Pretraga

‘Bez samoizolacije učenika’: HZJZ objavio video s uputama za testiranje školaraca

A- A+

Od ponedjeljka kreće nova mjera za školarce – samotestiranje na koronavirus kojim se za učenike ukida mjera samoizolacije. Kako je i bilo najavljeno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je videoupute za samotestiranje učenika.

 

‘Poškakljaj nos jednom tjedno, u školi s prijateljima uči vrijedno’ i ‘Najlakši test ikad’, slogani su kampanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo usmjerene prema učenicima i njihovim roditeljima. Riječ je o pokušaju promocije nove mjere dobrovoljnog samotestiranja učenika, kojom bi se, vele u HZJZ-u, ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan škole bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa.

U škole, podsjećamo, kroz ovaj tjedan i početak idućeg stiže milijun brzih testova kojima će se učenici testirati na COVID-19, a neke od njih već su ih podijelile s učenicima, zajedno s uputama kako se testirati kod kuće. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i svoje upute u kojima je detaljno pojašnjena nova mjera za školarce. Izrađene su i videoupute o provođenju testa koje možete vidjeti u uvodu članka.

Tko sudjeluje u testiranju?

Iz HZJZ-a naglašavaju da je mjera redovitog samotestiranja je dobrovoljna te da je za njenu uspješnu i učinkovitu provedbu važno je da što više učenika sudjeluje u redovitom samotestiranju.

– Naravno, bilo bi bolje i sigurnije da se testiranje provodi češće, primjerice tri ili barem dva puta tjedno. No za takvo učestalije samotestiranje bilo bi izazovnije osigurati njegovu dosljednu provedbu, te je ovo najbolja mjera koju u datim okolnostima možemo organizirati, kažu iz HZJZ-a.

U testiranju sudjeluju svi učenici čiji su roditelji odlučili da njihovo dijete provodi mjeru redovitog samotestiranja. Oni koji su oslobođeni karantene (dvaput cijepljeni ili oni koji su preboljeli pa kasnije jednom cijepljeni) mogu u testiranju sudjelovati kao svi učenici ili na način da se samotestiraju samo u slučaju pozitivnog testa tijekom rutinskog samotestiranja drugih učenika u istom razredu.

– U ovom slučaju učenici će također dobiti dva testa budući da je preporuka HZJZ-a da se trebaju testirati odmah nakon posljednjeg kontakta te je preporučljivo da se testiraju i 5 – 7 dana od kontakta s pozitivnom osobom. Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene sukladno uputama HZJZ-a, a odlukom roditelja/skrbnika ne žele sudjelovati u rutinskom samotestiranju, provode u vlastitom aranžmanu samotestiranje odmah nakon kontakta i 5 – 7 dana od kontakta, naglašavaju iz HZJZ-a.

Izdvojeni članak

Detalji nove mjere u školama: Ministarstvo odgovorilo na 46 pitanja oko testiranja učenika

Kako se provodi testiranje?

Nadalje, iz HZJZ pojašnjavaju da se redovito samotestiranje učenika na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima sastoji se od:

  • Rutinskog samotestiranje svih učenika koji sudjeluju u redovitom samotestiranju (jedanput tjedno) i
  • Samotestiranja učenika pojedinog razrednog odjela kada se na neki drugi način (neovisno o rutinskom samotestiranju) utvrdi da je neki od učenika pozitivan.

– Iako se preporučuje se da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja), testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola. Bitno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak. Negativan rezultat testa roditelj bilježi u učenikovu bilježnicu/informativku koju učenik predočuje u školi, ili na neki drugi način na koji odredi škola dojavljivati školi. Pozitivan rezultat samotesta roditelj javlja školi i liječniku, a učenik s pozitivnim rezultatom ostaje kod kuće u izolaciji (vidjeti kasnije), kažu iz HZJZ-a.

Što kada se utvrdi pozitivan učenik?

Već su i iz Ministarstva pojasnili da i dalje učenici ne dolaze u školu ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje). Učenici sa simptomima se javljaju izabranom liječniku koji odlučuje o testiranju na COVID-19.

