Pretraga

Preko 2.500 osoba odgovorilo na pitanje treba li u Hrvatskoj legalizirati travu: Većina ima jasan stav

A- A+

Legalizirati marihuanu ili ne – tema je koja je nepresušan izvor rasprava i mnogi o njoj imaju vrlo jaka mišljenja. Nedavno smo tako pitali više studenata kakvog su stava po tom pitanju, a na portalu smo proveli i anketu u kojoj je preko 2.500 čitatelja odgovorilo treba li marihuana biti legalizirana.

Foto: Thought Catalog on Unsplash

Proteklog tjedna u anketi smo vam postavili pitanje ‘Treba li se u Hrvatskoj legalizirati marihuana?’. Na pitanje je do trenutka pisanja ovog teksta (28. veljače u 12:10) odgovorilo ukupno 2.516 osoba.

Da bi bilo vrijeme da se to konačno dogodi smatra 50,95% sudionika u anketi, dok je opciju ‘da, ali samo u medicinske svrhe’ odabralo 27,90% ispitanika. Da marihuanu ne bi trebalo legalizirati ni na koji način, smatra pak 16,34% čitatelja koji su odgovarali na pitanje, dok njih 4,81% nije sigurno bi li ili ne marihuana trebala biti legalizirana.

Povod za anketu bio je tekst u kojem smo studente pitali što oni misle po pitanju legalizacije marihuane, jer su naši sugovornici imali dosta jasan stav.

Izdvojeni članak

Pitali smo studente što misle o travi, legalizaciji iste i konzumiraju li je

– Konzumirala sam marihuanu više puta, ali nisam redovni pušač. Probala sam ju zato što me je zanimalo i svidjelo mi se tako da sam ponovila to. Nikad nisam imala neko loše iskustvo, niti itko koga poznajem, naprotiv. Mislim da nema ništa loše u legalizaciji marihuane, ako se legalizacija provede kako treba i ako ipak konzumacija bude regulirana. Primjeri zemalja koje su regulirale marihuanu pokazuju da postoje održivi modeli, rekla nam je Stella (22) s FER-a.

Nešto drugačije mišljenje ima pak Ana (20) s Filozofskog.

– Ne pušim travu i nisam za njezinu legalizaciju. S osobnog stajališta, travu ne konzumiram zato što mi nije potrebna, ne želim trošiti novac na nešto što će mi pružiti nekoliko trenutaka užitka, a dugoročno imati loše posljedice na mene. Ljudi uglavnom puše travu da se ‘opuste’, ‘pobjegnu’ od problema i stvarnosti ili da se ‘samo zabave’. Utjehu zasigurno neću pronaći u travi, pobjeći od problema ni ne želim zato što ću se kad-tad morati suočiti s njima, a što se zabave tiče – imam barem 1000 stvari zabavnijih od pušenja trave. I iskreno, odvratno mi smrdi. To je moj osobni stav. Što se tiče korištenja marihuane u medicinske svrhe, to bih ostavila isključivo odluci liječnika. Marihuana se u medicinske svrhe koristi kao dodatna terapija kada lijekovi ne pomažu – i to za teške bolesti. Ipak, ona ne liječi samu bolest, već smanjuje simptome. Život je puno više od trenutne zabave i osobnog užitka. Svoje vrijeme i novac ću definitivno potrošiti na nešto smislenije od pušenja trave, zaključuje Ana.