Pretraga

Ako vlakom za vikend putujete doma, dobro provjerite što vam piše na karti kako se ne biste zeznuli

A- A+

Iako je ove akademske godine još uvijek u tijeku pilot-projekt kojim svi redoviti studenti mogu neograničeno koristiti željeznički prijevoz za 75 kuna mjesečno, a učenicima pojedinih županija, gradova i općina sufinancirana je mjesečna karta, postoje i oni koji vlakom ne putuju toliko često nego vikendom znaju otići doma. Zato njima nema smisla kupovati mjesečni pokaz od 75 kuna, posebice ako žive na nekoj kraćoj relaciji, a kako se upravo takvi putnici ne bi ‘zeznuli’ prilikom kupnje karte donosimo par savjeta koji će vam pomoći da si ušparate koju kunu, odnosno par centi.

Petkom su posljednji vlakovi iz velikih gradova dupkom puni studenata koji su za vikend odlučili otići doma. Nekada zna biti tolika gužva da cijelim putem morate stajati, a nekada to zna trajati i više od sat vremena.

Mnogi od studenata tijekom ove akademske godine imaju pravo na mjesečnu kartu od 75 kuna za bilo koju relaciju u Hrvatskoj, ali ima i onih kojima se ta karta jednostavno ne isplati. Posebice se ne isplati onima koji putuju na kraće relacije i ako doma idu jednom ili dva puta mjesečno. Učenici osnovnih i srednjih škola pak drugim pilot-projektom imaju besplatan prijevoz vlakom i to do kraja 2024. godine.

Ako u petak vlakom putujete doma, a vraćate se u ponedjeljak, uzmite povratnu kartu – višestruko će vam se isplatiti

No, oni koji nemaju mjesečni pokaz za vlak i koji se petkom gužvaju u kupeu trebaju znati sljedeće – ako u petak putujete doma, a vraćate se u nedjelju ili ponedjeljak, kupite si povratnu kartu. Zašto? Ako se nikada niste zapitali koliko dana vrijedi povratna karta za vlak, onda je dobro da znate kako vam karta kupljena u petak vrijedi iduća tri dana, četiri ako brojite i taj petak, kao što možete vidjeti na slici nedavno kupljene karte.

Povratna karta za vlak kupljena u petak i vrijedi do ponedjeljka

Povratna karta za vlak kupljena u petak i vrijedi do ponedjeljka | Foto: srednja.hr

– Ako je povratna karta za udaljenost do 100 km po bilo kojoj povlastici kupljena za putovanje nedjeljom, blagdanom ili neradnim danom, tada ona vrijedi od petka odnosno od dana koji prethodi blagdanu ili neradnom danu u 0.01 sati do ponedjeljka odnosno do dana nakon blagdana ili neradnoga dana do 24.00 sata, stoji na stranicama HŽPP-a.

Izdvojeni članak
vlak željeznica

Nova pogodnost za 113.000 studenata u Hrvatskoj: Za 75 kn mjesečno neograničena putovanja vlakom

Povratna karta ‘normalnim danima’ za udaljenost od 51 do 100 kilometara vrijedi dva dana

Povratna karta uvijek je jeftinija od jednosmjerne, a još ako imate i HŽ-ovu pametnu karticu, obračunat će vam se i studentski popust. Također, ako uzimate povratnu kartu za udaljenost od 51 do 100 kilometara, ona vam vrijedi dva dana, a za sva povratna putovanja do 50 kilometara i manje vrijedi jedan dan.

Ako pak uzimate povratnu kartu za udaljenost veću od 100 kilometara, onda vam povratna karta vrijedi šest dana, a detaljnije informacije možete pogledati na ovoj poveznici ili, da budete 100 posto sigurni, pitajte konduktera ili osoblje na željezničkom kolodvoru ili stajalištu.