Pretraga

Zbog lažnih diploma u BiH uhićeno šest osoba: Policija zaplijenila i dosjee studenata

A- A+

Policija je jučer u više gradova Bosne i Hercegovine napravila pretrese u potrazi za dokazima oko lažnih diploma. U sklopu akcije zvanoj ‘Index’ uhićeno je šestero osoba, a policija je zaplijenila veću količinu dokumentacije, fakultetske diplome, dosjee studenata, ali i 24.000 eura te 20.000 konvertibilnih maraka. Sumnja se da se radi o diplomama privatne visokoškolske ustanove, odnosno Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Navodno se radi o diplomama s područja medicine, a postoji mogućnost da su neke završile i u Hrvatskoj.

u pozadini čovjek s lisicama na leđima, naprijed zgrada univerziteta

Foto: Canva | Screenshot YouTube, Al Jazeera Balkans

Šest osoba uhićeno je u jučerašnjoj akciji policije u Bosni i Hercegovini zbog lažnih diploma. Kako je objavila Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA), u akciji zvanoj ‘Index’ pretresali su se poslovni i stambeni objekti kao i pokretne stvari na 13 lokacija diljem BiH. Policija je prilikom pretresa zaplijenila dokumente i ostale stvari koji mogu poslužiti kao dokazi u slučaju nezakonitog izdavanja sveučilišnih diploma i pranja novca.

– U pretresima koji su realizirani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na financijsko poslovanje pravnih osoba, pečati, 24.000 eura i 20.000 konvertibilnih maraka, računala i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih. O njihovom daljem statusu u zakonskom roku odlučit će postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, objavila je SIPA na svojim stranicama.

Među uhićenima je navodno i bivši ministar obrazovanja tamošnjeg kantona

Podsjetimo, portal zurnal.info napisao je kako su se pretresali objekti svih osoba koje su na bilo koji način povezane s privatnom visokoškolskom ustanovom, Internacionalnim univerzitetom u Goraždu. SIPA je u svom priopćenju nije napisala o kojoj se točno instituciji radi te navode kako se akcija odnosi na više privatnih visokoškolskih ustanova u BiH.

Portal avaz.ba neslužbeno doznaje imena uhićenih osoba. Navodno se radi o Damiru Žugi, bivšem ministru obrazovanja BPK Goražde, Edini Brutus kao jednoj od osnivačica Univerziteta te Hajrizu Bećiroviću, Kaji Imširović i Melvedinu Jašareviću. Portal Žurnal pratio je rad Univerziteta u Goraždu te su u svojim tekstovima naveli kako se za sicilijanskog profesora Salvatore Messina sumnja da je glavni organizator preprodaje lažnih diploma, a koji se svojedobno potpisivao na diplome kao rektor Univerziteta.

Izdvojeni članak
zgrada univerziteta u bih izvana

Velika akcija policije u BiH zbog lažnih diploma iz područja medicine: Neke završile i u Hrvatskoj?

Krivotvorena diploma se prošle godine u BiH mogla kupiti i na benzinskoj

Pretpostavlja se da se radi o diplomama iz medicinske struke, odnosno lažnim diplomama za liječnike i fizioterapeute, ali i stomatologe čiji studij na navedenom Univerzitetu uopće nije niti postojao. Ne isključuje se mogućnost da su neke od tih diploma, za koje se sumnja da su se prodavale na crnom tržištu u inozemstvu, završile i u Hrvatskoj, ali i u Srbiji, Italiji, Švicarskoj i Libiji.

Ovo nije prvi put da se otkrivaju lažne i krivotvorene diplome iz BiH. Prošle je godine Sebija Izetbegović, bosansko-hercegovačka liječnica i političarka ostala bez diplome, a iste je godine policija provela akciju na 18 lokacija u BiH pri čemu je više zaposlenika i visokih dužnosnika fakulteta bilo uhićeno je zbog postojanja osnovane sumnje da su krivotvorili i prodavali diplome. Također se u BiH krivotvorena diploma mogla kupiti i na benzinskoj crpki.