– Kada se zbog bolesti ili na neki drugi način, neovisno o rutinskom samotestiranju, utvrdi da je neki od učenika pozitivan na SARS-COV-2, škola će učenicima koji su bliski kontakt pozitivnom učeniku (obično u istom razrednom odjelu) podijeliti dodatne testove za samotestiranje prvi sljedeći dan od saznanja o pozitivitetu te je potrebno obaviti samotestiranje na dan primitka testova. Učenici koji će imati negativan test nastavljaju pohađati nastavu, a učenici koji će imati pozitivan test samotestiranja ostaju kod kuće te se javljaju liječniku i školi. S obzirom na raširenu praksu samotestiranja građana u vlastitom aranžmanu, u slučaju pozitivnog rezultata takvog samotesta kod učenika, roditelj/skrbnik javlja školi te škola pokreće samotestiranje razrednog odjela i bez čekanja potvrde BAT testom u zdravstvenoj ustanovi, piše u uputi HZJZ-a.

Izdvojeni članak

Objavljene upute za testiranje školaraca: U prvoj fazi svima dva testa, evo i što je s cijepljenim učenicima

Što je s onima koji su u samoizolaciji prije prvog testiranja?

Odgovorili su i na pitanje što ako je učenik u karanteni u trenutku kad počinje redovito samotestiranje.

– Učenici kojima je izrečena samoizolacija unazad tjedan dana te im samoizolacija traje u vrijeme prvog rutinskog samotestiranja, u slučaju negativnog rezultata kreću u školu, a izrečena samoizolacija se administrativno automatski centralno prekida te roditelji ne trebaju javljati liječniku da liječnik prekine samoizolaciju. Ako je rezultat pozitivan, učenik ostaju kod kuće u izolaciji te se javljaju liječniku, kaže HZJZ-u svojim uputama.

Već je ranije najavljeno iz Ministarstva da je samotestiranje moguće provoditi i u prostorima škola, ako to škola odluči u dogovoru s roditeljima.

– Djeca koja sudjeluju u redovitom samotestiranju i koja nemaju simptome akutne zarazne bolesti i imaju negativan nalaz testa na SARS-COV-2 idu u školu. Razlika u odnosu na dosadašnje postupanje s učenicima koji su bili bliski kontakt oboljelih od COVID-19 je da će se uvođenjem mjere redovitog samotestiranja učenika (testiranja brzim antigenskim testom za samotestiranje), ukinuti samoizolacija za sve učenike, uključujući i one koji do sada nisu bili izuzeti od mjere samoizolacije (karantene) temeljem cijepljenja i/ili preboljenja sukladno preporukama HZJZ-a, naglašeno je u novim uputama HZJZ-a.

Učenici koji imaju pozitivne ukućane

Učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja sukladno dokumentu ‘Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene’ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ako dijele kućanstvo s pozitivnom osobom mogu biti oslobođeni samoizolacije:

  • ako sudjeluju u redovitom samotestiranju učenika, i
  • ako se samotestiraju u vlastitom aranžmanu svaka dva dana tijekom sedam dana samoizolacije (i još sedam dana nakon završetka izolacije pozitivnog ukućana, ako su kontinuirano u kontaktu s oboljelim).

– Učenici koji su oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja sukladno dokumentu ‘Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene’ HZJZ-a, ako dijele kućanstvo s pozitivnom osobom kao i kod svakog drugog kontakata s pozitivnom osobom oslobođeni su samoizolacije bez obzira sudjeluju li u redovitom samotestiranja učenika ili ne, uz uvjet da se samotestiraju odmah nakon kantata te 5-7 dana od kontakta što mogu učiniti u okviru redovitog samotestiranja učenika ili u vlastitom aranžmanu, kažu iz HZJZ-a.

Kako provesti postupak samotestiranja?

Provodi se u četiri glavna koraka:

  1. Pročitajte upute za uporabu i operite ruke.
  2. Uzmite uzorak za testiranje.
  3. Provedite testiranje.
  4. Saznajte rezultat za 15-20 min.

Što ako je rezultat pozitivan, a što ako je negativan?

  • negativan rezultat – učenik ide u školu
  • pozitivan rezultat – učenik ostaje kod kuće, javlja se liječniku i školi

Na ovoj poveznici možete pronaći upute Ministarstva koje su dobili ravnatelji, a ovdje odgovori na 46 pitanja ravnatelja sa sastanka u vezi ove mjere, koja bi trebala trajati mjesec dana.

U nastavku možete vidjeti i .pdf s uputama, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.69 MB]