Pretraga

Bandić zbog 56 zagrebačkih učenika traži ocjenu ustavnosti Mornarove odluke

A- A+

U Gradskom poglavarstvu tvrde da je ministar Mornar svojom odlukom o smanjenju broja učenika po razredu sa 28 na maksimalno 26, prekršio zakon i Ustav jer je prozuzakonito mijenjao Odluku o upisu tijekom ljeta ove godine. S druge strane, iz MZOS-a su medijima poslali priopćenje u kojem ističu da su sve potrebne odredbe donesene i objavljene na vrijeme te da je u školama, u kojima je osnivač Grad Zagreb, odobreno 2373 mjesta više nego li je učenika završilo osmi razred u prošloj školskoj godini.

foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Nastavlja se sukob između Grada Zagreba i ministra obrazovanja, znanosti i sporta Vedrana Mornara, oko neupisivanja 56 učenika, koji su nakon ljetnog i jesenskog roka ostali bez mjesta u srednjoškolskim klupama, objavio je Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Gradonačelnik će privatnim školama platiti milijun kuna za učenike koji se nisu upisali u srednju

Grad tvrdi da je promjena donesena protuzakonito, a MZOS da se plošno tumače upisne politike

Iz Grada su jučer objavili kako je upućen zahtjev za procjenu ustavnosti odluku ministra Mornara o upisima u prve razrede srednje škole, prema kojoj se broj učenika po razredu smanjuje s 28 na maksimalno 26 učenika.

– Ne mogu razumjeti da ministar odbija upisati 56-ero djece u srednje škole. Pa to je njihovo ustavno pravo, to su djeca koja su s pozitivnim uspjehom završili osnovno obrazovanje i gotova priča. Trebao je pronaći rješenje, a ne pričati o zakonu i odlukama Ako nemaš rješenje, gotovo, odlaziš, izjavio je za Jutarnji list ravnatelj Privatne klasične gimnazije Zlatko Šešelj.

Prema priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji su medijima poslali u utorak, u MZOS-u smatraju kako je razvidno da pojedinci tumače plošno upisne politike, bez da se u obzir uzima potreba brige o svakom pojedincu, a ne samo o nekima.

Izdvojeni članak

[Veliki odmor]S voditeljicom Službe informacijske infrastrukture MZOS- a pričamo o upisima u srednju

Učenik koji ima 22 boda može upisati gotovo isključivo trogodišnje zanimanje

– Učenici koji imaju slabiji uspjeh imaju suženi izbor programa koje mogu upisati te tvrdnja o 800 slobodnih mjesta nema uporišta. Primjerice, učenik koji ima 22 boda može upisati gotovo isključivo trogodišnje zanimanje. Također, ovdje moramo napomenuti da je veći broj učenika koji su odbili ponuđeno rješenje MZOS-a, ostali neupisani zbog postupaka koja su sami napravili, odnosno nisu napravili, objavili su iz Ministarstva.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec za Jutarnji list je izjavila kako se to nije smjelo dogoditi. Prema njoj ne postoji pravo opravdanje za to da se učenike uputi izvan Zagreba s tolikim kapacitetom škola u gradu. Osim toga, ističe kako je upis ovih učenika u privatne škole samo privremeno riješene.

Izdvojeni članak

[Upisi u srednje] Kako sa 64 boda upisati MIOC

MZOS tvrdi da nije bilo razloga za izmjene i dopune Odluke o upisu

Ministarstvo pak opovrgava optužbe iz grada te tvrdi da nije bilo razloga za donošenje izmjene i dopune Odluke o upisu.

 – Zanemaruje se odredba koja govori kako se ‘ustroj i broj razrednih odjela objavljen u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava u srednje škole smatra konačnim brojem razrednih odjela te broja upisanih učenika’. Upravo zbog naveden odredbe nije bilo razloga za donošenje izmjene i dopune Odluke o upisu, objašnjavaju iz MZOS-a te u priopćenju apeliraju na sve dionike, javnost i medije da se suzdrže od zlouporabe učenika i njihovih roditelja u dnevno političke svrhe.