Pretraga

Можда ће ускоро сви знати ово прочитати

A- A+

Медије је јучер обишла изјава ректора Свеучилишта у Загребу Дамира Бораса како би у хрватске школе требало увести ћирилицу и глагољицу. Борас сматра како би се увођењем старих хрватских писама у школе смањиле политичке тензије око ћирилићних плоча. Тим поводом, доносимо текст о ћирилици-на ћирилици!

Wikipedia

Izdvojeni članak

Boras želi ćirilicu i glagoljicu u školama

Ћирилица је писмо које се углавном користи у Источној Еуропи те Сјеверној и Средишњој Азији.Ћирилично писмо користе славенски језици попут руског, украјинског, бјелоруског, македонског, бугарког и српског језика, али и понеки неславеснки народи који су припадали СССР-у.

Но, јесте ли знали да су ћирилично писмо користили и Хрвати?

Хрвати су се ћириличним писмом користили у средњем вијеку, и њиме су писани важни записи хрватске књижевности и баштине. Хрватска ћирилица другачија је од ћириличног писма које  користе други народи. Иако је у једном тренутку у повијести била доминантно писмо Хрвата, хрватској је ћирилици често одузимало ‘хрватство’, називајући је умјесто хрватском, западном ћирилицом или босанчицом.Овим писмом писани су неки од најстаријих хрватских докумената, попут Хумачке плоче, Поваљске листине и Супетарског уломка.

Хрвати су ћирилицом писали од 12. стољећа када је ово писмо потиснуло глагољицу и постало доминантно хрватско писмо. Латиница преузима примат у 14.стољећу а до краја 19. посве потискује ћирилицу.