Pretraga

Osnovnoškola iz Zagreba proglašena najčitateljicom: U jednoj godini posudila 140 knjiga

A- A+

Knjižnice grada Zagreba (KGZ) proglasile su najčitateljicu za 2022. godinu. Tu titulu ponijela je dvanaestogodišnja učenica Angie Firm Penava. Prema podacima koje je objavio KGZ, posudila je i pročitala čak 140 knjiga, a među nagradama koje je dobila je i besplatna članarina u KGZ-u sve do punoljetnosti.

najčitateljica KGZ Angie Firm Penava

Najčitateljica KGZ-a 2022. jer Angie Firm Penava | foto: KGZ/Unsplash

Najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba 2022. godine proglašena je dvanaestogodišnja Angie Firm Penava, članica Knjižnice Savski gaj.

– Ona je lani pročitala i posudila ukupno 140 knjiga, što znači da je čitala više od dvije knjige tjedno. Voli čitati nakon škole kad završi svoje aktivnosti i zadaće, a najviše prije spavanja. Najdraže knjige su joj Vozači; Kopači; Letači – serijal tuljaka  (Terry Pratchett), Amari i braća noći (B. B. Alston), Zmaj ispod Staroga grada (Krunoslav Mikulan) i mnoge druge. Osim čitanja omiljenih pustolovnih i fantastičnih romana, u slobodno vrijeme trenira badminton, crta, svira gitaru, glumi, uči engleski i druži se s prijateljicama, priopćeno je iz Knjižnica grada Zagreba.

Izdvojeni članak
klara kajba šimanić 2

Klara je jedna od najmlađih hrvatskih spisateljica: ‘Za razliku od ostalih oblika zabave, čitanje zahtijeva više strpljenja i koncentracije’

Bila je najbolja od 40 finalista, a titula najčitateljice donijela joj je i lijepe nagrade – besplatno članstvo u Knjižnicama grada Zagreba do 18. punoljetnosti, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Ibis grafika, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Školska knjiga i Muzejski dokumentacijski centar; godišnja pretplata za predstave – dar Gradskog kazališta Žar ptica te Logitech Zone Vibe 100, bežične slušalice od strane tvrtke Microline.

Kako navode iz KGZ-a, izbor Najčitatelja godine organizira se već dvadeset i dvije godine zaredom i do sada je dvadeset i dvoje djece ponijelo tu titulu, a jedne godine proglašena su čak dva najčitatelja.