Pretraga

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti prozvao rektora: ‘No pasaran’

A- A+

Nakon jučerašnje sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj nije bila na kraju niti uvrštena točka o rektorovoj smjeni, na svojoj Facebook stranici se oglasio i Klub studenata Fakulteta Političkih znanosti.

Damir Boras
Foto i montaža: srednja.hr

Posljednjih dana se govorilo o mogućoj smjeni rektora Borasa, no nakon jučerašnje sjednice na kojoj ta točka nije niti uvrštena u dnevni red (tek 13 od prisutnih 68 senatora je dalo svoj glas za, više o tome ovdje), postalo je jasno da se to neće uskoro dogoditi.

Reakcije se od tada nižu, a između ostalog, oglasio se i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti. U objavi na svojoj Facebook stranici su između ostalog naveli neke od afera i skandala koji su obilježili mandat rektora Borasa. U nastavku prenosimo tekst cijele objave.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Glavni studentski predstavnik danas je, mrtvo ozbiljno, pitao novinare koje su to Borasove afere

Zgroženi smo, razočarani, ali nažalost ne i iznenađeni.
“Sveučilište ili univerzitet (njem. Universität, od srednjovj. lat. Universita) zajednica je fakulteta i drugih visokoškolskih ustanova osnovana radi unaprjeđivanja nastavne, znanstvene ili umjetničke djelatnosti. Sveučilišta su važna središta i čimbenici znanstvenog, kulturnog, gospodarskog i društvenog razvoja.” (Enciklopedija.hr) Ako su sveučilišta važna središta, između ostalog, društvenog razvoja, ne možemo biti začuđeni što je društvo u kojem se nalazimo onakvo kakvo jest.
Damira Borasa, koji je na poziciji rektora Sveučilišta u Zagrebu od 2014. pa sve do danas, prati nebrojeno mnogo različitih skandala i afera – od krize na Filozofskom fakultetu i transformacije Hrvatskih studija, preko sukoba interesa u raspisivanju javnih natječaja (koje je na kraju dodijelio samome sebi), tužbi protiv medija i pojedinaca (od kojih su neki studenti sveučilišta) koji su se usudili progovoriti o lošem upravljanju sveučilišta, kontroverznih dodjela počasnih doktorata (Draganu Čoviću i posthumno Milanu Bandiću), neprimjerenih i seksističkih izjava prema studenticama na sveučilištu pa sve do nagrađivanja profesora prijavljenog za seksualno uznemiravanje i najnovije činjenice da se cijepio protiv bolesti COVID-19 “preko reda.” Vjerujemo da je jasno da se ne radi o personi kompetentnoj za obavljanje posla rektora sveučilišta i da se ne radi o pojedincu koji je na poziciji moći kako bi promovirao dobre prakse i “unaprjeđivao” društvo. Osim toga, jasno je da se radi o osobi koji iskorištava svoju poziciju moći za promicanje vlastitih, a ne interesa akademske zajednice.
Zadnji veliki skandal u nizu Borasovih eskapada bilo je upravo promoviranje umirovljenog profesora kojeg je bivša studentica optužila za seksualno zlostavljanje. To je vjerojatno najgora afera u mandatu Damira Borasa, zbog koje je, vjerujemo, odmah trebao podnijeti ostavku. Zadnjih dana čitamo izjave članova Senata zgroženih postupcima rektora, napuštaju ga njegovi suradnici i osuđuju takav način upravljanja najvećim hrvatskim sveučilištem. Kulminacija ove situacije trebala je biti danas, kada je održana sjednica Senata na kojoj se trebalo raspravljati o nedavnim skandalima. Informacija koja je kružila je da Senat želi uvrstiti točku dnevnog reda o opozivu rektora (jer su, razumljivo, nezadovoljni Borasovim načinom upravljanja Sveučilištem). Po informacijama koje su pristizale iz medija, tridesetak članova Senata bilo je spremno, na sjednici Senata, dati potpis za uvrštavanje točke o rektorovoj smjeni (kako bi se točka uvrstila potrebno je 36 potpisa od 70 članova Senata).
Danas u 11 sati počela je sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj je bilo prisutno 68 od 70 članova Senata. Na sjednici je, kako doznajemo iz medija, 13 senatora bilo za uvrštenje te točke u dnevni red, 4 suzdržano a ostali protiv. Poražavajuće je znati da na sjednici isto tako sjedi i 12 studentskih predstavnika koji bi trebali predstavljati interese, pogađate, studenata – što je očito da ne rade. Zanimljivo je kako neformalne studentske organizacije poduzimaju više u izražavanju nezadovoljstva studentske populacije od formalne, institucionalizirane organizacije – Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.
Niti ovaj put nismo bili ni blizu okončavanju Borasove institucionalizirane samovolje. Razočarani smo što su pojedinci, usprkos izjavama koje su davali za medije u kojima su osuđivali ponašanje rektora, nedovoljno odlučni i u strahu od potencijalnih reperkusija. Nismo sigurni koji su to politički poeni koji se moraju sakupiti, no nadamo se da su vrijedni toga. Znamo da je rektor u cijelosti odgovoran Senatu za svoj rad, što znači da senatori, svojom šutnjom, implicitno podržavaju sve Borasove odluke.
Mi ćemo se i dalje boriti i osuđivati svaku zloupotrebu položaja, svaku promociju partikularnih interesa i svako kvarenje moralnih vrijednosti društva – u nadi da će akademska zajednica Sveučilišta u Zagrebu jednog dana uspjeti sprati ljagu sa sebe i ostvariti svoj puni potencijal.
No pasaran,
KSFPZG.