Preko 2.500 osoba odgovorilo na pitanje treba li u Hrvatskoj legalizirati travu: Većina ima jasan stav

Legalizirati marihuanu ili ne – tema je koja je nepresušan izvor rasprava i mnogi o njoj imaju vrlo jaka mišljenja. Nedavno smo tako pitali više studenata kakvog su stava po tom pitanju, a na portalu smo proveli i anketu u kojoj je preko 2.500 čitatelja odgovorilo treba li marihuana biti legalizirana.

Foto: Thought Catalog on Unsplash

Proteklog tjedna u anketi smo vam postavili pitanje ‘Treba li se u Hrvatskoj legalizirati marihuana?’. Na pitanje je do trenutka pisanja ovog teksta (28. veljače u 12:10) odgovorilo ukupno 2.516 osoba.

Da bi bilo vrijeme da se to konačno dogodi smatra 50,95% sudionika u anketi, dok je opciju ‘da, ali samo u medicinske svrhe’ odabralo 27,90% ispitanika. Da marihuanu ne bi trebalo legalizirati ni na koji način, smatra pak 16,34% čitatelja koji su odgovarali na pitanje, dok njih 4,81% nije sigurno bi li ili ne marihuana trebala biti legalizirana.

Treba li se u Hrvatskoj legalizirati marihuana?

Povod za anketu bio je tekst u kojem smo studente pitali što oni misle po pitanju legalizacije marihuane, jer su naši sugovornici imali dosta jasan stav.

Pitali smo studente što misle o travi, legalizaciji iste i konzumiraju li je

– Konzumirala sam marihuanu više puta, ali nisam redovni pušač. Probala sam ju zato što me je zanimalo i svidjelo mi se tako da sam ponovila to. Nikad nisam imala neko loše iskustvo, niti itko koga poznajem, naprotiv. Mislim da nema ništa loše u legalizaciji marihuane, ako se legalizacija provede kako treba i ako ipak konzumacija bude regulirana. Primjeri zemalja koje su regulirale marihuanu pokazuju da postoje održivi modeli, rekla nam je Stella (22) s FER-a.

Nešto drugačije mišljenje ima pak Ana (20) s Filozofskog.

– Ne pušim travu i nisam za njezinu legalizaciju. S osobnog stajališta, travu ne konzumiram zato što mi nije potrebna, ne želim trošiti novac na nešto što će mi pružiti nekoliko trenutaka užitka, a dugoročno imati loše posljedice na mene. Ljudi uglavnom puše travu da se ‘opuste’, ‘pobjegnu’ od problema i stvarnosti ili da se ‘samo zabave’. Utjehu zasigurno neću pronaći u travi, pobjeći od problema ni ne želim zato što ću se kad-tad morati suočiti s njima, a što se zabave tiče – imam barem 1000 stvari zabavnijih od pušenja trave. I iskreno, odvratno mi smrdi. To je moj osobni stav. Što se tiče korištenja marihuane u medicinske svrhe, to bih ostavila isključivo odluci liječnika. Marihuana se u medicinske svrhe koristi kao dodatna terapija kada lijekovi ne pomažu – i to za teške bolesti. Ipak, ona ne liječi samu bolest, već smanjuje simptome. Život je puno više od trenutne zabave i osobnog užitka. Svoje vrijeme i novac ću definitivno potrošiti na nešto smislenije od pušenja trave, zaključuje Ana.

2 komentara

  1. Draga Ana
    Cijenim tvoj stav, ali bih ti htio reci da nije nužno bijeg od problema… Koliko puta se ide sa ekipom na pivu a problema nema. Dodao bih još da se liječnike uopce tu nebi trebalo ništa pitat… ako je alkohol legalan koji dokazano ljudskom tijelu stvara razno razne probleme zašto nebi društvo koje puši u parku smjelo pušit? Niti rade ikome probleme (možda eto zasmrdi nekom) niti započinju tučnjave, provaljuju, i opcenito ne rade p*zdarije… Mozda jedan od njih zaspe u parku i tjt

  2. Da i to odma bi trebalo legalizirati canabis i to sa naj jačim udjelom thc_a,tako da se turisti kad dođu u Dalmaciju mogu slobodno napušavati kao i u nizozemskoj.

Odgovori