Pretraga

Agencija je otkazala natjecanja učenika pa se sad peticijom traži da se provedu

A- A+

Agencija za odgoj i obrazovanje donijela je odluku o otkazivanju daljnje provedbe natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u školskoj godini 2019./2020. Zbog toga je pokrenuta peticija kojom se traži nastavak natjecanja koje provodi Agencija.

pixabay.com

Peticija za nastavak natjecanja koje provodi AZOO u trenutku pisanja ovog teksta ima više od 1.300 potpisa (2. svibnja, 2020. u 10 sati). Peticiju možete pronaći i potpisati ovdje.

Izdvojeni članak

Nije se ni razmišljalo o uvođenju online natjecanja: Ove godine neće se održati ni Oskar znanja

Traže da se natjecanja održe najkasnije do kraja kolovoza

Potpisnici od ministrice Divjak i ravnateljice AZOO-a traže nekoliko stvari. Prva i osnovna je povlačenje Odluke o otkazivanju svih natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u školskoj godini 2019./2020.

Uz to, traže da se aktivno pokušaju naći alternativna rješenja za održavanje natjecanja i prezentiraju javnosti te da se donese nova odluka o održavanju svih natjecanja u školskoj godini 2019/2020 na alternativan način te da se natjecanja održe najkasnije do 31.8.2020.

Ujedno, od AZOO-a traže da u najkraće vrijeme (1) usavrši web stranice i ponudi na strukturiran način SVE testove i rješenja testova za sve razine natjecanja u zadnjih 20 godina, (2) usavrši izvještavanje o objedinjenim privremenim rezultatima nižih razina natjecanja na razini cijele Hrvatske (da se ne čekaju tjednima konačni rezultati po županijama).

– Već godinama nijemo promatramo nesklad između elana djece i mentora koja ulažu ogromne napore da se iz godine u godinu pripreme i briljiraju na natjecanjima te mlakosti i ravnodušnosti djelatnika agencije koji posao oko organizacije samo odrađuju. Cjelokupne pripreme temelje se isključivo na vrijednom zalaganju mentora i učenika koji sami prikupljaju i dijele materijale, koji se organiziraju na društvenim mrežama kako bi saznali rezultate natjecanja po županijama, da ne moraju čekati službenike Agencije da objedine sve liste s rezultatima, stoji u opisu peticije.

Je li se uopće razmišljalo o alternativnim rješenjima?

Objašnjavaju da su djeca svoj dio posla napravila, no pitaju se jesu li odrasli spremni unatoč svim komplikacijama obaviti svoj dio.

Izdvojeni članak

Natjecanja učenika u Hrvatskoj su otkazana, ali neke od većih olimpijada održat će se online putem

Pitaju se jesu li provjerene sljedeće mogućnosti:

1. Održavanje natjecanja distribuirano u matičnim školama ili školama po županijama u skladu s epidemiološkim mjerama propisanih od strane HZJZ – (fizička udaljenost od 2m i najviše 10 osoba u razredu, skeniranje ispita i slanje ispitnim povjerenstvima po završetku natjecanja)

2. Održavanje natjecanja online?

3. Odgađanje natjecanja za srpanj i kolovoz?

– Poštovani, u vašem odgovoru ne očekujemo izvlačenje na paragrafe, pravilnike i zakone. Realnost svakodnevnice je već mnoge od njih stavila izvan snage pa može i ove na koje se vi pozivate. Posebno vas molimo da se ne izvlačite na brigu za sigurnost i opterećenost naše djece i njihovih mentora. I djeca i mentori imaju želju završiti posao za koji se pripremaju cijelu godinu. Bilo kakvo pozivanje na dobrobit djece i mentora prije nego anketom prikupite naša mišljenja jest samo i isljučivo traženje izgovora za nerad. Očekujemo da u ovom trenutku pokažete novu razinu kreativnosti i snalažljivosti i da u prvi plan stavite interese djece koja su stekla pravo natjecanja, opisuju u peticiji.
Podsjetimo, na naš upit iz AZOO-a su odgovorili da se o online natjecanjima nije ni razmišljalo jer je prioritet bila online nastava.