći, kaže nam maturant Josip iz Prve gimnazije Zagreb.

Za one neodlučne oko toga što upisati, smatra Josip, Smotra Sveučilišta pravo je mjesto.

– Pogotovo zato što vjerujem da ovdje dolaze studenti koji entuzijastični u vezi svoga faksa, koji se stvarno trude i žele drugima pojasniti i ponukati ih da upišu taj faks. Tako da vjerujem da svatko tko ovdje dođe ima priliku naučiti nešto o fakultetima koji ih zanimaju i dobiti jedno pozitivno iskustvo koje im onda može pomoći pri odabiru, ocjenjuje Josip.

Na Smotru stižu i oni koji planiraju studirati u inozemstvu

Izdvojeni članak

Ne znate što upisati? Iz prve ruke doznajte kako izgledaju predavanja i što nude svi fakulteti u Zagrebu

Na Smotri smo sreli i maturanta Luku iz Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu, koji planira studirati u Londonu, na Sveučilištu u Essexu. Djelomično je, našalio se, na Smotru došao kao podrška prijatelju, a djelomično da izbjegne nastavu.

– Šalim se, ovdje sam isto da pogledam koje mi se mogućnosti nude. Mislim, postoji mogućnost da se neću upisati tamo gdje želim pa ako ostanem ovdje htio bih vidjeti što mi se nudi, kaže nam Luka.

Otkrio je i zašto bi baš želio studirati u Velikoj Britaniji, na spomenutom Sveučilištu.

– Mislim da su u Engleskoj društveni studiji razvijeniji nego ovdje, a i tamo je velika mogućnost da ću se po završetku studija zaposliti, kaže nam Luka koji u Essex planira s prijateljicom, a nije ga strah jer su ondje svi ionako novi i stižu u nepoznato.

Posjetitelji stižu i iz drugih krajeva Hrvatske

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

Neke su srednje škole pa tako i korenička, odlučile za svoje maturante organizirati grupni posjet.

– Mi smo iz Korenice, smjer hotelijersko-turistički tehničar. Škola nam je organizirala dolazak ovdje, jer nas većinu zanima studiranje i fakulteti, imamo plan nastaviti obrazovanje nakon srednje, pa smo došli tu. Jako nam se sviđa ovdje, događaj je dobro organiziran, mnoštvo je promotivnih materijala, kaže nam Gabrijel.

Iako se državna matura čini još dalekom, Gabrijel zna da će polagati više razine svih obaveznih predmeta i Informatiku kao izborni. Zna i što želi studirati.

– Najvjerojatnije ću studirati informatiku, volio bih ju upisati na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Uspio sam doznati sve što me oko tog faksa zanimalo, a dosta sam toga saznao i o studentskom životu u Varaždinu, na info-pultu Studentskog centra u Varaždinu. Studenti su nam otkrili svoja iskustva oko studija, kaže nam Gabrijel.

Informacije o potrebnom uspjehu na maturi

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

Dio maturanata već sada strahuje od mature, ali i činjenice da za njihove prioritetne fakultete vlada jako velik interes pa samim time znaju da postoji mogućnost da će upisati nešto što ih možda malo manje interesira. Među takvima je i Lorena iz XVI. gimnazije.

– Nije baš da se oko studija dvoumim, znam što bih željela studirati, ali nisam sigurna hoću li upasti jer je općenito interes za Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet među maturantima jako velik, otkriva nam Lorena kojoj su, osim logopedije, izbor novinarstvo i fizioterapija.

Dodaje, sviđa joj se ovakav sustav gdje informacije može doznati baš od samih studenata.

– Ovdje su izloženi svi fakulteti pa sam došla postaviti neka pitanja, oko, primjerice, bodovanja za upis. Zanimalo me i kako su ljudi koji već idu na određeni faks riješili maturu, zaključuje Lorena.

Napomenimo za kraj, Smotra se održava još sutra i prekosutra u Studentskom centru u Zagrebu na adresi Savska 25. U petak možete ju posjetiti od 10 do 18 sati, a u subotu, posljednjeg dana od 9 do 15 sati. Fotogaleriju s našeg današnjeg posjeta ovom događanju pogledajte na poveznici.