Pretraga

Besplatan upis u knjižnicu, raznovrstan sadržaj: I iz KGZ-a pomažu ukrajinskim izbjeglicama

A- A+

Knjižnice grada Zagreba odlučile su se uključiti u akciju pomaganja izbjeglicama iz Ukrajine. Odlukom ravnateljice Višnje Cej njima se omogućuje besplatan upis u knjižnicu, a na službenom webu podsjećaju kako u sklopu KGZ-a djeluje Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca sa zbirkom sadržaja čija se građa nabavlja direktno u Ukrajini. Ona sadrži knjige, časopise, novine, a organiziraju se i kulturna zbivanja.

knjiznica ilustracija

Ilustracija: Pixabay

Izbjeglice iz ratom zahvaćene Ukrajine koje dođu u Zagreb imaju mogućnost besplatno se upisati u knjižnicu. Odluka je to ravnateljice Knjižnica grada Zagreba Višnje Cej, kojom se želi pružiti potpora svim građanima Ukrajine i izraziti solidarnost u teškim trenucima.

U službenom priopćenju iz Knjižnica grada Zagreba podsjećaju kako u sklopu njih djeluje Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca čiji je centralni dio fonda knjižnice smješten u Gradskoj knjižnici, s adresom na Starčevićevom trgu 6. Dijelovi građe iz tog fonda, napominju, mogu se posuđivati u narodnim knjižnicama u Vinkovcima, Lipovljanima, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Petrovcima.

Zbirka sadrži knjige, časopise, novine, te AV građu, kao i referentnu zbirku. S obzirom da se građa nabavlja direktno u Ukrajini, knjižnica predlaže čitateljima najnovije knjige suvremenih popularnih ukrajinskih autora povijesnih, kriminalnih i drugih romana i priča, filozofskih traktata i neobične poezije, koji su danas priznati najboljima u Ukrajini, ali i izvan njezinih granica.

Nadodaju kako je Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca ujedno i kulturni centar pri kojem se organiziraju izložbe, književne i glazbene večeri.

Voditeljica knjižnice Katarina Todorcev Hlača izrazila je spremnost pomoći i oko svih drugih informacije koje bi posjetiteljima knjižnice mogle biti potrebne.