Pretraga

Ako si Hrvat, družiš se samo sa “svojima”

A- A+

Prošli tjedan sud u Mostaru je dosudio da je praksa “Dvije škole pod jednim krovom” nezakonita. U nekim kantonima susjedne nam Bosne i Hercegovine postoje škole koje su podijeljene po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Ukratko, ako si srednjoškolac Hrvat ne ideš u školu i ne družiš se sa srednoškolcem Bošnjakom. Slično je i ako si Srbin, družiš se samo sa “svojima”. Učenici nemaju izbora, njihova srednja škola je podijeljena.

U Federaciji BiH trenutnu na taj način (ne)funkcioniraju 32 škole. Ovo pitanje ide puno dublje samo od toga tko sa kim igra nogomet pod velikim odmorom. BiH je zemlja velikih podjela između tri konstitutivna naroda, te ovakve podjele kod najmlađih imaju posljedice na budućnost cijele zemlje. Još, sada već davne, 2002. godine Vijeće Europe je zatražilo od BiH da ukine sustav “Dvije škole pod jednim krovom” no situacija u BiH je toliko komplicirana da se malo tko zaista želi kvalitetno uhvatiti u koštac sa ovim problemom. Kako se to odražava na mlade ljude vidi se iz izjave Povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe koji je rekao kako u BiH svaki osmi učenik često izbjegava aktivnosti s učenicima drugih nacionalnosti, svaki sedmi učenik često pokazuje agresivno ponašanje prema učenicima drugih nacionalnosti, a svaki šest ne želi da sjedi u istoj učionici sa učenicima drugih nacionalnosti.

Kako mi u Hrvatskoj ne bi ponosno digli nos jer nemamo takvih problema moramo pogledati prema Vukovaru. Slično problemi kao u susjednoj državi postoje i u Vukovaru. Srednjoškolci srpske i hrvatske nacionalnosti idu u različite škole, izlaze u različite kafiće i žive u jednom gradu s velikim nevidljivim zidom među sobom.