Pretraga

Prije godinu dana počeo rat u Ukrajini: Ubijeno je 438 djece, za 5 milijuna učenika prekinuta škola

Prije točno godinu dana, 24. veljače 2022., Rusija je izvršila invaziju i krenuo je rat u Ukrajini. U tom je periodu ubijeno preko 430 djece, a za 5,3 milijuna učenika prekinuto je školovanje. Mnogi ni danas ne idu u škole jer su, ili srušene, ili se roditelji boje djecu slati na nastavu. Online nastava ima problema s prekidom opskrbe električne energije uslijed ruskih napada, pa tako i prekidom u internetskoj vezi. Učenici među izbjeglicama, njih dvoje od troje, ne ide u školu. U Hrvatskoj su relativno dobro uključeni u školstvo, ima ih preko 1.500, a država je osigurala sredstva i ukrajinskim učenicima financirala udžbenike.

učionica s klupama (crno-bijela slika)

Foto: srednja.hr

Prije točno godinu dana, 24. veljače 2022. godine Rusija je napala svoju susjednu državu i tako je krenuo rat u Ukrajini. Rusko-ukrajinski odnosi bili su, više-manje, ratni nakon ruske aneksije Krima, no invazija koja je nastupila u rano jutro 24. veljače sve nas je ostavila zatečene. Godinu dana nakon, rat još uvijek traje, a broj žrtava raste.

Za preko 5 milijuna djece prekinuto školovanje

U prethodnih je godinu dana ubijeno, prema podacima UN-a, preko 7 tisuća civila, od kojih je preko 430 djece, a 11.756 ljudi je ozlijeđeno. Ipak, treba uzeti u obzir da su to samo dostupni podaci i da brojke, doslovno, rastu iz dana u dan. Uništeni su domovi, razorene obitelji, a prema podacima UNICEF-a za preko 5 milijuna ukrajinske djece je prekinuto školovanje.

UNICEF je prije mjesec dana upozorio na tu činjenicu pa pozvao na pojačanu međunarodnu potporu kako bi se osiguralo da djeca ne zaostaju s obrazovanje. Nakon dvije godine učenja u jeku pandemije koronavirusa, učenike je u Ukrajini dočekao rat. To sada znači godine izostanka normalnog obrazovanja i socijalizacije s vršnjacima.

– Škole i obrazovne ustanove u ranom djetinjstvu djeci pružaju ključni osjećaj strukture i sigurnosti, a propuštanje učenja moglo bi imati doživotne posljedice. Nema gumba za pauzu. Nije opcija jednostavno odgoditi obrazovanje djece i vratiti mu se nakon što se riješe drugi prioriteti, a da se ne riskira budućnost cijele generacije, rekao je Afshan Khan, regionalni direktor UNICEF-a za Europu i središnju Aziju.

Izdvojeni članak
učionica

Školu u Hrvatskoj pohađa 1.570 učenika iz Ukrajine: Država im je osigurala besplatne udžbenike

Puno djece nema pristup internetu

Kontinuirana uporaba eksplozivnog oružja – uključujući i naseljena područja – znači da su tisuće škola, predškolskih ustanova ili drugih obrazovnih ustanova diljem zemlje oštećene ili uništene. U isto vrijeme, mnogi roditelji djece koja imaju organiziranu nastavu svoju djecu ne šalju u školu zbog straha za njihovu sigurnost.

UNICEF u Ukrajini surađuje s Vladom na vraćanju djece školovanju i učenju. Primarno ih, kada je to sigurno, žele vratiti u učionice, no razvijene su i alternative online nastave ili u zajednici, ako već klasično pohađanje nastave u školi nije opcija. Oko 1,9 milijuna djece imalo je osiguran pristup online nastavi, a njih 1,3 milijuna školu je pohađalo u hibridnom modelu.

No, kako upozorava UNICEF, nedavni napadi na energetsku infrastrukturu u Ukrajini rezultirali su nestankom struje. Gotovo svako dijete ostalo je time zahvaćeno jer su doživjeli prekide u internetskoj vezi. Drugim riječima, pohađanje online nastave je stalni izazov u Ukrajini.


2 OD 3 IZBJEGLICA NE IDE U ŠKOLU

Situacija izvan Ukrajine također je zabrinjavajuća, ističu iz UNICEF-a, s procjenama da 2 od 3 ukrajinske djece izbjeglica nije uključeno u škole u zemlji u kojoj trenutno borave. Nekoliko je razloga za to. Mnogi su se na početku rata odlučili na online nastavu računajući na to da će se brzo vratiti svojim kućama, a mjestimice i zbog kapaciteta obrazovnih sustava zemalja.


U našim školama 1.570 učenika iz Ukrajine

Početkom ove školske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je redovito uključivalo i to još uvijek radi, učenike iz Ukrajine u naše škole, pitali smo koliko ukrajinskih učenika pohađa nastavu u našim školama. Hrvatske je škole u tom trenutku pohađalo 1.570 učenika iz Ukrajine, kojima se ove godine udžbenici i obrazovni materijali financiraju iz državnog proračuna RH. Najviše je osnovnoškolaca, njih 1.325, dok je srednjoškolaca značajno manje – 245.

Najviše je Ukrajinaca u četvrtom (201), petom (173), šestom (171) i osmom razredu osnovne škole (170). U srednjoj školi je situacija nešto drugačija, pa je tako najviše onih koji su tek krenuli u prvi razred (133), dok maturanata ima svega 13. Za sve njih udžbenici su besplatni jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srpnju donijelo odluku o financiranju udžbenika za srednje škole i drugih obrazovnih materijala za osnovne i srednje škole učenicima raseljenima iz Ukrajine za školsku godinu 2022./2023.

– Većina njih završila je pripremnu nastavu hrvatskog jezika, pa su sada uključeni u redovite razredne odjele, a priznate su im i svjedodžbe stečene u Ukrajini. Učenici se međusobno druže te tako uče hrvatski jezik. U klupama smo ih razmjestili tako da s učenikom iz Ukrajine sjedi učenik iz Hrvatske. Tako si međusobno pomažu i lakše uče, rekla nam je Dražena Aračić, ravnateljica Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Korenici u koju su se upisali učenici iz Ukrajine.