Pretraga

83 dana Ministarstvo ne omogućava kandidatima pristup dokumentima iz natječaja za ERS

A- A+

GOOD inicijativa pozvala je početkom tjedna ministricu obrazovanja da otkrije javnosti analizu spornog natječaja za Ekspertnu radnu skupinu, oko kojeg se lome koplja od trenutka odabira članova. GOOD je podsjetio i da su neki od prijavljenih kandidata tražili uvid u natječajnu dokumentaciju, a to im do danas nije omogućeno. Kontaktirali smo Ivicu Puljka, kandidata na natječaju za ERS u kategoriji za STEM područje. Prije 83 dana, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, zatražio je svu natječajnu dokumentaciju. Bez obzira na često isticanu činjenicu iz MZO-a kako je natječaj bio javan, Puljak još uvijek nije dobio tražene informacije.

Ivica Puljak uvid u dokumentaciju zatražio je prije 83 dana | Foto: fesb.unist.hr, srednja.hr

Profesor Ivica Puljak sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, u travnju se prijavio na natječaj za Ekspertnu radnu skupinu za provođenje Cjelovite kurikularne reforme. Prijavio se u kategoriji stručnjak iz područja STEM-a, no na natječaju nije izabran. Uz svu kontroverzu koja prati formiranje novog ERS-a, Puljak je odmah po izboru članova krnje skupine od Ministarstva zatražio natječajnu dokumentaciju, i to redom: odluku Posebnog stručnog povjerenstva, svu natječajnu dokumentaciju (popis svih kandidata za sve pozicije, kao i njihove životopise) te posebno program prijavljenih kandidata za voditelja Ekspertne radne skupine.

Puljak: Teško mi je pronaći neko razumno pozitivno objašnjenje za ovakvo probijanje rokova

Sve navedeno, pozivajući se i na Zakon o pravu na pristup informacijama, zatražio je 22. svibnja, na dan kada je krnji ERS izabran. 2. lipnja Puljak dobiva poruku iz MZO-a da produžuju rok za dostavu informacija za 15 dana i to zbog ‘dužnosti Ministarstva da prilikom postupanja provede test razmjernosti i javnog interesa temeljem članka 16. Zakona o pravu na pristup informacijama’.

Izdvojeni članak

Organizatori prosvjeda za kurikularnu reformu traže od ministrice Divjak da otkrije analizu natječaja za ERS

1. srpnja, 40 dana nakon odaslanog zahtjeva za pristup informacijama te isteklog produženog roka od 15 dana na koji se MZO pozvao, Puljak je svoj zahtjev prema Ministarstvu još jednom ponovio. Od inicijalnog zahtjeva 22. svibnja, prošla su ukupno 83 dana.

Ističe nam kako mu je teško pronaći neko razumno pozitivno objašnjenje za ovakvo probijanje rokova definiranih Zakonom.

– Kao najrealniji razlog, ostaje mi spekulacija da netko nešto želi sakriti od nas koji smo se prijavili, a time i od javnosti. To nikako nije dobro, kaže Puljak koji će se zbog ove situacije obratiti Povjerenici za informiranje i od nje zatražiti pomoć.

Dolaskom Divjak u MZO, očekivao transparentnost i poštivanje zakona

Puljkov zahtjev proteže se na dvije administracije u Ministarstvu. Zahtjev je odaslan u vrijeme bivšeg ministra Barišića, a ponovljen početkom srpnja, kada je u MZO-u već bila nova ministrica. Priznaje kako je dolaskom Blaženke Divjak u Ministarstvo očekivao da će tražene informacije konačno dobiti.

Izdvojeni članak

Vican i Barišić tvrde da je ERS izabran transparentno, no akcijski plan Buljan Culej ostaje tajna

– Očekivao sam transparentnost i poštivanje zakona. Za sada se to nije realizirao, što me, moram priznati, žalosti. Naravno, uvijek je moguće da ministrica ne zna za ove zahtjeve, te da je problem u službama. Nadam se da će ovim vašim člankom saznati i da će poslati tražene informacije, kaže nam Puljak. Dodaje kako su moguće razne spekulacije, od pokušaja skrivanja informacija od javnosti do sporog reagiranja službi.

Ipak, s obzirom na vrijeme koje je proteklo od samog upita za dostavljanje informacija, njegova osnovna spekulacija jest da se i dalje nešto pokušava sakriti.

– Bilo bi najbolje, da prestanu razne spekulacije, da Ministarstvo samo objavi sve informacije i na taj način pokaže da im je stalo do transparentnosti. U cijelom ovom procesu najviše me žalosti činjenica da se radi o procesu reforme obrazovanja u kojem moramo djeci pokazati do kojih nam je vrijednosti stalo. Stoga je još čudnije što se, izgleda, informacije kriju od javnosti, ističe profesor splitskog FESB-a.

Još kandidata za ERS zatražilo je natječajnu dokumentaciju; Puljak se nada da će MZO objaviti i analizu natječaja

Inače, Puljak nije jedini kandidat za ERS koji je zatražio dokumentaciju. Potvrđuje nam da je još dosta kolega kandidata zatražilo kompletnu natječajnu dokumentaciju, no prema njegovim saznanjima, nitko od njih nije dobio tražene informacije.

Izdvojeni članak

Povjerenstvo Dijane Vican više od 70 dana ne radi ništa: Istekao i dodatni rok za odabir preostalih članova ERS-a

Medijske napise i spekulacije o problematičnosti cijeloga natječaja za ERS te izbora članova, Puljak vidi kao dosta utemeljene, no ističe da bi najbolji argument protiv tih spekulacija bila – objava informacija. Očekuje i objavu najavljivane analize natječaja za ERS, koja je izrađena, no PSP se još uvijek nije očitovao na nju.

– Iskreno se nadam da će Ministarstvo objaviti analizu natječaja. Jako me zanima koji su zaključci analize. Nadam se da je natječaj proveden prema zakonu, a u suprotnom da će se ponoviti, izabrati novi članovi ERS-a i napokon nastaviti proces kurikularne reforme tamo gdje je stao s prethodnom Ekspertnom radnom skupinom na čelu s kolegom Jokićem, zaključuje Puljak i posebno naglašava važnost javnosti rada ministarstava, naročito u ovako važnim pitanjima poput reforme obrazovanja.