Pretraga

Objavljene upute za testiranje školaraca: U prvoj fazi svima dva testa, evo i što je s cijepljenim učenicima

A- A+

Uskoro započinje provedba nove mjere za škole – samotestiranje učenika na koronavirus. Distribucija prvih testova po školama već je započela, a ravnateljima su danas stigle upute za provedbu te mjere. Svaki učenik sada dobiva po dva testa, a testiranje se vrši nedjeljom prije spavanja ili ponedjeljkom ujutro. Učenici koji su cijepljeni s dvije ili preboljeli pa cijepljeni jednom dozom, dakle isti koji su oslobođeni karantene, mogu se testirati kao i ostali ili se testiraju samo kada se u razredu pojavi pozitivan slučaj. U uputama se navodi i da bi učenici mlađi od 16 godina testiranje trebali provoditi uz nadzor odrasle osobe.

Foto: srednja.hr

Od početka idućeg tjedna učenici će se testirati na COVID-19 kućnim testovima kojih se nabavlja tri milijuna, a za koje je iz državnog proračuna izdvojeno nešto više od 26 milijuna kuna. Prvi testovi već su jučer poslani prema lokalnim stožerima koji će ih distribuirati po školama, a ove srijede Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je uputu ravnateljima o tome kako provoditi mjeru testiranja učenika.

U prvoj fazi učenici dobivaju po dva testa

Provođenjem mjere samotestiranja, naglašavaju odmah u uvodu upute, u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su  bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa.

– Samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i besplatno te se obavlja jedanput tjedno. Iako se preporučuje se da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja), testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, što će ovisiti o tome kada će pojedinoj školi biti dostavljena prva količina testova. Važno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak. Negativan rezultat testa roditelji/skrbnici mogu npr. zabilježiti u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi ili mogu dojaviti na neki drugi način koji odredi škola, piše u uputi Ministarstva.

Kao i do sada, učenici ne dolaze u školu ako imaju simptome zarazne bolesti, a s testovima će dobiti i upute za samotestiranje.

– U dogovoru između škola i roditelja/skrbnika distribuirajte dva testa za pojedinog učenika, što bi u većini slučajeva trebalo biti dovoljno za provođenje mjere samotestiranja dva tjedna, kao i za provođenje testiranja onog razrednog odjela u kojem se pojavi pozitivan rezultat testa pojedinog učenika u prvom tjednu provođenja mjere. Ostalu količinu testova moći ćete preuzeti u tjednu tijekom školskih praznika ili početkom tjedna nakon školskih praznika, koja će biti dostatna za nastavak provođenje mjere još tri tjedna. Nakon te druge isporuke podijelite u dogovoru s roditeljima/skrbnicima (na način kako se dogovorite) dodatna tri testa za pojedinog učenika prvi sljedeći dan nakon isporuke, odnosno prvi sljedeći radni dan kada to bude moguće, naputak je Ministarstva za ravnatelje.

Testiranje je moguće provoditi i u školama, kažu u MZO-u.

– Ako u dogovoru s roditeljima/skrbnicima za pojedini ili više razrednih odjela odlučite provoditi testiranje u samoj školi, a ne kod kuće, navedeno je također dopušteno organizirati. Ipak, ističemo da je prednost testiranje kod kuće jer tako učenik nakon pozitivnog rezultata testa neće  doći u školu, piše u uputama Ministarstva.
Izdvojeni članak
radovan fuchs mzo

Fuchs odgovarao kada će se ukinuti testiranja, hoće li poskupjeti menze i što je s plaćanjem probne mature nastavnicima

Što ako netko uzme test, a ne testira se?

U uputi je naglašeno i da bi ravnatelji trebali upozoriti roditelje da bi učenici mlađi od 16 trebali imati pomoć odraslih u samotestiranju. Roditelji koji nisu suglasni s provedbom mjere samotestiranja, poznato je to otprije, ispunjavaju posebnu izjavu koja je poslana s ovim uputama i dostavljaju je razredniku.

– Međutim, ako škola na bilo koji drugi način utvrdi da se za pojedinog učenika ne provodi redovito samotestiranje, o tome će obavijestiti nadležnu epidemiološku službu ili školskog liječnika s kojim je ranije surađivala prilikom izricanja mjera samoizolacije. Učenicima za koje utvrdite na bilo koji način da roditelji/skrbnici ne žele i ne pristaju na testiranje nećete podijeliti testove, odnosno ako ste im već dostavili testove, a naknadno saznali da ne provode i ne žele provoditi redovito samotestiranje, zamolite ih da testove vrate školi. U slučaju kada roditelji/skrbnici obrascem/izjavom potvrđuju da ne žele provoditi mjeru samotestiranja učenika, tim učenicima potrebno je omogućiti redovito praćenje nastave, no u slučaju kontakta s pozitivnom osobom neće biti izuzeti od karantene, naglašavaju iz Ministarstva.

Što je s cijepljenim učenicima koji su već oslobođeni karantene?

Kada je riječ o učenicima koji su već oslobođeni samoizolacije, dakle oni koji su dvaput cijepljeni ili preboljeli pa jednom cijepljeni, oni mogu sudjelovati u samotestiranju kao i svi ostali učenici. No, mogu se testirati i samo u slučaju pozitivnog slučaja u razredu. I ti učenici dobivaju dva testa.

– Dijeljenje kućanstva s osobom koja je pozitivna predstavlja veći rizik za zarazu od boravka u školi ili na izvanškolskim aktivnostima. Učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja sukladno dokumentu „Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ako dijele kućanstvo s pozitivnom osobom mogu biti oslobođeni samoizolacije: ako sudjeluju u redovitom samotestiranju učenika i ako se samotestiraju u vlastitom aranžmanu svaka dva dana tijekom izolacije i još 7 dana nakon izolacije pozitivnog ukućana, naglašeno je u uputama.

Izvor: MZO

Kakav je postupak nakon pozitivnog testa?

A što je s onima kojima se u rutinskom samotestiranju utvrdi pozitivan test? U uputi Ministarstva navedeno je da se postupa sukladno Uputama HZJZ-a.

– Test se potvrđuje PCR testom ili brzim antigenskim testom (BAT) u zdravstvenoj ustanovi ili ovlaštenom laboratoriju ili ordinaciji na teret HZZO-a tako da se roditelji/skrbnici javljaju izabranom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru, a učenik je u izolaciji do zaprimanja rezultata PCR ili BAT testa te nakon zaprimanja rezultata testa ako je rezultat potvrdnog testa pozitivan. Učenici kojima je izrečena samoizolacija unazad tjedan dana te im samoizolacija traje u vrijeme prvog rutinskog samotestiranja, u slučaju negativnog rezultata kreću u školu, a izrečena samoizolacija se administrativno automatski centralno prekida te roditelji/skrbnici ne trebaju javljati liječniku da liječnik prekine samoizolaciju. Ako je rezultat pozitivan, učenik ostaje kod kuće u izolaciji te se roditelji/skrbnici javljaju liječniku, piše u uputi MZO-a.

Uputu koju su danas dobili ravnatelji, s infografikom faza možete vidjeti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [542.76 KB]