Pretraga

Što je sin, kandidat za ravnatelja trebao napraviti? ‘Mogao se prijaviti u drugoj školi ili se javiti za nekoliko godina’

A- A+

Osnovna škola Pujanki u Splitu mogla bi dobiti novog ravnatelja, ali u istoj obiteljskoj lozi. Otac Mate glavinović ide u penziju, a na natječaj za ravnateljsku funkciju javio se, pogađate, samo njegov sin Branimir Glavinović. O tome su pisali gotovo svi mediji, a sad se na slučaj osvrnula i bivša ministrica Blaženka Divjak. Sin se mogao prijaviti za ravnatelja u drugoj školi, ako već ima ambicije, ili pak pričekati jedan mandat i dokazati se kao učitelj ‘izvan očevog okrilja’ pa onda pokušati u svojoj matičnoj školi.

zgrada osovne škole pujanki u splitu

Foto: Osnovna škola Pujanki | Screenshot Google Maps

Ravnatelj Osnovne škole Pujanki na području Splita, Mate Glavinović, završetkom ove školske godine odlazi u mirovinu. Na natječaj za novog ravnatelja, kako smo već pisali, javio se samo jedan kandidat i to upravo sin ravnatelja, Branimir Glavinović. Ravnateljev sin zaposlio se u školi prije tri i pol godine kao razredni nastavnik kada je u Osnovnoj školi Mejaši postao organizacijski višak. O tom su skandalu pisali gotovo svi mediji, a sada se oglasila i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

‘Inspekcija bi trebala ispitati zapošljavanje sina u školi’

– U pojedinačnom slučaju, prosvjetna inspekcija bi trebala ispitati prvo postupak zapošljavanja sina u školi u kojoj je otac bio ravnatelj. Jesu li i drugi kandidati za radno mjesto bili u ravnopravnoj poziciji, gdje je objavljen natječaj, tko je donosio i potpisivao odluke (nije valjda otac?) i sl. To isto bi se trebalo napraviti i vezano uz kandidaturu sina na ravnateljsko mjesto. Također bi program rada kandidata za ravnatelja (sina) trebao biti dostupan svima kako bi se moglo o njemu raspraviti i ocijeniti ga. Ovakva provjera koristila bi i dvojcu otac-sin i onima koji odlučuju da se skine sumnja ako je sve bilo u redu, ali i ako nije da se na vrijeme reagira, napisala je u objavi na Facebooku bivša ministrica Divjak.

Sve ovo je važno jer, piše bivša ministrica Divjak, prema javno dostupnim informacijama ovo nije bilo jedino zapošljavanje bliskih rođaka u toj školi.

Izdvojeni članak
zgrada osovne škole pujanki u splitu

Ravnatelj osnovne škole u Splitu odlazi u mirovinu, a jedini kandidat za to mjesto je – njegov sin

‘Mogao je propustiti jedan mandat pa se javiti za nekoliko godina’

Objasnila je i što je ljuti kada se općenito razgovara o ovim temama.

– Ljuti me kada ljudi kažu da je zapošljavanja po vezi u školama kod nas normalno i da se tu ništa ne može. Ne može se zato što velika većina o tome šuti i time prihvaća pod normalno. Pa i sugovornici (npr. sindikalni povjerenik) u ovim objavama govore o tim pojavama kao ‘normalnima’ umjesto da prijave nadležnim tijelima (ovdje Prosvjetnoj inspekciji) po službenoj dužnosti sindikalnog povjerenika, člana školskog odbora, zaposlenika škole. Nadalje, u ovom i sličnim slučajevima “nasljeđivanja” rukovodeće pozicije u javnim i državnim službama i poduzećima, ako i nije prekršena zakonska norma, sigurno je da ovo nije niti moralno niti etično. Kada bi se i analizirali detaljnije ovakvi slučajevi gotovo sigurno bi se našla, ako ništa drugo, neopravdana “pozitivna diskriminacija” rođaka. Zato je o ovakvim slučajevima važno javno i argumentirao govoriti, napisala je Divjak.

Što je ovaj sin, upitala se Divjak, kandidat za ravnatelja trebao napraviti?

– Ako je već imao ambiciju biti ravnatelj, mogao se na ravnateljsko mjesto prijaviti u nekoj drugoj školi ili ako je baš želio ostati u ovoj, propustiti jedan mandat pa se javiti za nekoliko godina dok se još malo dokaže kao učitelj izvan očevog okrilja, zaključila je bivša ministrica Divjak.