Pretraga

Nije se ni razmišljalo o uvođenju online natjecanja: Ove godine neće se održati ni Oskar znanja

A- A+

Agencija za odgoj i obrazovanje je donijela odluku o otkazivanju daljnje provedbe natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u školskoj godini 2019./2020. Kako nam kažu, o online provedbi natjecanja i smotri nije se moglo razmišljati jer je prioritet stavljen na izvođenje nastave na daljinu, a ove godine neće se održati ni dodjela Oskara znanja.

pixabay.com

Kako smo već pisali, službeno su otkazana sva natjecanja učenika u Hrvatskoj za tekuću školsku godinu. Ipak, neke međunarodne olimpijade na kojima obično sudjeluju i naši učenici održat će se online. Pitali smo Agenciju za odgoj i obrazovanje je li se i kod nas razmišljalo o online natjecanjima.

Izdvojeni članak

Službeno otkazana sva natjecanja učenika u Hrvatskoj: Neke međunarodne olimpijade održat će se online

Prioritet je bila nastava na daljinu

– O online provedbi natjecanja i smotri nije se moglo razmišljati jer je prioritet stavljen na izvođenje nastave na daljinu, što je već samo po sebi predstavljalo izazov i iziskivalo ogroman angažman učenika, učitelja i nastavnika te ostalih sudionika odgojno-obrazovnih procesa. Također, provedba natjecanja na daljinu nije izvediva zbog specifičnosti provedbe pojedinih natjecanja i smotri, koja pored testova uključuju i izradu praktičnog i/ili istraživačkog rada uz vodstvo mentora, provedbu pokusa, ekipna natjecanja, pojedinačne i skupne nastupe i slično, objasnili su.

Kako kažu, sve su napravili vodeći brigu o zdravlju učenika, mentora i drugih dionika natjecanja i smotri, a na temelju epidemiološke situacije bolesti COVID-19, uzrokovane virusom SARS-CoV-2, mjera Stožera civilne zaštite RH i uz suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Određena državna natjecanja u znanju koja provodi Agencija za odgoj i obrazovanje ujedno su i izlučna natjecanja na kojima se identificiraju učenici kao potencijalni kandidati za međunarodna natjecanja i olimpijade, sukladno propozicijama međunarodnih natjecanja. Kvalifikacijski postupak i pripremu učenika za međunarodna natjecanja i olimpijade provode strukovna udruženja, npr. Hrvatsko matematičko društvo, Hrvatsko fizikalno društvo, Hrvatski savez informatičara i dr., a ne Agencija za odgoj i obrazovanje, objasnili su.

Neće se održati ni svečana dodjela Oskara znanja

Sukladno Katalogu natjecanja i smotri u školskoj godini 2019./2020., planirana je provedba 34 natjecanja i smotre, od kojih većina ima tri razine: školsku, županijsku i državnu.

– U trenutku kad su stupile na snagu stroge mjere prevencije širenja epidemije, više nije bila moguća provedba velikoga broja natjecanja i smotri već na županijskoj razini, koja prethodi i izlučna je za državnu razinu. Od 30 natjecanja i smotri, kod kojih je za sudjelovanje na državnoj razini neizostavna županijska razina, za 13 natjecanja održana je županijska razina, dok za 17 natjecanja i smotri nije bila moguća provedba županijske razine. Kako se učenici ne vraćaju u škole do daljnjega, i kako nemamo saznanja o načinu mogućnostima otvaranja hotela potrebnih za smještaj učenika, nije moguće organizirati provedbu daljnjih natjecanja/smotri s punom sigurnošću da zdravlje učenika i ostalih sudionika ne bude ugroženo, kažu iz Agencije.

Nastavno na sve to, neće se, potvrđuju nam, održati ni svečana dodjela Oskara znanja.

– Nažalost, 2019./2020. godine neće se održati svečana dodjela Oskara znanja, za. čim iznimno žalimo jer se Oskarom znanja odaje priznanje i dodatno se nagrađuju učenici koji su na državnim natjecanjima u znanju osvojili prvo mjesto. S obzirom na to da ove školske godine neće biti državnih natjecanja, neće biti ni svečane dodjele Oskara znanja, kažu iz Agencije.

Ispravak, 28. travnja, 2020 u 10:40h

U prethodnoj verziji teksta stajala je rečenica “Ipak, kako se državna natjecanja neće održati, naši učenici neće moći sudjelovati ni u olimpijadama koje su odgođene ili koje će se održati online”. Međutim, to nije moguće tvrditi jer, kako stoji u tekstu, “kvalifikacijski postupak i pripremu učenika za međunarodna natjecanja i olimpijade provode strukovna udruženja”.