Pretraga

Anketa pokazala da trećina mladih mjesečni džeparac uopće ne troši na alkohol

A- A+

Iako Hrvatska zauzima visoko treće mjesto od 36 zemalja po neumjerenoj konzumaciji alkohola među mladima, prema podatcima European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD), trećina mladih u mjesec dana ne izdvoji niti kune za kupovinu alkohola. Koliko mjesečnog džeparca mladi troše na nabavu alkoholnih pića, pokazali su u anketi i komentirali za srednja.hr.

srednja.hr

Rezultati ankete pokazali su da trećina mladih u Hrvatskoj mjesečno ne potroši niti kune za kupovinu alkohola, iako se prema podatcima ESPAD-a, organizacije koja u četverogodišnjim razmacima na reprezentativnom uzorku istražuje navike mladih u kontekstu različitih poroka, Hrvatska nalazi na trećem mjestu od 36 zemalja po neumjerenoj konzumaciji alkohola.

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj puno piju i puše cigarete, a nije im baš do seksa i marihuane

Najviše mladih uopće ne troše na alkohol

U anketi za srednja.hr izjasnilo se 480 mladih o svojim mjesečnim izdatcima a kupovinu alkoholni pića. Rezultati ankete su pokazali da najviše mladih, njih 30 posto, mjesečno ne potroši niti kunu za kupovinu alkohola, dok gotovo trećina, njih 29,17 posto za alkohol izdvaja do sto kuna mjesečno. Nešto više novaca, od 100 do 300 kuna mjesečno izdvaja 20,62 posto mladih, a najmanja skupina, točnije 10,83 posto mladih mjesečno troši više od 500 kuna za alkoholna pića.

ESPAD– ovi podatci pokazuju da je velika većina hrvatskih učenika, odnosno njih 85 posto, u posljednjih godinu dana barem jednom pilo alkohol, a 66 posto njih je to učinilo i u posljednjih mjesec dana. Mladići piju nešto više od djevojaka pa ih se tako 24 posto opilo u posljednjih 30 dana, dok je isto napravilo 17 posto djevojaka. Trećina je učenika u prethodni mjesec dana u trgovini kupila pivo, a 24 posto vino.

vancouversun.com

Izdvojeni članak

Najveće ljudske ovisnosti u koje ne spadaju opijati

Zagrijavanje prije izlaska

Koliko mjesečno troše na alkohol i koriste li određene metode kojima se koriste kako bi što više uštedjeli, komentirali su za srednja.hr Luka i Tihomir.

– Pretežno izlazimo u većim grupama, ali rijetko kad to bude izlazak u neki od noćnih klubova. Većinu vremena smo kod nekoga doma ili u parku zbog novca kojeg baš nemamo na bacanje. Kada izlazimo u klub obavezno popijemo nešto prije, pretežno ispred kluba jer su nam u klubu previsoke cijene i ne možemo si to priuštiti, tako da u klubu možda popijemo jedno piće.

Cijena svakog izlaska varira, ali u prosjeku je oko 30 kuna, kaže 20-godišnji Tihomir, koji izlazi u prosjeku dva puta tjedno, pa na izlaske mjesečno potroši oko 250 kuna. Sličnu praksu dijeli i 19-godišnji Luka, koji kaže da rijetko kada kupuje alkohol u klubu.

– Idemo ili van pa pjevamo, pijemo, pričamo i igramo ‘drinking games’ ili idemo u neki klub, a u tom slučaju cugamo ispred, pa u klubu popijem koju pivicu ili ‘kratku’. Za cugu koju pijemo prije ulaska u klub potrošim nekih deset do dvadeset kuna, a u klubu često ne naručim ništa, a ako se zalomi, potrošim maksimalno 50 kuna, komentira Luka, koji najčešće izlazi jednom tjedno, pa na alkohol mjesečno rijetko kada potroši više od sto kuna.