Pretraga

10 srednjoškolskih programa u Osječko-baranjskoj koje su upisali najbolji učenici

A- A+

I dok u većini županija na listi srednjoškolskih programa koje su upisivali najbolji osmaši uvjerljivo prevladavaju gimnazije, to nije slučaj u Osječko-baranjskoj županiji. Ondje su učenici s najvišim brojem bodova bili podjednako zainteresirani za gimnazije i za strukovne programe.

III. gimnazija Osijek| screenshot: Facebook stranica III. gimnazije Osijek

Prošloga tjedna završio je ljetni upisni rok u srednje škole, a nakon njega odlučili smo analizirati u koje su se srednjoškolske programe u svakoj od županija upisivali osmaši s najvišim prosječnim brojem bodova. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, to je u Osječko-baranjskoj županiji prirodoslovno-matematička gimnazija III. gimnazije u Osijeku. Prosječan broj bodova ondje upisanih je 78,68, dok je prvi na listi imao 81 bod, a zadnji 73.

Drugi je na ovoj ljestvici smjer tehničar za računalstvo u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek, gdje upisani imaju prosječno 77,24 boda, a na trećem mjestu škola koje su u OBŽ upisivali najbolji osmaši nalazi se opća gimnazija u Gimnaziji A. G. Matoša u Đakovu. Ondje je prosječni broj bodova upisanih 77,20.

Ono što je posebno zanimljivo u odnosu na ostale županije koje smo do sada, a i prijašnjih godina analizirali, podatak je da se na listi deset srednjoškolskih programa koje su upisivali učenici s najvišim bodovima nalazi čak pet strukovnih programa. Među izvrsnicima u OBŽ tako su bili popularni srednjoškolski programi Medicinske škole Osijek te program arhitektonski tehničar u Graditeljsko-geodetskoj školi Osijek.

Koji su se sve programi našli u deset onih koje su u OBŽ upisivali osmaši s najviše bodova, vidljivo je u tablici u nastavku. Napomenimo kako se nakon naziva škole u tablici najprije nalazi broj bodova posljednjeg na rang-listi upisa, zatim broj bodova prvog na listi, dok je u posljednjem stupci naveden prosječan broj bodova upisanih učenika.

Izvor podataka: MZO

Više ovakvih tekstova čitajte na sljedećim poveznicama:

10 srednjoškolskih programa u Zagrebačkoj županiji koje su upisali najbolji osmaši

10 srednjoškolskih programa u Zagrebu koje su upisivali najbolji učenici

10 srednjoškolskih programa u Splitsko-dalmatinskoj koje su upisali najbolji učenici

10 srednjoškolskih programa u Primorsko-goranskoj koje su upisali najbolji učenici