Pretraga

Agencija je otkazala natjecanja učenika pa se sad peticijom traži da se provedu

A- A+

Agencija za odgoj i obrazovanje donijela je odluku o otkazivanju daljnje provedbe natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u školskoj godini 2019./2020. Zbog toga je pokrenuta peticija kojom se traži nastavak natjecanja koje provodi Agencija.

pixabay.com

Peticija za nastavak natjecanja koje provodi AZOO u trenutku pisanja ovog teksta ima više od 1.300 potpisa (2. svibnja, 2020. u 10 sati). Peticiju možete pronaći i potpisati ovdje.

Izdvojeni članak

Nije se ni razmišljalo o uvođenju online natjecanja: Ove godine neće se održati ni Oskar znanja

Traže da se natjecanja održe najkasnije do kraja kolovoza

Potpisnici od ministrice Divjak i ravnateljice AZOO-a traže nekoliko stvari. Prva i osnovna je povlačenje Odluke o otkazivanju svih natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u školskoj godini 2019./2020.

Uz to, traže da se aktivno pokušaju naći alternativna rješenja za održavanje natjecanja i prezentiraju javnosti te da se donese nova odluka o održavanju svih natjecanja u školskoj godini 2019/2020 na alternativan način te da se natjecanja održe najkasnije do 31.8.2020.

Ujedno, od AZOO-a traže da u najkraće vrijeme (1) usavrši web stranice i ponudi na strukturiran način SVE testove i rješenja testova za sve razine natjecanja u zadnjih 20 godina, (2) usavrši izvještavanje o objedinjenim privremenim rezultatima nižih razina natjecanja na razini cijele Hrvatske (da se ne čekaju tjednima konačni rezultati po županijama).

– Već godinama nijemo promatramo nesklad između elana djece i mentora koja ulažu ogromne napore da se iz godine u godinu pripreme i briljiraju na natjecanjima te mlakosti i ravnodušnosti djelatnika agencije koji posao oko organizacije samo odrađuju. Cjelokupne pripreme temelje se isključivo na vrijednom zalaganju mentora i učenika koji sami prikupljaju i dijele materijale, koji se organiziraju na društvenim mrežama kako bi saznali rezultate natjecanja po županijama, da ne moraju čekati službenike Agencije da objedine sve liste s rezultatima, stoji u opisu peticije.

Je li se uopće razmišljalo o alternativnim rješenjima?

Objašnjavaju da su djeca svoj dio posla napravila, no pitaju se jesu li odrasli spremni unatoč svim komplikacijama obaviti svoj dio.

Izdvojeni članak

Natjecanja učenika u Hrvatskoj su otkazana, ali neke od većih olimpijada održat će se online putem

Pitaju se jesu li provjerene sljedeće mogućnosti:

1. Održavanje natjecanja distribuirano u matičnim školama ili školama po županijama u skladu s epidemiološkim mjerama propisanih od strane HZJZ – (fizička udaljenost od 2m i najviše 10 osoba u razredu, skeniranje ispita i slanje ispitnim povjerenstvima po završetku natjecanja)

2. Održavanje natjecanja online?

3. Odgađanje natjecanja za srpanj i kolovoz?

– Poštovani, u vašem odgovoru ne očekujemo izvlačenje na paragrafe, pravilnike i zakone. Realnost svakodnevnice je već mnoge od njih stavila izvan snage pa može i ove na koje se vi pozivate. Posebno vas molimo da se ne izvlačite na brigu za sigurnost i opterećenost naše djece i njihovih mentora. I djeca i mentori imaju želju završiti posao za koji se pripremaju cijelu godinu. Bilo kakvo pozivanje na dobrobit djece i mentora prije nego anketom prikupite naša mišljenja jest samo i isljučivo traženje izgovora za nerad. Očekujemo da u ovom trenutku pokažete novu razinu kreativnosti i snalažljivosti i da u prvi plan stavite interese djece koja su stekla pravo natjecanja, opisuju u peticiji.
Podsjetimo, na naš upit iz AZOO-a su odgovorili da se o online natjecanjima nije ni razmišljalo jer je prioritet bila online nastava.
Agencija je otkazala natjecanja učenika pa se sad peticijom traži da se provedu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap