Pretraga

Ministar zdravlja tvrdio da EU ne dozvoljava zabranu prodaje energetskih napitaka djeci, pa ga Europska komisija demantirala

A- A+

Europarlamentarka Biljana Borzan u studenom 2017. pozvala je Ministarstvo zdravlja da zabrani prodaju energetskih napitaka djeci i maloljetnicima. Za takva je pića zdravstveno utvrđeno da  pridonose razvoju pretilosti, dijabetesa i karijesa, a na svakoj limenci stoji preporuka da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama. Ministarstvo zdravlja Milana Kujundžića negativno se očitovalo o toj inicijativi, uz obrazloženje da to ne dopušta zakonodavstvo EU. Međutim, Europska komisija demantirala je našeg ministra zdravlja.

Foto: pixabay| screenshot: YouTube

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan pozvala je nedavno Vladu RH da, u svrhu zaštite javnog zdravlja, ograniči prodaju energetskih napitaka djeci. Ministarstvo zdravlja negativno se očitovalo o inicijativi, uz obrazloženje da to ne dopušta zakonodavstvo EU, priopćili su iz SDP-a.

– Odgovor sam nekoliko puta pročitala jer nisam mogla vjerovati što tvrde. Ako su me se time mislili riješiti, grdno su se preračunali. Pa nekoliko država članica Unije je takve mjere već donijelo, Litva još 2014.! Tražila sam od Europske komisije pravno tumačenje i naravno, izlika našeg Ministarstva ne drži vodu, kaže Borzan.

Europska komisija: Inicijativa je u nadležnosti nacionalnih politika o javnom zdravlju

Izdvojeni članak

Hrvatska europarlamentarka pozvala ministra zdravlja da zabrani energetska pića maloljetnicima

Naime, Komisiji postavila dva pitanja: ‘Imaju li države članice pravo odrediti minimalnu dob za potrošnju određenih proizvoda iz razloga povezanih s javnim zdravljem?’ i ‘Je li EU pokrenula nekakav oblik postupka radi utvrđivanja povrede prava protiv Litve i Latvije?’ Iz Komisije hrvatska europarlamentarka dobiva vrlo jasan odgovor.

– Određivanje minimalne dobi za potrošnju određenih proizvoda iz razloga povezanih s javnim zdravljem dio je nacionalnih politika o javnom zdravlju. Države članice u potpunosti su nadležne za nacionalne politike o javnom zdravlju u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije. Stoga Komisija smatra da ne postoji razlog za pokretanje postupka protiv takvih nacionalnih mjera. Komisija nije pokrenula nikakav postupak zbog povrede prava protiv Litve ili Latvije u vezi s nacionalnim zakonodavnim odredbama kojima se zabranjuje prodaja energetskih pića maloljetnicima, stoji u odgovoru Europske komisije.

Kako Borzan kaže, ministar koji ‘govori da ne mogu sva bolesna djeca dobiti lijekove’, mogao bi se ‘angažirati oko preventive’.

– To ga ništa neće koštati, koliko znam u Hrvatskoj se niti ne proizvode energetski napitci, uvozimo ih. Više od četvrtine naše školske djece ima prekomjernu težinu i po tome smo sedmi u Europi, vrijeme je da Hrvatska djeluje. Vjerujem da nema stranke u Saboru koja bi bila protiv, vjerujem da nema roditelja koji bi bio protiv, poručuje Borzan.

Europarlamentarka se osvrnula na rezultate ankete portala srednja.hr

Izdvojeni članak

Većina ispitanika naše ankete podržava zabranu prodaje energetskih pića maloljetnicima

Nakon što je Borzan predstavila svoju inicijativu, na portalu srednja.hr proveli smo anketu u kojoj je na pitanje ‘Podržavate li zabranu prodaje energetskih pića osobama mlađima od 18 godina?’ do trenutka pisanja ovoga teksta glasovalo 1.267 osoba.

Većina, njih 51,14% podržava takvu zabranu, dok ih je 39,54% protiv nje. Čak 9,31% neodlučno je oko toga treba li se zabraniti prodaja energetskih pića mlađima od 18. Europarlamentarka osvrnula se i na rezultate naše ankete.

– S obzirom da su, po nekoj logici, čitatelji tog portala djeca i mladi, izuzetno me vesele rezultati ankete.  To znači da među onima koje bi ova inicijativa zaštitila postoji svijest o postojanju problema.  Još jednom pozivam Vladu da zaštiti zdravlje djece. Ako nisu sigurni kako to zakonski riješiti, neka pogledaju rješenja drugih država, zaključuje Borzan.

Copy link
Powered by Social Snap